Eurovision: Η Ελένη Φουρέιρα ρίχνεται στην Altice Arena!

Με μεγάλο φαβορί –σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων– την Κύπρο, που εκπροσωπείται φέτος από την Ελένη Φουρέιρα και το τραγούδι Fuego, διεξάγεται το Σάββατο στις 10 το βράδυ στη Λισσαβώνα ο τελικός του 63ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

propoli

Η διοργάνωση φιλοξενείται για πρώτη φορά από την Πορτογαλία, που πέτυχε πέρσι την παρθενική της νίκη 53 χρόνια μετά το ντεμπούτο της στο φεστιβάλ τραγουδιού, σπάζοντας έτσι το σχετικό ρεκόρ που κατείχε η Φινλανδία από το 2006 στην Αθήνα, όταν «έσπασε το ρόδι» 45 χρόνια μετά την πρώτη της συμμετοχή στο θεσμό.

Η «παλιότερη» χώρα του διαγωνισμού που μετέχει συνεχώς χωρίς να έχει ακόμα γνωρίσει τη χαρά της νίκης είναι πλέον η Κύπρος, καθώς η Μάλτα ναι μεν έκανε πρεμιέρα στη σκηνή της Eurovision δέκα χρόνια πριν τη μεγαλόνησο, αλλά μετά το 1975 είχε αποσυρθεί, για να επιστρέψει το 1991.

Ρεκόρ συμμετοχών

Στον τελικό θα μετάσχουν 26 χώρες: οι 10 πρώτες καθενός εκ των δύο ημιτελικών (που έγιναν την Τρίτη και την Πέμπτη), οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία) και η διοργανώτρια Πορτογαλία.

Συνολικά σε ημιτελικούς και τελικό οι συμμετοχές φτάνουν τις 43, ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ των διοργανώσεων του 2008 και του 2011, που τότε βέβαια είχε επιτευχθεί χωρίς να λάβει μέρος η… Αυστραλία, η οποία είχε προσκληθεί το 2015 για να γιορταστούν τα 60χρονα του θεσμού, αλλά αποδείχθηκε πως ήρθε για να μείνει…

Στη φετινή διοργάνωση επιστρέφει η Ρωσία, που επέλεξε για δεύτερη συνεχή χρονιά ως εκπρόσωπό της τη Γιούλια Σαμοΐλοβα, στην οποία πέρσι δεν επετράπη η είσοδος στην Ουκρανία (όπου διεξήχθη ο διαγωνισμός), επειδή η τραγουδίστρια (που κινείται από παιδί με αναπηρικό αμαξίδιο) έκανε μία εμφάνιση το 2015 στην Κριμαία (ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε μονομερώς από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014).

Δε συμμετέχουν και φέτος η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (για 2η συνεχή χρονιά), η Τουρκία και η Σλοβακία (6η συνεχή χρονιά), η Ανδόρρα, το Μονακό και το Λουξεμβούργο (για 9η, 12η και 25η συνεχή χρονιά, αντίστοιχα), το Μαρόκο (που συμμετείχε μόνο μία φορά το 1980), ο Λίβανος (που είχε δηλώσει συμμετοχή το 2005, αλλά αποσύρθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και το τραγούδι του υπάρχει στο cd του διαγωνισμού) και η Τυνησία (που είχε κληρωθεί για να εμφανιστεί 4η το 1977, αλλά επίσης τελικά αποσύρθηκε).

Δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ –αν και είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU)– η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Αλγερία, η Λιβύη και το Βατικανό. Δεν ανήκουν στην EBU –αν και βρίσκονται εντός των ορίων της ευρωπαϊκής Ζώνης ραδιομετάδοσης (EBA)– το Λίχτενσταϊν, η Συρία, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία. Το Καζαχστάν, αν και βρίσκεται εκτός της EBA, θα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στην EBU, αν γίνει πρώτα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (το 4% της χώρας βρίσκεται δυτικά του Ουράλη ποταμού, άρα ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη).

Τα φαβορί

Η Κύπρος παιζόταν στην… 38η(!) θέση στα προγνωστικά των γραφείων στοιχημάτων τον Ιανουάριο και στην 28η το Μάρτιο. Πριν πάει η Ελένη Φουρέιρα στη Λισσαβώνα, ήταν 20η, για να «εκτοξευθεί» 8η αμέσως μετά την πρώτη της πρόβα. Πριν την πρόβα τζενεράλε (το σόου βάσει του οποίου ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές) του πρώτου ημιτελικού είχε φτάσει στην 4η θέση, και μέσα στη νύχτα που ακολούθησε «σκαρφάλωσε» στην 1η.

Η Νορβηγία είναι η μόνη χώρα του 2ου ημιτελικού που παίζεται στην πρώτη πεντάδα των γραφείων στοιχημάτων. Λογικό, καθώς επιστρέφει στο διαγωνισμό ο Αλεξάντερ Ρίμπακ, που το 2009 κέρδισε με το Fairytale σημειώνοντας ρεκόρ συγκομιδής πόντων με το σύστημα βαθμολογίας που ίσχυε από το 1975 ως το 2015. Πάντως, έχει παρατηρηθεί ότι οι καλλιτέχνες που επιστρέφουν στο διαγωνισμό παίζονται στα γραφεία στοιχημάτων σε ψηλότερες θέσεις από αυτές που τελικά καταλαμβάνουν.

Το Ισραήλ θεωρούνταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί από τις 11 Μαρτίου μέχρι την εκθρόνισή του από την Ελένη Φουρέιρα. Έχουν περάσει ακριβώς 20 χρόνια από την τελευταία του νίκη με την Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, και πολλοί αναρωτιούνται αν όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή μπορούν να εμποδίσουν το κοινό να το ψηφίσει.

Η Γαλλία συμμετέχει με το τραγούδι Mercy, από το όνομα ενός κοριτσιού που γεννήθηκε από Νιγηριανούς πρόσφυγες μέσα σε μια βάρκα με την οποία διέσχιζαν τη Μεσόγειο. Από τότε που προκρίνονται απευθείας για τον τελικό, η μόνη από τις Big Five που έχει καταφέρει να πάρει το τρόπαιο είναι η Γερμανία. Τελευταίο γαλλόφωνο τραγούδι που κέρδισε ήταν το Ne partez pas sans moi με τη Σελίν Ντιόν για την Ελβετία πριν από ακριβώς 30 χρόνια. Η Γαλλία, παρά τις πέντε πρωτιές της, έχει να βρεθεί στην κορφή από το 1977…

Ψηλά παίζονται επίσης: Λιθουανία, Σουηδία, Εσθονία, Τσεχία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Φινλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία και Γερμανία.

Φαβορί για την πρόκριση από τον ημιτελικό ήταν και η Γιάννα Τερζή, αλλά τα γραφεία στοιχημάτων έπεσαν… έξω, και η Ελλάδα μένει για δεύτερη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού εκτός τελικού.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Loading