Το Καλοκαίρι του 2024: Το Πιο Ζεστό στην Ιστορία της Γης

Το Καλοκαίρι του 2024: Το Πιο Ζεστό στην Ιστορία της Γης

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2023, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες, η υφήλιος γνώρισε τον πιο θερμό Ιούνιο και τον πιο θερμό Αύγουστο που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς και την πιο θερμή ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε με ανησυχία η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή (C3S) στο παρατηρητήριο Κοπέρνικος, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε.

«Αυτή η αλληλουχία ρεκόρ αυξάνει την πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των συγκεντρώσεων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες».

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, καθώς και επαρχίες της Κίνας, ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο Αύγουστος του 2024 ισοφάρισε το ρεκόρ θερμοκρασίας του αντίστοιχου μήνα οποιασδήποτε χρονιάς, το οποίο κατείχε ο Αύγουστος του 2023, με 1,51 °C πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου (1850-1900). Αυτό σημαίνει ότι υπερβαίνει το όριο του 1,5 °C, το οποίο ήταν ο πιο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας του Παρισιού το 2015.

Αυτό το εμβληματικό όριο έχει ξεπεραστεί σε 13 από τους 14 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Κοπέρνικος, τα οποία διαφέρουν ελαφρώς από τις εκτιμήσεις αντίστοιχων φορέων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.

Κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, η μέση θερμοκρασία ήταν 1,64 °C πάνω από την προβιομηχανική εποχή. Το 2023 ολοκληρώθηκε με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 1,48 °C, και το 2024, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από καύσωνες, ξηρασίες και ακραίες πλημμύρες, έχει μεγάλες πιθανότητες να καταγράψει υπέρβαση του ορίου.

Ωστόσο, αυτή η ανωμαλία θα πρέπει να παρακολουθείται για δεκαετίες ώστε να θεωρηθεί ότι το κλίμα, το οποίο αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι βρίσκεται περίπου 1,2 °C πάνω από την προβιομηχανική εποχή, σταθεροποιείται σε επίπεδα πάνω από το 1,5 °C.

Τα δεδομένα του ινστιτούτου Κοπέρνικος άρχισαν να συλλέγονται το 1940, αλλά οι μέσες θερμοκρασίες δεν έχουν προηγούμενο εδώ και τουλάχιστον 120.000 χρόνια, σύμφωνα με δεδομένα της παλαιοκλιματολογίας που αντλούνται κυρίως από στρώματα πάγου και ιζήματα.

Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ ζέστης στον πλανήτη συνδέονται με την άνευ προηγουμένου υπερθέρμανση των ωκεανών, οι οποίοι καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης, απορροφώντας το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών παραμένει σε επίπεδα πολύ πάνω από τα φυσιολογικά από τον Μάιο του 2023, γεγονός που καθιστά τα φαινόμενα όπως οι κυκλώνες πολύ πιο σφοδρά.

©

Loading

Play