Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα επιφυλάσσει Εναλλακτική. Αναθέσεις νέων έργων, πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις, παραφράσεις κλασικών έργων, απρόσμενες αναγνώσεις λαοφιλών τίτλων, μουσικό θέατρο για παιδιά κα…. Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα επιφυλάσσει Εναλλακτική. Αναθέσεις νέων έργων, πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις, παραφράσεις κλασικών έργων, απρόσμενες αναγνώσεις λαοφιλών τίτλων, μουσικό θέατρο για παιδιά κα…. ροη
Αναθέσεις νέων έργων, πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις, παραφράσεις κλασικών έργων, απρόσμενες αναγνώσεις λαοφιλών τίτλων, μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους, συμπαραγωγές με ομάδες μουσικού θεάτρου και συμπράξεις με φορείς μουσικού θεάτρου του εξωτερικού, αλλά και δράσεις εκπαίδευσης και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, διαμορφώνουν το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2019/20, το οποίο φέρει την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Αλέξανδρου Ευκλείδη.
Συνολικά πάνω από 150 παραστάσεις με τη συμμετοχή δεκάδων νέων, αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών, σε 25 παραγωγές θα παρουσιαστούν στην Εναλλακτική Σκηνή την περίοδο 2019/20, σε έναν μαραθώνιο καλλιτεχνικής δημιουργίας.
«Την καλλιτεχνική περίοδο 2019/20 η Εναλλακτική Σκηνή ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο λειτουργίας της, κατά τον οποίο κατάφερε να εδραιωθεί ως μια σημαντική κυψέλη πρωτογενούς καλλιτεχνικής παραγωγής, η σημαντικότερη ίσως στο πεδίο του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα μας. Εξαρχής, η φιλοδοξία της ομάδας που οραματίστηκε, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Κουμεντάκη, το στίγμα της Εναλλακτικής Σκηνής ήταν η υπέρβαση κλειστών και αυτοαναφορικών σχημάτων, δογματικών ή ετοιμοπαράδοτων προσεγγίσεων του μουσικού θεάτρου, το οποίο συχνά υποφέρει από αρτηριοσκληρωτικές δημιουργικές διαδικασίες ή στερεοτυπικούς τρόπους πρόσληψης. Το τρίπτυχο εκπαίδευση – κοινωνική ανταποδοτικότητα – σύγχρονη δημιουργία, που αποτέλεσε τον άξονα του προγραμματισμού αυτής της τριετίας, απέφερε δεκάδες δημιουργικούς καρπούς και μια ζωντανή σχέση με ένα πολυσυλλεκτικό κοινό. Κατά τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο στους άξονες του προγραμματισμού, που αναπτύχθηκε σε βάθος τριετίας» σημειώνει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.
Ειδικότερα, τρεις νέες φιλόδοξες όπερες από σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς θα παρουσιαστούν στην Εναλλακτική Σκηνή. Πρόκειται για τα έργα «Λεπορέλλα ή Πίσω απ’ τον τοίχο» του Γιώργου Κουρουπού, σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου, «O θάνατος του ‘Αντονυ» του Χαράλαμπου Γωγιού, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και η βραβευμένη όπερα «Χοντορκόφσκι» του Περικλή Λιακάκη.
Η κεντρική παραγωγή μιούζικαλ φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή την «Ωραία μου κυρία». Το «τέλειο μιούζικαλ», όπως έχει χαρακτηριστεί, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ολοκληρωμένη μουσική μορφή του σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα και μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη. Τον Φεβρουάριο, ακολουθεί ένα ακόμη αριστουργηματικό μιούζικαλ, το «Into the woods» του κορυφαίου Στήβεν Σόντχαϊμ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου και με τη Νάντια Κοντογεώργη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σε πανελλήνια πρώτη, θα παρουσιαστεί η όπερα-σκάνδαλο «Powder her face» (1995) του τρομερού παιδιού της βρετανικής μουσικής Τόμας Άντες, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.
