Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, αποτέλεσε έναν οδηγό αναφορικά με τις κεντρικές κατευθύνσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ήταν γεμάτη «δώρα» προς τη μεσαία τάξη και τους δημοσίους υπαλλήλους έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη… τετραετία. Όχι σε αυτήν που διανύουμε, αλλά σε εκείνη που έρχεται.
Σε γενικές γραμμές ο Πρωθυπουργός περιέγραψε το εκσυγχρονιστικό άλμα που καλείται να κάνει η χώρα και αυτό πρέπει να είναι απολύτως συμβατό με το νέο ιστορικό τόξο στο οποίο εισέρχεται η χώρα. Απομένει να φανεί στην πράξη τι ακριβώς σημαίνει ο περίφημος «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» στον οποίο αναφέρθηκε από το Βήμα της Βουλής, καθώς το ζητούμενο παραμένει η καταπολέμηση των χρόνιων παθογενειών που ταλανίζουν την κοινωνία.
Όλα αυτά, φυσικά, σε ένα περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας, που θα δει την Ελλάδα να ανακτά την επενδυτική βαθμίδα έως το τέλος του 2023, να μειώνει την ανεργία στο 8% σε βάθος τετραετίας και να αυξάνει την εξωστρέφεια της οικονομίας της. Αλλά και σε ένα περιβάλλον εθνικής ασφάλειας.
Οι πρώτες κινήσεις
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε μια σειρά από άμεσα οικονομικά μέτρα θέλοντας να καταδείξει την κυβερνητική ετοιμότητα. Πρώτα από όλα από 1η Ιανουαρίου 2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης, αλλά και σε αυτούς που έχουν οικογένεια.
Ακολουθεί επέκταση του Market Pass για τους επόμενους μήνες ώστε να καλυφθεί το 10% των μηνιαίων αγορών των περισσότερων νοικοκυριών, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα, καθώς και πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.
«Ψαλιδίζει» την προσωπική διαφορά
Κινητικότητα υπάρχει και για τους συνταξιούχους αφού θα συνεχιστεί η εφάπαξ ενίσχυση στο τέλος του 2023 για όσους συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, ενώ όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους.
Δείτε επίσης: Γαλλία: Η οικογένεια του αδικοχαμένου Ναέλ κάνει έκκληση για τερματισμό της βίας