Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις αγροτών κατά τη διάρκεια της Agrotica – Στόχος να μπουν εκατοντάδες τρακτέρ στην πόλη
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις αγροτών κατά τη διάρκεια της Agrotica – Στόχος να μπουν εκατοντάδες τρακτέρ στην πόλη

Σε κλοιό κινητοποιήσεων θα είναι η Θεσσαλονίκη το προσεχές τετραήμερο (1-4/2), καθώς αναμένονται εκατοντάδες τρακτέρ να ξεκινήσουν από διαφορετικά σημεία με στόχο να φτάσουν στην Agrotica.

Τις τελευταίες ημέρες οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα κλιμακώνονται, με τα τρακτέρ να έχουν ζεστάνει τις μηχανές τους, παίρνοντας θέση στους δρόμους, προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα. Οι αντιδράσεις έρχονται σε μια περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν… παραλύσει, με την οργή των αγροτών σε Γαλλία και Γερμανία να ξεχειλίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Έλληνες αγρότες, που ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, με φόντο την Agrotica και την παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην πόλη. Μετά και τη σύσκεψη που έγινε στα Κουφάλια, οι εκπρόσωποι των μπλόκων αποφάσισαν να κατεβάσουν τα τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά τους στην πολιτική ηγεσία. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αναμένονται πολλοί αγρότες να έρθουν με λεωφορεία από άλλες περιοχές.

Η αρχή των αγροτικών κινητοποιήσεων στο κέντρο της πόλης πρόκειται να γίνει ανήμερα των εγκαινίων της Agrotica (1/2) και να συνεχιστούν μέχρι και την προσεχή Κυριακή (4/2). Σημειώνεται ότι οι αγρότες της Επανομής βρίσκονται σε ετοιμότητα, έχοντας βγάλει τα τρακτέρ τους στην πλατεία. Με βάση την απόφαση του συντονιστικού των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, ο στόχος είναι να φτάσουν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ περισσότερα από 300 τρακτέρ το μεσημέρι της Πέμπτης (1/2) και να αφήσουν τα τρακτέρ τους για τέσσερις ημέρες.

Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολα εφικτό, καθώς αναμένεται η αστυνομία να εμποδίσει την είσοδο των τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποτραπεί η κινητοποίηση που είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι. Παράλληλα, αγρότες από τη Θεσσαλία έχουν δώσει ραντεβού στην Agrotica το Σάββατο (12:00 – 3/2), θέλοντας να διαμαρτυρηθούν τόσο για τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, όσο και για τα όσα άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Daniel». Άλλωστε, σε Λάρισα και Καρδίτσα υπήρξαν κατά τόπους εντάσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο να συμβεί και στη Θεσσαλονίκη το προσεχές τετραήμερο.

Τα αιτήματα των αγροτών

Στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων που περιλαμβάνει τα εξής:

-Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

-Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση (τα 2000 και 4000 ευρώ).

Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου /αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

-Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

-Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.

-Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ

-ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

-Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.

-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

Δείτε επίσης: Σέρρες: Με τα τρακτέρ στην Εγνατία για Θεσσαλονίκη οι αγρότες

Loading