Υπέρ της αξίωσης της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα τάχθηκε η Τουρκία, μέσω αντιπροσώπου της στη Διακυβερνητική Eπιτροπή της Unesco, με το Βρετανικό Μουσείο να απαντά σε νηφάλιο τόνο.
«Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την έντονη επιθυμία της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συζήτηση», ανέφερε το ίδρυμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα –μια «εταιρική σχέση Παρθενώνα»– και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας (με τους Έλληνες φίλους μας,) με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εμβαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Τουρκία: Διαψεύδει την ύπαρξη εγγράφου του Έλγιν
Από το βήμα της επιτροπής, η αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ επιβεβαίωσε πως το περιβόητο «φιρμάνι» του Λόρδου Έλγιν, με το οποίο του είχαν πιστωθεί τα κλεμμένα Γλυπτά, όπως επικαλείται το Βρετανικό Μουσείο, δεν είναι παρά προϊόν «μυθοπλασίας», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Θωμαΐς Παπαϊωάννου.
«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά», ανέφερε η κα Μποζ για το ψευδεπίγραφο φιρμάνι.
Δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη για τα Γλυπτά
Για τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς τοποθετήθηκε και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, λέγοντας: «Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνόδου ήταν η συζήτηση η οποία έγινε, γύρω από το περίφημο -μέσα σε εισαγωγικά- «φιρμάνι» του Έλγιν».
«Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα», πρόσθεσε.
Είπε ακόμα πως «Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι».