Όταν στερείσαι την ουσία το γυρνάς στην επικοινωνία
Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ωδείο Αθηνών, Δευτέρα 15 Απριλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Όταν στερείσαι την ουσία το γυρνάς στην επικοινωνία

Όταν στερείσαι την ουσία το γυρνάς στην επικοινωνία και τις φιέστες! Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη που έκανα παρακολουθώντας την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα ψηφοδέλτιο όπου κυριαρχούν οι τηλεοπτικές περσόνες που έχουν την απαιτούμενη αναγνωρισιμότητα, ενώ εκείνοι που έχουν το υπόβαθρο να μας εκπροσωπήσουν επάξια στην Ευρωβουλή πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, λειτουργώντας ως το… σκηνικό για τους πρώτους.

Βέβαια, αυτού του είδους οι πρακτικές είναι συνηθισμένες στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό δεν θα κουραστώ να γράφω ότι και σε αυτήν την κάλπη οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σταυρώνουμε τα πρόσωπα που θέλουμε να μας εκπροσωπήσουν στη Βουλή ή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στη Νέα Δημοκρατία το περιγράφουν ως ψηφοδέλτιο εμπειρίας και ανανέωσης, βαθιά εθνικό αλλά και γνήσια ευρωπαϊκό. Όμως, η συζήτηση που οφείλεται να γίνει κατά την προεκλογική περίοδο πρέπει να διαθέτει πολιτικά χαρακτηριστικά. Και η οικονομία είναι ένα από αυτά. Με τη βενζίνη να πλησιάζει επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ και τις τιμές στο σούπερ μάρκετ να είναι απλησίαστες για τον μέσο Έλληνα, εκείνο που έχει σημασία είναι να ακούσουμε πως θα γίνει καλύτερη η ζωή μας. Όχι να βλέπουμε έναν διαγκωνισμό υποψηφίων στα τηλεοπτικά πάνελ ή συγκεντρώσεις δια αντιπροσώπων.

Γιατί, κατά βάθος, όλοι αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε ότι τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες θα απολαμβάνουν έναν πλουσιοπάροχο μισθό. Και καλά θα κάνουν. Το θέμα, όμως, είναι τι γίνεται με τη δική μας τσέπη, που αδειάζει επικίνδυνα από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Και εδώ ταιριάζουν απόλυτα οι πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που μιλούν για ανάπτυξη 2% το 2024, πληθωρισμό 2,7% και ανεργία χαμηλότερη του 10%. Δικαιωματικά στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν ότι η Ελλάδα είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα στην Ευρώπη. Όμως, πως μεταφράζεται αυτό στην καθημερινότητα; Ποιό είναι το πραγματικό και όχι το πολιτικό όφελος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Κανένα!

Γι’ αυτό, ας αφήσουμε στην άκρη τις πομπώδεις αναφορές και η κυβέρνηση ας επικεντρωθεί στα ουσιαστικά ζητήματα της κοινωνίας. Ναι, οι δείκτες πηγαίνουν καλά. Ίσως καλύτερα του αναμενομένου. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι η κοινωνία στενάζει. Και όταν στενάζει η κοινωνία, το τίμημα είναι βαρύ για όσους κυβερνούν.

Loading

Play