Οι IDF επιβεβαιώνουν την επιδρομή στην πόλη της Γάζας
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι εξαπέλυσε μια νέα επιδρομή ακριβείας στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία, όπως λέει, αποσκοπεί στη «συνεχή διάλυση της τρομοκρατικής υποδομής και την εξάλειψη των τρομοκρατών στην περιοχή».
לוחמי צה"ל ושב"כ פתחו במבצע בהובלת אוגדה 99, במרחב זיתון שבמרכז הרצועה, להמשך פירוק תשתיות טרור וחיסול מחבלים במרחב>> pic.twitter.com/mmIVPrMwWA
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) May 9, 2024
Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως εξαπολύθηκαν πολλές ομοβροντίες του πυροβολικού στη Ράφα, στην περιοχή των κλειστών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.
«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνται (…) εναντίον πόλεων» δήλωσε ο Μπάιντεν
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως προχώρησε επίσης σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «θέσεων της Χαμάς» στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και καιρό ότι θα διατάξει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου κατ’ αυτόν κρύβονται οι «τελευταίες» μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
Στην πόλη αυτή όμως έχουν συρρεύσει επίσης 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου.
Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN, ότι «έχουν σκοτωθεί άμαχοι στη Γάζα εξαιτίας» των αμερικανικών βομβών και έθεσε —για πρώτη φορά— όρους στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
«Λουτρό αίματος»
«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνται (…) εναντίον πόλεων», είπε ο κ. Μπάιντεν καθώς ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προετοιμάζει «περιορισμένης» έκτασης επιχείρηση στη Ράφα, όπου ο ΟΗΕ φοβάται «λουτρό αίματος».
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί πως την περασμένη εβδομάδα ανεστάλησαν οι παραδόσεις «1.800 βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βομβών 500 λιβρών (226 κιλών)» στον ισραηλινό στρατό.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν άρματα μάχης στη Ράφα και κυρίευσαν το συνοριακό σημείο διέλευσης που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, κλείνοντας έτσι τη σημαντικότερη πύλη εισόδου των οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη μικρή παλαιστινιακή περιοχή.
Το άλλο σημείο διέλευσης κοντά στη Ράφα, το Κερέμ Σαλόμ, στα ισραηλινά σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακο, που έκλεισε την Κυριακή έπειτα από εκτοξεύσεις ρουκετών την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η Χαμάς, έγινε ξανά στόχος ρουκετών λίγη ώρα αφού ξανάνοιξε, πάντα σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.
Hamas has remained steadfast to its position towards a truce proposal and stuck to its approval of it, a member of Hamas' political bureau, Izzat El-Reshiq, said in a statement on Thursday.
— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) May 8, 2024
https://t.co/JecOg7uMgs
Τα παιδιά στη Ράφα βρίσκονται στα «όρια της επιβίωσης»
Το συνεχιζόμενο κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ «εμποδίζει την είσοδο σωτήριας βοήθειας στη Γάζα», αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στην τελευταία του έκθεση ταχείας αξιολόγησης.
Rafah was declared safe Zone and now see what's happening there
— Palestine Updates (@drtruthe) May 9, 2024
It's clearly Ethnic cleansing and shame on everyone who is silence on this Genocide#Rafah #RafahUnderAttack #MetGala2024 #MetGala pic.twitter.com/DIDcCVJ2Rt
Μέχρι να καταλάβουν τα ισραηλινά τανκς το παλαιστινιακό συνοριακό πέρασμα την Τρίτη, εισέρχονταν καθημερινά κατά μέσο όρο 48 φορτηγά με βοήθεια και 166.000 λίτρα ντίζελ στη Γάζα, σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ.
«Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της εισόδου κρίσιμων ανθρωπιστικών ειδών μέσω [του] περάσματος της Ράφα και οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην πρόσβαση σε τρόφιμα και υπηρεσίες διατροφής», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια παλαιότερη προειδοποίηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, της UNICEF, η οποία σημειώνει ότι πολλά από τα περισσότερα από 600.000 παιδιά που «στριμώχνονται» στη Ράφα είναι ήδη «εξαιρετικά ευάλωτα και στα όρια της επιβίωσης» και προειδοποιεί ότι μια ισραηλινή «χερσαία εισβολή θα τα εξέθετε σε καταστροφικούς κινδύνους».