Σάλος στο Χ για το πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα στην Εθνική Πινακοθήκη – «Να μεταφερθεί στην “Σαγήνη του αλλόκοτου”»

Σάλος στο Χ για το πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα στην Εθνική Πινακοθήκη – «Να μεταφερθεί στην “Σαγήνη του αλλόκοτου”»

‘Ενα πορτραίτο της δημοσιογράφου, Άννας Παναγιωταρέα, στενής συνεργάτιδας της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη

Ένα πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα, φιλοτεχνημένο από τον διακεκριμένο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση, εκτίθεται αυτό το διάστημα στην Εθνική Πινακοθήκη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και δηκτικά σχόλια στους χρήστες των social media.

Την ύπαρξη και την έκθεση του πίνακα έφερε στη δημοσιότητα η Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μέσω αναρτήσεών της στο διαδίκτυο.

Η κ. Κουτσούμπα μάλιστα ανήρτησε και φωτογραφία του πίνακα, τονίζοντας τη στενή σχέση της Άννας Παναγιωταρέα με τη σημερινή υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την οποία επί σειρά ετών έχει πλαισιώσει ως στενή συνεργάτιδα. Στο πορτρέτο διακρίνεται και η αφιέρωση του Τέτση: «Στη φίλη μου Άννα».

Αναλυτικά, η Δέσποινα Κουτσούμπα γράφει στην ανάρτησή της:


«Στην Εθνική Πινακοθήκη σημερα δεν μπορείτε να δείτε τα έργα του Κατσαδιωτη, μπορείτε όμως να θαυμάσετε το πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα δια χειρός Τέτση. Αυτά ζουμε

(UPD Επειδή δεν με πιστεύουν στα σχόλια, η αναδρομική έκθεση του Τέτση στην Πινακοθήκη εγκαινιάστηκε σήμερα, μπορείτε να πάτε να το δείτε με τα μάτια σας. Το έργο προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή της εικονιζόμενης. Άραγε η έκθεση του Τέτση, θα ήταν φτωχή αν δεν είχε και αυτό; Ας μας απαντήσει η Πινακοθήκη)»

Θέση πήραν, μεταξύ άλλων και πολιτικά πρόσωπα όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος ανέφερε σε λόγο του στην βουλή:

«Είστε για γέλια και για κλάμματα εσείς της Νέας Δημοκρατίας. Κάνατε πορτρέτο την Παναγιωταρέα, λες και είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Θεωρείτε το κράτος λάφυρο. Ότι είναι δικό σας μαγαζί, δεν ανήκει στους Έλληνες.»

Ενώ δεν έλλειψε και η γνώμη του βουλευτή β’ Θεσσαλονίκης της Νίκης, Νίκου Παπαδόπουλου, ο οποίος βανδάλισε την έκθεση «Η σαγήνη του αλλόκοτου» της Εθνικής Πινακοθήκης πριν έναν μήνα:

«Βλέπω σε δημοσιεύματα ότι η μορφή της Άννας Παναγιωταρέα, φίλης της κ. Μενδώνη, με αυτό το υπεροπτικό ύφος, φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη των Ελλήνων!
Μήπως κυρία Μενδώνη να βάλετε τον Κατσαδιώτη να ζωγραφίσει και το δικό σας πορτρέτο;

Να υποθέσω.. το δικό σας δεν θα το κάνει με τσιγάρο στο στόμα, γέρικο και με νεκροκεφαλή όπως χλεύασε την Παναγία και τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό.»

Η απάντηση της Εθνικής Πινακοθήκης μετά τα σχόλια

Η Εθνική Πινακοθήκη εξέδωσε ανακοίνωση, μετά τα σχόλια που δέχθηκε για το πορτραίτο της Άννας Παναγιωταρέα στην έκθεση.

Όπως αναφέρεται:

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμπεριλαμβάνει έργα τέχνης στις εκθέσεις που διοργανώνει με κριτήρια που σχετίζονται αποκλειστικά με την καλλιτεχνική τους αξία, την ιδιαίτερη τεχνοτροπία και τη σχέση τους με τα υπόλοιπα εκτιθέμενα έργα στο πλαίσιο του επιμελητικού σκεπτικού. Σχετικά με το “Πορτραίτο Α.Π”, η κυρία Έφη Αγαθονίκου, Διευθύντρια Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού και Επιμελήτρια της έκθεσης Παναγιώτης Τέτσης – Η Εμμονή του Βλέμματος, τονίζει τη διαφορετικότητα του σε σχέση με τα υπόλοιπα και αναφέρει τα εξής στον αντίστοιχο κατάλογο:

“Ήδη από την εποχή του Παρισιού, το πορτραίτο του Λ.Σ, ο οποίος απεικονίζεται μπροστά σ΄ ένα ανοιχτό παράθυρο -αν όχι το μοναδικό, ένα από τα λίγα έργα που το βάθος ανοίγεται σε εξωτερικό χώρο- αποπνέει μια ποιητική διάθεση. Την ίδια ποιητική διάθεση αποπνέει και το πορτραίτο της Α.Π, πενήντα χρόνια αργότερα. Ζωγραφίζει το πρόσωπο με γκουάς και παστέλ, ενώ το σώμα παρουσιάζεται αφαιρετικά, σε λευκό φόντο με μαύρο κάρβουνο ή παστέλ, δίνοντας την εντύπωση του ατελείωτου, του σχεδίου. Ο ιδιαίτερος αυτός συνδυασμός αποτελεί έναν πειραματισμό για μια διαφορετική εικαστική έκφραση και αποτέλεσμα”.
(βλ. <<Παναγιώτης Τέτσης – Η εμμονή του βλέμματος>>, κατάλογος έκθεσης, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, σσ. 29-30, Αθήνα 2025)

Ανάμεσα στα δεκαεννιά πορτραίτα της ενότητας “Οι Φίλοι” είναι το μοναδικό που έχει φιλοτεχνηθεί με παστέλ σε χαρτί και διακρίνεται από μια έντονα αφαιρετική διάθεση με εμφανή επικέντρωση στα προσωπογραφικά χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης το είχε συμπεριλάβει σε έκθεση με πορτραίτα με τίτλο “Οι φίλοι” στη γκαλερί Νέες Μορφές στις 6 Δεκεμβρίου 2005. Στόχος της έκθεσης Παναγιώτης Τέτσης – Η εμμονή του βλέμματος είναι να αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές της δημιουργικής “εμμονής” και να αποκαλύψει τον άγνωστο Τέτση στα μάτια των θεατών. Στην έκθεση υπάρχουν 3 ακόμη έργα του καλλιτέχνη που δεν θυμίζουν το γνωστό του εικαστικό ιδίωμα.

Loading

Play