Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία για Καραμανλή – Σπίρτζη – Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση και οι αλλαγές στον σιδηρόδρομο
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του διανεμηθέντος πορίσματος της "Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-3-2023 και 6-3-2023 από τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, κατά την άσκηση των καθηκόντων του", περί αποδοχής ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης, κατά του ως άνω πρώην Υφυπουργού, και λήψη απόφασης, με μυστική ψηφοφορία, επί της προτάσεως της Επιτροπής για την καταγγελλόμενη πράξη για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης, όπως αυτή καθορίζεται και εξειδικεύεται στο πόρισμά της, Παρασκευή 11 Απριλίου 2025. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία για Καραμανλή – Σπίρτζη – Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση και οι αλλαγές στον σιδηρόδρομο

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται τα κομματικά στρατηγεία, καθώς την Τετάρτη πρόκειται να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η αποστολή της δικογραφίας, που αφορά τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών, όταν σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.

Η αρχή έγινε ήδη με την πρωτοβουλία της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις για κοινή δράση, προτείνοντας την υποβολή αιτήματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με στόχο την απονομή δικαιοσύνης. Εξάλλου, το αντίστοιχο «πείραμα» στέφθηκε με επιτυχία πρόσφατα, όταν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας υπέγραψαν από κοινού την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της δικογραφίας στη Βουλή —μέσω της οποίας ο ανακριτής γνωστοποιεί ότι “σκόνταψε” σε ευθύνες των πρώην υπουργών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη (σ.σ. στην περίπτωση του δεύτερου, τα όποια αδικήματα φέρονται να έχουν υποπέσει σε παραγραφή, αν και ο ίδιος ζητά να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για το πρόσωπό του)— τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία, ώστε να διαμορφώσουν τη στάση και τις επόμενες κινήσεις τους.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι «εμείς δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στην διερεύνηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων», υπογραμμίζοντας πως μόλις παραλάβουν τη δικογραφία θα την αξιολογήσουν προσεκτικά και «δεν θα κρύψουν τα λόγια τους… Ειδικά τώρα, που οι θεωρίες που διακινούνταν από την αντιπολίτευση περί μπαζώματος, συγκάλυψης, ξυλολίου, παράνομου υλικού κλπ έχουν καταρρεύσει, αποδεικνύοντας ότι η συγκάλυψη ήταν από την ανάποδη πλευρά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας χθες στο κανάλι Μέγκα, αν και κράτησε μια επιφύλαξη και απηύθυνε προειδοποίηση προς την αντιπολίτευση: «Επί της αρχής σας λέω, ότι εφόσον περιγράφεται κάτι στη δικογραφία που αφορά πολιτικά πρόσωπα, με το σωστό νομικό χαρακτηρισμό, έτσι, όχι να βάλουμε μέσα πέντε, δέκα, αδικήματα ή να κάνουμε το αδίκημα ακόμα βαρύτερο για να κάνουμε αντιπολίτευση. Αυτό νομίζω ότι δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε τίποτα ως προς αυτά που θέλει να κάνει η Δικαιοσύνη. Και συνολικά αυτό πρέπει να κάνουμε…».

Ποιο είναι το μήνυμα πίσω από την παρέμβαση του Παύλου Μαρινάκη; Ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχτεί ένα κατηγορητήριο εις βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών, αν αυτό δεν εδράζεται σε καταθέσεις, έγγραφα και σε σαφή νομική τεκμηρίωση. Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι νομικές ομάδες θα μελετήσουν ενδελεχώς το περιεχόμενο της δικογραφίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κινηθεί προληπτικά, καταθέτοντας η ίδια πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, πριν προλάβει να το πράξει η αντιπολίτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις λάβει πλήρη γνώση της δικογραφίας, θέση αναμένεται να πάρει και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής.

Το νέο σχέδιο νόμου για τον ΟΣΕ

Στόχος του Υπουργείου μεταφορών είναι να έχει υλοποιήσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο σε 15 μήνες, με τον εθνικό σιδηροδρομικό άξονα να διαθέτει –επιτέλους-τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση, αλλά και αυτόματη πέδηση.

Η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr, θα ανοίξει σε τρεις μήνες ώστε όλοι οι πολίτες να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την εκτέλεση των δρομολογίων.

Μαζί με τα τεχνολογικά μέσα ενισχύεται και η βιντεοεπιτήρηση κρίσιμων σιδηροδρομικών δομών, ενώ όλες οι ενδοεπικοινωνίες θα καταγράφονται σε ψηφιακή βάση δεδομένων.

Toν σχεδιασμό θα πλαισιώσει και η Hellenic Train, η οποία κληθεί πολύ σύντομα να προχωρήσει σε δικές της επενδύσεις, με αιχμή την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού.

Loading

Play