Σύνοδος Κορυφής: «Έχουμε συμφωνία στην Ενέργεια» – Πως φτάσαμε σε απόφαση για παρέμβαση στις τιμές

Επί του πρακτέου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν ως χρονικό ορόσημο τις αρχές του 2023, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα τιμολόγησης του αερίου

Μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη και μήνες διεργασιών, η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής φαίνεται να απέδωσε για πρώτη φορά. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε κάποιες ενέργειες χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν διαφωνίες, καθώς η στάση της Γερμανίας ήταν εξ αρχής σκληρή, ενώ και ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται πως περνά έντονη δοκιμασία με τις μάλλον προβληματικές σχέσεις Σολτς-Μακρόν. Υπήρχε, όμως, η διάθεση να υπερβληθούν τα εμπόδια και να δοθεί ένα πολιτικό μήνυμα στην Κομισιόν να δρομολογήσει τις περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες στο επίπεδο των υπουργών Ενέργειας.

propoli

Στις 03:15 η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με μια συμφωνία, η οποία αφήνει περιθώριο σε όλα τα κράτη-μέλη να εμφανιστούν ικανοποιημένα. Εν προκειμένω, για πρώτη φορά σε κείμενο απόφασης Συνόδου Κορυφής γίνεται λόγος για προσωρινή παρέμβαση στον δείκτη TTF, ενώ αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο και για πλαφόν στο αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή. Πλέον, η μπάλα περνά στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας και στην Κομισιόν για να προτείνουν δεσμευτικές αποφάσεις για το πώς αυτό θα γίνει πράξη. Οι υπουργοί συνεδριάζουν την ερχόμενη Τρίτη, αν και είναι πιθανό να χρειαστούν και μια έκτακτη συνεδρίαση περί τα μέσα Νοεμβρίου.

«Οι διαφορές γεφυρώθηκαν. Υπήρξε κατανόηση ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια παρέμβαση όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – παρέμβαση που κάποιοι δεν συζητούσαν καν πριν από λίγο καιρό. Δόθηκε έτσι ένα μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και να προστατεύσει πολίτες και επιχειρήσεις», διεμήνυαν κυβερνητικές πηγές τα ξημερώματα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Κορυφής, τονίζοντας ότι δόθηκε η πολιτική πλέον, ώστε οι λεπτομέρειες να οριστικοποιηθούν σε επίπεδο υπουργών.

Μηχανισμός διόρθωσης τιμών

Επί του πρακτέου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν ως χρονικό ορόσημο τις αρχές του 2023, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα τιμολόγησης του αερίου που θα αντανακλά καλύτερα την πραγματική κατάσταση, αν και δεν προσδιορίζεται με απόλυτη σαφήνεια πότε αυτό θα πρέπει να δρομολογηθεί. Αυτός ο νέος δείκτης θα περιλαμβάνει και παρέμβαση για την προσγείωση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Μέχρι τότε, όμως, θα τεθεί σε εφαρμογή ένας «δυναμικός διάδρομος τιμών» για τις συναλλαγές του φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν οι καταχρηστικές τιμές, με τον εν λόγω μηχανισμό διόρθωσης τιμών να τίθεται σε εφαρμογή για μερικούς μήνες. Πρόκειται στην πραγματικότητα για την παρέμβαση στον χρηματιστηριακό δείκτη TTF, κάτι το οποίο η Ελλάδα ζητά εδώ και μήνες.

Εκτός της παρέμβασης στο χρηματιστήριο ενέργειας, όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφήνουν στο τραπέζι και το λεγόμενο «ιβηρικό μοντέλο», δηλαδή πρακτικά πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για μια ιδέα, στην οποία η Γερμανία και άλλες χώρες ήταν έντονα αρνητικές. Περαιτέρω λεπτομέρειες για το εν λόγω σχήμα δεν προσδιορίζονται, καθώς το επόμενο διάστημα θα αναλυθεί η οικονομική του επίπτωση στις χώρες. Πρόκειται για μέτρο που έχει, προφανώς, μεγαλύτερες τεχνικές και πολιτικές δυσκολίες, αλλά η αναφορά του στα συμπεράσματα και μόνο συνιστά υπαναχώρηση της Γερμανίας έναντι της πίεσης των υπολοίπων χωρών, αλλά και της ανάγκης να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές.

«Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανακτά τον έλεγχο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη Σύνοδο Κορυφής, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει αμέσως και σαφώς το στίγμα της ανάγκης λήψης αποφάσεων.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Μάχη» στις Βρυξέλλες για το φυσικό αέριο – «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο»

Loading