Θεσσαλονίκη: Φοιτητές και καθηγητές διαδήλωσαν ενάντια στα μη κρατικά πανεπιστήμια – «Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα» (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Με το σύνθημα «η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται», φοιτητές και καθηγητές διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Τις τελευταίες εβδομάδες, κάθε Πέμπτη διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με σημείο συνάντησης την Καμάρα, με τους φοιτητές και τους καθηγητές να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Το κάλεσμα και σήμερα δόθηκε στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με συνθήματα και πανό με αίτημα τη μη απαξίωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος» και «ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές» ήταν δύο από τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα, με την πορεία να κινείται από την Καμάρα προς το ΥΜΑΘ μέσω της Εγνατίας και από εκεί πάλι πίσω στο ΑΠΘ. Σημειώνεται ότι αρχικά υπήρχε έντονη παρουσία της αστυνομίας δίπλα από τους φοιτητές και τους καθηγητές, ωστόσο με την παρέμβαση των τελευταίων οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν, πηγαίνοντας αρκετά μέτρα πιο μακριά.

Σε εκείνο το σημείο δημιουργήθηκε ολιγόλεπτη ένταση, ωστόσο το περιστατικό έληξε εν τη γενέσει του, με τους καθηγητές να εξηγούν ότι δεν πρόκειται να συμβεί το παραμικρό επεισόδιο. Αξίζει να επισημανθεί ότι μπροστά στην Καμάρα οι φοιτητές είχαν στήσει μια μικρή ψησταριά, ένεκα της Τσικνοπέμπτης, όπου έκαψαν τα πτυχία τους. Με αυτόν τον τρόπο έδειξαν ότι με την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων απαξιώνεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, φωνάζοντας ταυτόχρονα συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε περίπου στις 2 το μεσημέρι, με τους φοιτητές να πηγαίνουν μπροστά από την Πρυτανεία του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με κάθε τρόπο, την ώρα που στη Βουλή έχει τεθεί προς συζήτηση το επίμαχο νομοσχέδιο.

Δείτε τις φωτογραφίες από την πορεία:

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Καθηγητές πανεπιστημίου στην πορεία μαζί με τους φοιτητές – «Η αστυνομία να αποχωρήσει, διαδηλώνουμε ειρηνικά»

Loading