Ψηφίζεται σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Κορυφώνεται η σύγκρουση αρχηγών στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στις 11:00 να ανέβει στο βήμα, για να μιλήσει για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Σήμερα το πολιτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στα έδρανα της Βουλής, καθώς αναμένεται μια σημαντική κοινοβουλευτική μάχη, η οποία θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αιχμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

propoli

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο σήμερα στις 11 το πρωί, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να παρέμβουν στη συζήτηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου κατά της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει και την επίσημη κοινοβουλευτική πρεμιέρα για το νέο κόμμα “Νέα Αριστερά”, καθώς ο Αλέξης Χαρίτσης προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να μιλήσει στη Βουλή αύριο Πέμπτη, ημέρα ψήφισης.

Η συζήτηση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από δικηγόρους, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι ζητούν να μην ισχύσει το πλαφόν εισοδήματος.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα βγει μπροστά για να υπερασπιστεί τις αλλαγές στην φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και τις διατάξεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς θεωρεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μία από τις κομβικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του.

Σήμερα στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στοιχεία της ΑΔΑΕ που αποδεικνύουν ότι ήταν αναγκαία η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς το μέσο κέρδος που δηλώνει το 71% των 650 χιλιάδων ατομικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα ανέρχεται σε 680 ευρώ το μήνα, ποσό μικρότερο από τον κατώτατο μισθό.

Ειδικά, για το μέτωπο που έχει ξεσπάσει με τους ελεύθερους επαγγελματίες θα εξηγήσει ότι δεν πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο φορολόγησης, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις (π.χ. για νέους, έγκυες, νέες μητέρες και άτομα με αναπηρία), ενώ δίνεται και η δυνατότητα αναδρομικού ελέγχου, προκειμένου να μην πληρώσει ο φορολογούμενος το τεκμήριο.

«Πρέπει να φέρνουμε δίκαιες λύσεις. Δεν είναι ευχάριστες πάντα, άλλα αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταδεικνύοντας έτσι ότι –όπως έχει πει επανειλημμένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα συγκρουστεί με χρόνιες παθογένειες ακόμα και αν αυτό προκαλεί πολιτική φθορά, προκειμένου να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.

Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής με θάρρος και την κοινή λογική, έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, για το φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών, απαντώντας στα διακομματικά «πυρά» που δέχεται στη Βουλή το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, για τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός απάντησε με «δέκα αλήθειες» στους «δέκα μύθους» που έχουν λεχθεί στο δημόσιο διάλογο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

  1. «Με το νομοσχέδιο στοχοποιείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες»: Στην πραγματικότητα στοχοποιούμε την φοροδιαφυγή. Έχουν παρουσιαστεί επίσημα στοιχεία από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε πέρυσι εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό ενώ το 27% δηλώνει συνεχώς επί πέντε έτη ζημιές η μηδενικά εισοδήματα. Μεσοσταθμικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ πληρώνουν φόρο 867 ευρώ, ενώ ο μέσος άνθρωπος πληρώνει 1.160 ευρώ. Να σκεφτούμε αν θεωρούμε δίκαιο ο υπάλληλος να πληρώνει περισσότερο από τον εργοδότη του.
  2. «Δεν το είχατε πει προεκλογικά»: Είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος σε ορίζοντα τριετίας και το καταργούμε νωρίτερα, σε ορίζοντα διετίας. Είχαμε πει επίσης ότι αυτό θα συνδυαστεί με την φορολογική συμμόρφωση του κλάδου και αυτό επιδιώκουμε.
  3. «Τσουβαλιάζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες με ένα οριζόντιο μέτρο». Θεσπίζουμε ένα τεκμήριο με σημείο αναφοράς όχι τον μέσο αλλά τον κατώτατο μισθό και επ’ αυτού υπάρχουν εξαιρέσεις και διαβαθμίσεις. Για παράδειγμα υπάρχουν οι εξαιρέσεις για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, ο συνυπολογισμός μισθών-συντάξεων, του εισοδήματος από αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την κάλυψη του τεκμηρίου, οι εξαιρέσεις για τα μπλοκάκια, τους ανάπηρους κ.α. Και υπάρχουν διαβαθμίσεις προς τα πάνω ανάλογα με την συνολική μισθοδοσία και τομ τζίρο εφόσον υπερβαίνει το μέσο όρο του κλάδου. Η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της άποψης να πληρώνουν όλοι το ίδιο γιατί προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κοινωνική αδικία και στην κατεύθυνση αυτή λάβαμε υπόψη παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.
  4. «Θεσπίζετε κάποιες ρητές εξαιρέσεις αλλά εγώ δεν είμαι σε αυτές τις κατηγορίες και με αδικείτε γιατί βγάζω χαμηλότερο εισόδημα». Θέτουμε με ρητή διατύπωση πως όποιος θεωρεί ότι αδικείται μπορεί να πάει στις αρμόδιες αρχές, να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να πληρώσει λιγότερο φόρο.
  5. «Λέτε ότι είστε φιλελεύθερη κυβέρνηση αλλά κυνηγάτε την επιχειρηματικότητα». Όποιος το λέει αυτό συγχέει την επιχειρηματικότητα με την φοροδιαφυγή και την παραβατικότητα.
  6. «Είναι δυνατόν να εφαρμόζονται σήμερα τεκμήρια;» Μα σήμερα ήδη εφαρμόζονται τεκμήρια όπως το σύστημα των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και στο τεκμήριο διαβίωσης. Και σε άλλες πιο προηγμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία υπάρχουν τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  7. «Δεν αξιοποιείτε την σύγχρονη τεχνολογία». Μα αυτό ακριβώς κάνουμε με την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, το σύστημα MyData που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
  8. «Δεν ασχολείστε με τα “μεγάλα ψάρια”». Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο σε σχέση με τις παραβάσεις στα καύσιμα που είναι πολύ μεγάλες και σημαντικές, και γίνονται από όχι πολύ αθώα κυκλώματα, τόνισε ο κ.Χατζηδάκης. «Υπενθυμίζω επίσης τις επιβαρύνσεις των ηλεκτροπαραγωγών, των διυλιστηρίων και το γεγονός ότι από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εισπράττουμε τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερα ποσά. Και με το σύστημα του τεκμαρτού προσδιορισμού θα απελευθερωθεί σημαντικό τμήμα του ελεγκτικού μηχανισμού για να επικεντρωθεί στα μεγαλύτερα ψάρια».
  9. «Οδηγείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες στην εξόντωση». Η φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε θα πάει στο 1,1% ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι το 2,1%.
  10. «Αγνοείτε τις αντιδράσεις». Συζητήσαμε και συζητούμε με όλους ανεξαιρέτως τους ενδιαφερόμενους. Θέσαμε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση, κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις μετά από αυτήν και συνεχίζουμε να συζητάμε και στη Βουλή και με κοινωνικές ομάδες.

Δείτε επίσης: Έμφαση στην αμοιβαία επωφελή θετική ατζέντα κατά την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν


Loading