Ο σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ αρνείται να επισκεφθεί τη Ρωσία

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ, αρνήθηκε να επισκεφθεί το μουσείο Ερμιτάζ στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη, εξαιτίας «των συνθηκών κράτησης του σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ», ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία.

propoli

Ο σκηνοθέτης, με επιστολή του προς την γαλλική Εταιρεία Σκηνοθετών Κινηματογραφικών Ταινιών (SRF), ευχαρίστησε τους υπευθύνους για την πρόσκληση, ωστόσο απέρριψε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ρωσία.

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας, αλλά με δεδομένες τις συνθήκες κράτησης του σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ, δεν αισθάνομαι ότι μου επιτρέπεται προς το παρόν να επισκεφθώ το Ερμιτάζ, όση κι αν είναι η φιλία μου με τον ρωσικό λαό», ανέφερε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ σ’ αυτό το μήνυμα προς τον Ντιμίτρι Όζερκοφ, διευθυντή του τμήματος σύγχρονης τέχνης του μουσείου του Ερμιτάζ, ο οποίος τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το μουσείο.

Αντίθετος στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, ο Όλεγκ Σεντσόφ καταδικάσθηκε το 2015 από τη ρωσική δικαιοσύνη σε 20 χρόνια εγκλεισμό σε στρατόπεδο εργασίας για «τρομοκρατία» και «λαθρεμπόριο όπλων», στο τέλος μιας δίκης η οποία καταγγέλθηκε ως «σταλινική» από τη ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία. Ο σκηνοθέτης κρατείται στο ρωσικό στρατόπεδο εγκλεισμού του Λαμπιτνάνγκι, πάνω από τον αρκτικό πολικό κύκλο.

Loading