Σέρρες: Θρηνεί η πόλη για τον 11χρονο – Άμεση διερεύνηση ζητά ο εισαγγελέας – Τα μοιραία λάθη

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της ανείπωτης τραγωδίας, στο σχολείο αλλά σε διαφορετικό σημείο, βρισκόταν και το αδερφάκι του 11χρονου.

Η πόλη των Σερρών θρηνεί τον μικρό Μάξιμο-Βασίλη, παιδί γνωστού καρδιολόγου της πόλης και μαθητή της ΣΤ τάξης στο 9ο δημοτικό σχολείο, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν εξερράγη το λεβητοστάσιο του σχολείου με αποτέλεσμα η πόρτα που εκτινάχθηκε να τον τραυματίσει θανάσιμα. Ο άτυχος μαθητής μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

propoli

Σημαντικά λάθη συνετέλεσαν στον θάνατο του μικρού παιδιού, αφού εάν είχαν προβλεφθεί καταλλήλως, τώρα ενδεχομένως θα γινόταν λόγος για ένα αατύχημα στο οποίο δεν θα υπήρχε ανάμειξη μαθητών.

Το έργο της μετατροπής του καυστήρα σε λέβητα με γεωθερμία στο 9ο Δημοτικό Δχολείο στις Σέρρες, σύμφωνα με όλους τους φορείς θα έπρεπε να γίνει τις ώρες που δεν λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο για να μην είναι τα παιδιά στο χώρο.

Θεμελιώδες λάθος ήταν ακόμη ότι οι υπεύθυνοι για την αλλαγή είχαν σε λειτουργία τον λέβητα όσο έκαναν την μετατροπή του.

Μάλιστα την στιγμή των εργασιών, όχι μόνο είχαν διάλειμμα τα παιδιά, αλλά εξαιτίας του ότι έβρεχε οι μικροί μαθητές βρίσκονταν στον χώρο έξω από το λεβητοστάσιο όπου υπάρχει υπόστεγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της ανείπωτης τραγωδίας, στο σχολείο αλλά σε διαφορετικό σημείο, βρισκόταν και το αδερφάκι του 11χρονου.

Οι ευθύνες πάνε και έρχονται

Την ώρα που οι γονείς του 11χρονου θρηνούν για τον άδικο χαμό του παιδιού τους, ένα “πινγκ-πονγκ” ευθυνών παίζεται πάνω στην τραγωδία.

Ο διευθυντής του σχολείου μιλάει ευθέως για ανευθυνότητα των ατόμων που είχαν αναλάβει το έργο της μετατροπής του λέβητα σε καυστήρα με γεωθερμία, ενώ είχε εκφράσει τη διαφωνία του για το έργο. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι «ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου. Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό, το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω».

Υποστήριξε πως απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. “Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Δήμαρχος Σερρών: Δεν είναι πρέπον να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις αυτή τη στιγμή

Μιλώντας στο newsit.gr ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης απάντησε στις καταγγελίες του διευθυντή του σχολείου. “Με ειδοποίησαν στο γραφείο μου και μου είπαν ότι έγινε μία έκρηξη στον λέβητα ενός σχολείου. Αυτό που ξέρω είναι ότι γίνονταν εργασίες αντικατάστασης του λέβητα με άλλο σύστημα με γεωθερμία’. Περιμένουμε τις απαντήσεις, να δούμε τι ακριβώς συνέβη και έγινε αυτή η έκρηξη. Υπάρχουν εμπειρογνώμονες, η αστυνομία. Περιμένουμε τη διερεύνηση αυτού του τραγικού γεγονότος, θα φτάσει μέχρι εκεί που πρέπει. Για την μνήμη του παιδιού δεν είναι πρέπον αυτή τη στιγμή να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις. Υπάρχει μία διερεύνηση του θέματος, υπάρχει ένας εργολάβος ο οποίος ήταν στο έργο που γινόταν εδώ και αρκετό καιρό. Υπάρχουν τα συστήματα ασφαλείας που έπρεπε να λειτουργήσουν. Είμαστε εδώ να δούμε τί ακριβώς δεν έγινε και είχαμε αυτή την τραγική εξέλιξη”.

Εισαγγελική Παρέμβαση

Για την τραγωδία που σημειώθηκε στο 9ο Δημοτικό της πόλης και στοίχισε τη ζωή σε έναν μαθητή της έκτης τάξης, ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε την άμεση διερεύνηση ευθυνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Σερρών, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την ημέρα της κηδείας του 11χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών. 

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης για τον θάνατο του μαθητή στις Σέρρες: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει

Loading