Εννέα σεισμοί ανοιχτά της Σαντορίνης την τελευταία ώρα – Το μεσημέρι νέα συνεδρίαση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου
Σε έντονη σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται η περιοχή των νοτίων Κυκλάδων, ιδιαίτερα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας καταγράφηκαν διαδοχικές σεισμικές δονήσεις, με αρκετές να ξεπερνούν τα 3 Ρίχτερ. Ενδεικτικά, στις 00:05 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χλμ. ΝΝΔ της Αμοργού, ενώ στις 01:54 καταγράφηκε δόνηση 4,4 Ρίχτερ.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Dnews, επισήμανε ότι παρατηρείται μετατόπιση των επικέντρων προς τα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, πλησίον της Αμοργού, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί θετικό. Όπως εξήγησε, η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον μέσα στη θάλασσα, σε απόσταση από τα νησιά, δημιουργώντας μια «ζώνη ασφαλείας». Έτσι, ακόμη και αν σημειωθεί ένας ισχυρότερος σεισμός—ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται—η πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα νησιά μειώνεται, εκτός εάν πρόκειται για πολύ μεγάλο σεισμό.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση, ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Για να εκτονωθεί ένας σεισμός 6 Ρίχτερ, απαιτούνται 1.000 δονήσεις μεγέθους 4 Ρίχτερ. Αυτό σημαίνει ότι ο σεισμός δεν εκτονώνεται, όμως μπορεί να εξαντλείται η δυναμική του ρήγματος. Δηλαδή, το ρήγμα ενδέχεται να μην έχει την ικανότητα να προκαλέσει ισχυρότερους σεισμούς. Προς το παρόν, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει δυναμική, γι’ αυτό και δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».
«Χρειάζεται υπομονή», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Σαντορίνη, επεσήμανε ότι υπάρχει πιθανότητα «η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 5 – 5,5 Ρίχτερ, αλλά όχι άνω των 6».
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Είναι βέβαιο ότι αυτό το ρήγμα δεν πρόκειται να δώσει σεισμό 7,6 Ρίχτερ, όπως συνέβη το 1956, καθώς για να επαναληφθεί ένας τόσο ισχυρός σεισμός θα χρειάζονταν χιλιετίες. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκδήλωσης σεισμού της τάξεως των 5 – 5,5 Ρίχτερ, όχι όμως μεγαλύτερου. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ όλων των επιστημόνων και των δύο επιτροπών. Σε τέτοια μεγέθη, οι επιπτώσεις στη Σαντορίνη θα είναι ελάχιστες, καθώς τα επίκεντρα βρίσκονται σε θαλάσσια περιοχή και υπάρχει συγκεκριμένη κατευθυντικότητα. Παρόλα αυτά, καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να προλάβουμε ακόμη και τις πιο μικρές πιθανές επιπτώσεις, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα».
Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: Η ακολουθία των σεισμών απομακρύνεται από τη Σαντορίνη
Για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης τόνισε:
«Η ακολουθία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Είχαμε έναν σεισμό το βράδυ και έναν το πρωί με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ.
Η ακολουθία απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης προς τα βορειοανατολικά. Όταν ξεκίνησε η ακολουθία ήταν κοντά στο νησί, αλλά τώρα απομακρύνεται
Η απόσταση όσο μεγαλώνει, μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρχουν σημαντικές ζημιές από το οτιδήποτε.
Όσο συμβαίνει αυτό, η ανησυχία όσον αφορά τις επιπτώσεις από τους σεισμούς στη Σαντορίνη μειώνεται».