Μετά την περσινή επιτυχία «Το αηδόνι το αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος, που συνεχίζει το μαγικό ταξίδι του στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ, δύο νέες παραγωγές για παιδιά και νέους έρχονται να συναρπάσουν το κοινό: Η παράσταση «Τέσσερις Εποχές», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Αντόνιο Βιβάλντι, από το περίφημο Patari project, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ταλαντούχας Σοφίας Πάσχου και η νέα όπερα «Το ερωτευμένο σύννεφο» της Σοφίας Καμαγιάννη, βασισμένη το ομώνυμο παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ, με τη συμμετοχή της χορωδίας Rosarte σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι συμπαραγωγές ενισχύονται με τις παραστάσεις: «Europeana» της Ραφίκας Σαουίς -σε συμπαραγωγή με τα Βραβεία Ίψεν- «Αμίλητη» της Δήμητρας Τρυπάνη -σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Παξών- «Ο θάνατος του ‘Αντονυ» του Χαράλαμπου Γωγιού -συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων».
Τρεις σημαντικές συμπράξεις και συμπαραγωγές ενισχύουν την ολοένα αυξανόμενη εξωστρέφεια της Εναλλακτικής Σκηνής. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί η όπερα «Χοντορκόφσκι» του Περικλή Λιακάκη, σε συνεργασία με το Sirene Operntheatern της Βιέννης. Η θεατρική διασκευή της αριστουργηματικής ταινίας «Europa» του Λαρς φον Τρίερ έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή, σε συμπαραγωγή με το ελληνογερμανικό θέατρο της Κολωνίας και σκηνοθεσία του ιδρυτή του θεάτρου Κώστα Παπακωστόπουλου, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σε διεθνή συμπαραγωγή με το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής Ictus από το Βέλγιο, ο Χρήστος Πασσαλής και η Αγγελική Παπούλια μαζί με μια διεθνής ομάδα καλλιτεχνιών παρουσιάζουν το νέο έργο «ΗΠΑΡ» του Ευθύμη Φιλίππου.
Ο άξονας όπερες σε παράφραση φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή μια ριζοσπαστική εκδοχή του «Ορφέα» του Κλαούντιο Μοντεβέρντι από το εννοιολογικό ντουέτο ΦΥΤΑ και μια εκδοχή του έργου «Europeras 1 & 2» του πρωτοπόρου συνθέτη Τζων Κέιτζ, σε σκηνοθεσία Ζωής Χατζηαντωνίου, στο πλαίσιο της επετείου των 80 χρόνων λειτουργίας της ΕΛΣ.
Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, παρουσιάζει το νέο του έργο «Ο κόσμος είναι ένας», πάνω σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, ως μια ζωντανή εγκατάσταση με βίντεο του Νίκου Πατρελάκη. Ο Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις συνεχίζεται με δύο προγράμματα για φωνή και πιάνο με σολίστ τους Διονύση Σούρμπη, Δήμητρα Σελεμίδου και Πάρι Κιμιωνή. Η μουσική του Ιάννη Ξενάκη επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή σε ένα αφιέρωμα με ερμηνευτές τους Αλέξανδρο Γιοβάνο και Ερμή Θεοδωράκη.
Το Μπαλέτο της ΕΛΣ στην πρώτη του παραγωγή για την Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει το «Human behaviour», ένα τρίπτυχο σύγχρονου χορού σε χορογραφίες των Γιάννη Μανταφούνη, Ερμίρα Γκόρο και Γκεντιάν Ντόντα και μουσική Γιώργου Κουμεντάκη και Δήμητρας Τρυπάνη.
Τα φεστιβάλ υπόσχονται περισσότερες συναυλιακές εμπειρίες: το Φεστιβάλ Πιάνου 2019, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Χαράλαμπου Αγγελόπουλου, επιστρέφει με θέμα «Ρομαντισμός» και οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής για τέταρτη χρονιά με θέμα «Θρήνος».
Τέλος, το πρόγραμμα «Co-OPERAtive» των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της ΕΛΣ, το οποίο τιμήθηκε με το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019, θα ολοκληρωθεί με την τελική παρουσίαση μιας μοναδικής παράστασης στην Εναλλακτική Σκηνή. Τα φεστιβάλ της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 «Αττική».