Με διείσδυση στον γενικό πληθυσμό που φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών, οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες κερδίζουν έδαφος. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός συναλλασσομένων χρησιμοποιεί καθημερινά τις κάρτες πληρωμών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιοποιήθηκαν στην πρόσφατη έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι ενεργές κάρτες πληρωμών σε κυκλοφορία ανήλθαν σε 20,7 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2024. Το ποσοστό συμμετοχής των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών επί του συνόλου των καρτών πληρωμών διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 85% και 15%, αντίστοιχα.
Ο συνολικός αριθμός και η συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες πληρωμών το πρώτο εξάμηνο του 2024 κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1,185 δισεκ., παρουσιάζοντας αύξηση 2%, ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 53 δισεκ. ευρώ.
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 57, από 56 το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Οι χρεωστικές κάρτες, που αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας.
Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.542 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,5% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στην αντίστοιχη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα που διαμορφώθηκε σε 2.760 ευρώ.
Περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών – Συνεχής μείωση
Ταυτόχρονα με την αύξηση της χρήσης των καρτών πληρωμών, οι εκστρατείες ενημέρωσης των τελευταίων ετών έφεραν μείωση των περιστατικών απάτης. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκε μείωση του απόλυτου αριθμού περιστατικών απάτης κατά 6% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Αντίστοιχα, η αναλογία περιστατικών απάτης προς τον αριθμό των συναλλαγών μειώθηκε κατά 7%, με 1 συναλλαγή απάτης ανά 6.000 συναλλαγές.
Όσον αφορά την αξία των συναλλαγών απάτης, παρατηρείται επίσης μείωση κατά 3%. Η ενημέρωση του συναλλακτικού κοινού από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης, όπως η συνεργασία με την Mastercard, παίζουν κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της απάτης.
Οι συχνότερες μορφές απάτης
Οι πιο συχνές μέθοδοι περιλαμβάνουν την απάτη μέσω τηλεφωνικών κλήσεων (Vishing), μέσω email (Phishing) και μέσω SMS (Smishing). Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις σχετικές επικοινωνίες.
Η τελευταία καμπάνια ενημέρωσης συνεχίζει τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης γύρω από τις ηλεκτρονικές απάτες, στοχεύοντας στην εκπαίδευση των πολιτών για την αναγνώριση κακόβουλων επιθέσεων.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά για τα διάφορα είδη ηλεκτρονικής απάτης από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.