Ρωσία: Σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Πούτιν για τον ξαφνικό θάνατο του Ναβάλνι

Αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης και σφοδρού επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Μέσα στο χιόνι που πέφτει σε πολλές ρωσικές πόλεις και με τη συνεχή παρουσία της αστυνομίας, εκατοντάδες Ρώσοι αφήνουν ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, του πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Βλαντίμιιρ Πούτιν, που πέθανε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή σε σωφρονιστική αποικία στη Σιβηρία

propoli

Ο Ναβάλνι ήταν ο πιο προβεβλημένος πολιτικός αντίπαλος του προέδρου, ίσως ο μόνος που μπορούσε να κατεβάσει στον δρόμο χιλιάδες διαδηλωτές. Τώρα κατεβαίνουν και μετά τον θάνατό του.

Στη Μόσχα -και παρά τις προειδοποιήσεις από τις αρχές κατά των διαδηλώσεων- συρρέουν πλήθη στο μνημείο του Λίθου του Σολοβέτσκι. Είναι μια μεγάλη πέτρα από τα νησιά Σολοβέτσκι όπου είχε λειτουργήσει το πρώτα από τα δεκάδες γκουλάγκ της Σοβιετικής Ένωσης. Ο συμβολισμός των διαδηλωτών είναι εύγλωττος: ο Ναβάλνι πέθανε οι εκατομμύρια πολιτικοί κρατούμενοι εκείνης της περιόδου.

Οι πολίτες διαμαρτύρονται σιωπηλά στο μνημείο βρίσκεται λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από το Κρεμλίνο, έξω από το κτίριο της FSB, της υπηρεσίας-διαδόχου της KGB.

Μεταξύ όσων τίμησαν τη μνήμη του Ναβάλνι ήταν ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ φρόντισαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο Κρεμλίνο και να μαζέψουν άνθη που κάποιοι άφησαν εκεί.

Σε άλλες πόλεις η κατάσταση ήταν διαφορετική και η αστυνομία παρενέβη για να εμποδίσει τους πολίτες που ήθελαν να αφήσουν ένα λουλούδι

Στην πόλη Γεκατερίνεμπουργκ μάλιστα απομάκρυναν τα λουλούδια που είχαν αφήσει κάποιοι στο χιονισμένο μνημείο, ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές.

Το ίδιο συνέβη και στο Νοβοσιμπίρσκ. «Ποιος είναι ο επόμενος;» ρωτά το χαρτί στα χέρια της γυναίκας.

Λίγοι συγκεντρώθηκαν και στο Νίζνι Νοβγκορόντ.

Λουλούδια και μια φωτογραφία του Ναβάλνι άφησαν στο Καλίνινγκραντ στον τάφο του μεγάλου φιλοσόφου Ιμάνουελ Καντ που γεννήθηκε και πέθανε στην πόλη τον 18ο αιώνα.,

Μεγάλες ήταν κατά τόπους οι συγκεντρώσεις και σε πόλεις εκτός Ρωσίας, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

Ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων συγκεντρώθηκε και στη Σερβία, έξω από τη ρωσική πρεσβεα στο Βελιγράδι.

Δείτε επίσης: Ο πρίγκιπας Χάρι βλέπει «επανασύνδεση» της βασιλικής οικογένειας λόγω του καρκίνου του Καρόλου

Loading