Κόντρα στην νομοθεσία της Σουηδίας το Φεστιβάλ «χωρίς άνδρες»

Το Φεστιβάλ «χωρίς άνδρες», Statement Festival διοργανώθηκε φέτος στη Σουηδία ως διήμερη μουσική γιορτή, αλλά φαίνεται πως προέκυψαν προβλήματα παραβίασης της σουηδικής νομοθεσίας.

propoli

Το Statement Festival επικροτήθηκε ως εκδήλωση μόνο για γυναίκες που θέλουν να απολαύσουν ζωντανή μουσική σε έναν ασφαλές χώρο και δημιουργήθηκε ως έκφραση διαμαρτυρίας για το Φεστιβάλ Bravalla, στο οποίο γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα βιασμού και επιθέσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian» o Συνήγορος για θέματα διακρίσεων της Σουηδίας (DO) διαπίστωσε ότι το Φεστιβάλ προωθεί τις διακρίσεις λόγω φύλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του θεσμού, παρ΄ ότι το Φεστιβάλ δεν ενθάρρυνε τον κανόνα «man-free» για την είσοδο στο Φεστιβάλ «αποθάρρυνε μια συγκεκριμένη ομάδα να παρακολουθήσει την εκδήλωση» μέσω δημοσιεύσεων στα ΜΜΕ και διαφημιστικού υλικού.

Από έρευνα που προηγήθηκε και διήρκεσε πέντε μήνες διαπιστώθηκε επίσης ότι κανείς δεν ζημιώθηκε από αυτούς τους κανόνες, επομένως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις. Όσον αφορά την εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης στις συναυλίες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνηγόρου για τις διακρίσεις, Class Lundstedt δήλωσε στην εφημερίδα «The Guardian» ότι η κυβέρνηση αναζητά λύσεις. «Είναι σαφές ότι πιστεύουμε ότι η σεξουαλική κακοποίηση, ειδικά σε φεστιβάλ, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε.

Ωστόσο, δεν πρέπει οι λύσεις να παραβιάζουν τον νόμο, όπως έγινε με τις δηλώσεις των διοργανωτών του Φεστιβάλ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στον δικτυακό τους τόπο, διευκρίνισε.

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε στο Γκέτεμποργκ τον περασμένο Αύγουστο και σύμφωνα με τους συμμετέχοντες είχε, καθώς «συμμετείχαν 5.000 γυναίκες, φυλοαπροσδιόριστα (non binary) και διεμφυλικά άτομα που βίωσαν μία εμπειρία που τους άλλαξε τη ζωή».

Συνιδρύτρια του είναι η κωμικός και τηλεοπτική παρουσιάστρια, Emma Knyckare και το φεστιβάλ διοργανώθηκε αφού συγκεντρώθηκαν πόροι από εκστρατεία crowdfunding μέσω διαδικτύου.

Παρά την απόφαση του Συνηγόρου για θέματα διακρίσεων που αποφάνθηκε ότι οι διοργανώτριες παραβίασαν τους νόμους, εκείνες διακήρυξαν ότι ο αγώνας δεν έχει λήξει και έγραψαν το Facebook «είμαστε απασχολημένοι με την αλλαγή του κόσμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading