Νεοϋορκέζος φιλάνθρωπος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Ο Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος, συλλέκτης αρχαιοτήτων και φιλάνθρωπος Μάικλ Στάινχαρντ κατηγορείται ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά, επί χρόνια, πολλές γυναίκες που εργάζονταν σε οργανισμούς οι οποίοι εξαρτώνται από τις δωρεές του, γράφουν η εφημερίδα New York Times και ο ιστότοπος ProPublica.

propoli

Ο 78χρονος Στάινχαρντ, ο οποίος έκανε περιουσία χάρη σε ένα επενδυτικό ταμείο που ίδρυσε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, είναι γνωστός για τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση που προσφέρει σε νεοϋορκέζικους οργανισμούς, όπως στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) ή το Μητροπολιτικό Μουσείο, μία αίθουσα του οποίου φέρει το όνομά του.

Η περιουσία του εκτιμάται από το περιοδικό Forbes ότι αγγίζει το 1,1 δισεκ. δολάρια. Έχει επίσης ιδρύσει ή βοηθήσει στην ίδρυση εβραϊκών σχολείων και ινστιτούτων, όπως το Birthright Israel που κάθε χρόνο στέλνει δωρεάν στο Ισραήλ νεαρούς Αμερικανούς εβραϊκής καταγωγής ή το Hillel International, μια ένωση που βοηθά φοιτητές.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες έξι γυναικών ο Στάινχαρντ τους είχε προτείνει κατ’ επανάληψη να έχουν σεξουαλική επαφή μαζί του και σχολίαζε την εμφάνισή τους ή τη σεξουαλική ζωή τους. Μεταξύ αυτών είναι και η αντιπρόεδρος του Hillel International, Σίλα Κατς.

Μολονότι όλες τους είπαν ότι δεν τις ανάγκασε να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις, ούτε προέβη σε κάποια χειρονομία, αισθάνονταν όπως υποστηρίζουν υποχρεωμένες να μην αντιδρούν στα σχόλιά του γιατί φοβόντουσαν ότι «θα έβλαπταν τον οργανισμό (όπου εργάζονταν) ή την καριέρα τους» αν προχωρούσαν σε καταγγελίες, όπως γράφει η εφημερίδα.

Σε γραπτή απάντησή του στη New York Times ο Στάινχαρντ παραδέχτηκε ότι «εδώ και πολύ καιρό» έχει τη συνήθεια να κάνει προκλητικά σχόλια, όμως «πάντα με πρόθεση αστεϊσμού». «Καταλαβαίνω απολύτως γιατί (τα σχόλια) ήταν ανάρμοστα, λυπάμαι» πρόσθεσε, διαψεύδοντας όμως μέσω του εκπροσώπου του τα περισσότερα από τα γεγονότα που αφηγήθηκαν οι έξι γυναίκες.

Μετά από έρευνα για τη συμπεριφορά του Στάινχαρντ ο οργανισμός Hillel αρνήθηκε το 2018 να δεχτεί μια δωρεά ύψους 50.000 δολαρίων και απέσυρε το όνομά του από το διεθνές συμβούλιο των διοικητών του.

Το 2012 και το 2013 είχαν κατατεθεί δύο αγωγές για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος μιας νεοϋορκέζικης γκαλερί, της οποίας ο Στάινχαρντ ήταν ένας από τους σημαντικότερους πελάτες. Αν και ο ίδιος δεν διώχθηκε ποινικά, είχε αναφερθεί τότε ότι έκανε χυδαία σχόλια στις υπαλλήλους της γκαλερί. Και οι δύο υποθέσεις έληξαν με φιλικό διακανονισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading