Ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου από το 1952, γιόρτασε την Τετάρτη τα 70ά γενέθλιά του με δείπνο στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Διαβάστε εδώ την ανάλυση και την πρόταση της αναμέτρησης Αγγλία – Κροατία
Δύο επίσημες οικογενειακές φωτογραφίες, που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον, δείχνουν τον πρίγκιπα της Ουαλίας να κάθεται δίπλα στη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, και να περιβάλλεται από τους γιούς του πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, τις συζύγους τους Κέιτ και Μέγκαν και τα τρία εγγόνια του στον κήπο του Κλάρενς Χάουζ, της επίσημης κατοικίας του.
Ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄θα παραστεί το απόγευμα σε δεξίωση στην οποία οι καλεσμένοι θα είναι συνομήλικοί του, γεννημένοι όπως ο εορτάζων το 1948.
Το βράδυ, η βασίλισσα θα παραθέσει προς τιμήν του επίσημο δείπνο στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο οποίο έχουν προσκληθεί μέλη της βασιλικής οικογένειας και άνθρωποι που «έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καριέρα του πρίγκιπα», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
O Κάρολος προσκλήθηκε επίσης να συμμετάσχει στη σύνταξη του εβδομαδιαίου βρετανικού περιοδικού «Country Life» αυτή την εβδομάδα. Στο άρθρό του γράφει για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος, της αγροτικής ζωής, μιλά για τη μεγάλη του αγάπη στους κόκκινους σκίουρους, το πάθος του να μαγειρεύει αγριόγαλο, ενώ τονίζει πως φτιάχνει ο ίδιος μια εκδοχή του ελληνικού μουσακά αντικαθιστώντας με αγριόγαλο το αρνίσιο κρέας. Το πιάτο αυτό το ονομάζει «groussaka» (από τη λέξη grouse).
Παρότι ο κόκκινος σκίουρος είναι είδος υπό εξαφάνιση στην Αγγλία, στη Σκωτία συναντάται σε πολλά μέρη. Ο Κάρολος αναφέρει πως αφήνει τους κόκκινους σκίουρους να τριγυρνούν μέσα και γύρω από το σπίτι του στο Μπαλμόραλ και ότι βάζει καρύδια στις τσέπες της ζακέτας του για να τα βρουν αυτές οι «απίστευτα ιδιαίτερες υπάρξεις». Επίσης λέει ότι μιλά στις ελάχιστες γαλοπούλες που εκτρέφει.
«Εμείς είμαστε ίσως η τελευταία γενιά που έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους ανθρώπους, την τεχνογνωσία και τις υπέροχες ασχολίες της εξοχής μας», γράφει συγκεκριμένα. «Μήπως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Τι θα μας μείνει;» διερωτάται ο Κάρολος απέναντι στην «καταστροφή του περιβάλλοντος», που προκλήθηκε από την «κούρσα της αποδοτικότητας», όπως γράφει.
Ο Κάρολος επιδιώκει συχνά να χρησιμοποιεί τον τίτλο του για να προβάλλει τις υποθέσεις στις οποίες είναι προσηλωμένος, όπως το περιβάλλον, η γεωργία, η αρχιτεκτονική.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από «Country Life»