Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν το προσεχές διάστημα σε επίπεδο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων από Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Ουκρανία, την ώρα που η Ουάσινγκτον έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, επιδιώκοντας να επανεκκινήσει τη διπλωματική κινητικότητα.
Οι συνομιλίες για τον τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν σήμερα στο Λονδίνο με πρωτοβουλία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, μετατέθηκαν για μεταγενέστερη ημερομηνία.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, το Foreign Office επιβεβαίωσε την αναβολή της πολυμερούς συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στην οποία θα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και ευρωπαϊκών χωρών.
Το SkyNews προσθέτει ότι, παρότι η αρχική συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε πιο υψηλόβαθμο επίπεδο μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων από τις πέντε εμπλεκόμενες χώρες – την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον Ντέιβιντ Λάμι.
Όπως σχολιάζει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, η υποβάθμιση του επιπέδου της διπλωματικής εκπροσώπησης έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη πίεση που ασκούν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι συνεργάτες του για να συμφωνήσουν Κίεβο και Μόσχα σε κατάπαυση του πυρός.
Η αμερικανική ειρηνευτική πρόταση θέλει τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν τη ρωσική κυριαρχία στη χερσόνησο της Κριμαίας – κάτι που απέρριψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη.
Σύμφωνα με το Axios, το μονοσέλιδο έγγραφο που παρουσίασαν οι ΗΠΑ στους Ουκρανούς αξιωματούχους στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα περιγράφει αυτή την πρόταση ως την «τελική προσφορά» του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι θα σταματήσουν να προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας αν τα μέρη δεν καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.
Ακόμη, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προτείνει στις ΗΠΑ να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία και να παγώσει η γραμμή του μετώπου εκεί όπου βρίσκεται σήμερα – γεγονός που θα άφηνε περίπου το 20% της Ουκρανίας στα χέρια της Ρωσίας. Δεν είναι σαφές εάν το Κίεβο θα αποδεχόταν τέτοιους όρους.
Τι παίρνει η Ρωσία, σύμφωνα με την πρόταση Τραμπ:
-Επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της στην Κριμαία.
-Άτυπη αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουχάνσκ, καθώς και των κατεχόμενων περιοχών σε Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
-Υπόσχεση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ θα παραμείνει πιθανή.
-Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το 2014.
-Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.
Τι παίρνει η Ουκρανία, σύμφωνα με την πρόταση Τραμπ:
-Εγγύηση ασφαλείας από ομάδα ευρωπαϊκών (και πιθανώς μη ευρωπαϊκών) χωρών – χωρίς να αποσαφηνίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ.
-Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χάρκοβο που κατέχει η Ρωσία.
-Ελεύθερη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τα μέτωπα στη νότια Ουκρανία.
-Αποζημιώσεις και βοήθεια για ανασυγκρότηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή χρηματοδότησης.