Οι διαβεβαιώσεις που απέσπασε ο πρωθυπουργός από Μακρόν και Νετανιάχου επιβεβαιώνουν τη στήριξη στο έργο και χαράσσουν τη μελλοντική του πορεία
Ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε επίσημο αίτημα προς το υπουργείο Εξωτερικών για την έκδοση Navtex, με σκοπό την επανεκκίνηση των ερευνών βυθού στα ανατολικά της Καρπάθου και της Κάσου. Οι έρευνες σχετίζονται με την προετοιμασία για την πόντιση του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Κρήτη με την Κύπρο και το Ισραήλ, στο πλαίσιο του έργου GSI. Η κίνηση αυτή προαναγγέλλει την επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στην περιοχή, σχεδόν 40 ημέρες μετά το αιφνίδιο πάγωμα των εργασιών.
Η επανεκκίνηση δρομολογείται έπειτα από μια περίοδο εντατικών διαβουλεύσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, με επίκεντρο τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ αντίστοιχα), καθώς και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι συνεννοήσεις κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οδηγώντας στην εκτίμηση πως πλέον υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχιστούν οι έρευνες, οι οποίες διακόπηκαν στις 28 Φεβρουαρίου. Η διακοπή αυτή ήρθε μετά την απόφαση της ελληνικής πλευράς να “παγώσει” την πληρωμή δόσης ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ προς την κατασκευάστρια εταιρεία Nexans – ποσό που δεν περιλαμβάνει τα περίπου 20 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι κόστισε η δίμηνη ακινησία των πλοίων.
Η Nexans διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων, καθώς οι απαιτήσεις της για τη συνέχιση του έργου άσκησαν ασφυκτική πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε λύση. Στο παρασκήνιο, έχουν προηγηθεί επαφές υψηλότατου επιπέδου μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Τελ Αβίβ, με στόχο όχι μόνο την επανέναρξη των εργασιών αλλά και τη θωράκιση του έργου από γεωπολιτικούς κινδύνους που το περιβάλλουν.
Οι διαβεβαιώσεις που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, αλλά και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, επιβεβαιώνουν την πολιτική στήριξη στο project και δείχνουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.
Το αίτημα του ΑΔΜΗΕ, μετά την παραλαβή του από το υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται να διαβιβαστεί στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η υπηρεσία αυτή θα έχει την ευθύνη για την έκδοση του σχετικού χάρτη ερευνών (Navtex), καθορίζοντας έτσι τις θαλάσσιες ζώνες στις οποίες θα κινηθούν τα πλοία.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας για τη γεωστρατηγική αξία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, και αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον αναθεωρημένο σχεδιασμό, τα ερευνητικά σκάφη θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο Αιγαίο ακόμα και μέσα στις επόμενες ημέρες. Κρίσιμη παράμετρος για την άμεση έναρξη των εργασιών είναι η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των σκαφών, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ένα από αυτά, το Revoli Relume, παραμένει αγκυροβολημένο στην Ολλανδία.
Πηγή: protothema.gr