Τι έπεται στις σχέσεις Ισραήλ – Ιράν; Πώς και πότε θα απαντήσει το Ισραήλ στην πρόσφατη άνευ προηγουμένη επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εκτοξεύοντας περίπου 185 drones, 110 πύραυλοι εδάφους-εδάφους και 36 πύραυλοι κρουζ, το οποίο με τη σειρά του απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε η ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό; Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν αυτήν τη στιγμή τη διεθνή κοινότητα η οποία παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Γράφει η Βαλάντου Γιαννακούδη
Ο δυτικός κόσμος και οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην προβεί σε αντίποινα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια γενικεύμενη σύρραξη στην περιόχη με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τα κράτη της Μέσης Ανατολής όσο και για τους συμμάχους αλλά και τις δυνάμεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους στα εκεί εδάφη.
Αν και μέχρι πρότινος το Ισραήλ δήλωνε απερίφραστα πως θα απαντήσει στο Ιράν και μάλιστα δίνοντας μια «έξυπνη» απάντηση αφήνοντας ανοιχτά πολλαπλά σενάρια για το τι θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο, σήμερα (18/4) στο τραπέζι «έπεσε» και το ενδεχόμενο μιας πιο ήπιας απάντησης κατόπιν διπλωματικών πιέσεων. Συγκεκριμένα, το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης αφού συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Με τις πολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να απαιτούν διεξοδική ανάλυση η Politic απευθύνθηκε στον γεωπολιτικό αναλυτή, κ. Αλέξανδρο Ιτιμούδη που έχει διεισδύσει στα μακροχρόνια ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και γνωρίζει σε βάθος την ιστορία των κρατών προκειμένου να μπορέσει να διαφωτίσει το σκιώδες γεωπολιτικό τοπίο.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα ο κ. Ιτιμούδης παρέμεινε ξεκάθαρος στη θέση του λέγοντας πως το Ισραήλ λόγω στρατηγικής κουλτούρας θα απαντήσει στο Ιράν. Ωστόσο, σπεύσει να αποσαφηνίζει πως κάτι τέτοιο θα μπορέσει να αποτραπεί μόνο αν το Τελ Αβίβ λάβει ανταλλάγματα από τους συμμαχούς. Επομένως, αν όντως «κάνει πίσω» τότε αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί ο γεωπολιτικός αναλυτής πως έλαβε ανταλλάγματα.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την ανάλυση στο βίντεο παρακάτω: