Σώθηκε το πιλοποιείο Borsalino που είχε γίνει διάσημο από τη ταινία Καζαμπλάνκα

Σώθηκε το πιλοποιείο Borsalino που είχε γίνει διάσημο από τη ταινία Καζαμπλάνκα

Το ιταλικό πιλοποιείο Borsalino, ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως, που έγινε διάσημο χάρη στη φεντόρα που φορούσε ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην «Καζαμπλάνκα» σώθηκε χάρη στην Haeres Equita, έναν επενδυτικό όμιλο με επικεφαλής έναν Ιταλοελβετό επιχειρηματία.

Η εταιρεία επρόκειτο να πουληθεί σε πλειστηριασμό, αφού δικαστήριο της πόλης Αλεσάντρια, όπου ιδρύθηκε το 1857, αρνήθηκε πέρσι να της παράσχει προστασία από τους πιστωτές της. Άλλο δικαστήριο στο Τορίνο ενέκρινε την προσφορά των 6,4 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε η εταιρεία Haeres Equita του επιχειρηματία Φιλίπ Καμπέριο. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει τη διαχείριση της Μπορσαλίνο από τα τέλη του 2015 και η προσφορά της ήταν η μοναδική που κατατέθηκε.

Η Haeres Equita αποκτά έτσι τα γραφεία, το εργοστάσιο, τα μηχανήματα και τα καταστήματα της Μπορσαλίνο. Πέρσι ο Καμπέριο είχε αγοράσει το εμπορικό σήμα, καθιστώντας πολύ δύσκολο σε άλλους πιθανούς επενδυτές να χρησιμοποιήσουν την ίδια ονομασία, εφόσον αγόραζαν το εργοστάσιο.

Τα προβλήματα της Μπορσαλίνο, που παραμένει η αγαπημένη μάρκα πολλών διασημοτήτων, από τη Ριάνα μέχρι τον Τζουντ Λο, ξεκίνησαν όταν ο πρώην ιδιοκτήτης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ο Μάρκο Μαρένκο, συνελήφθη με την κατηγορία της απάτης, πριν από περίπου δέκα χρόνια. Όπως και πολλές άλλες μικρομεσαίες, οικογενειακές εταιρείες στην Ιταλία, δεν διέθετε τα απαιτούμενα κεφάλαια, ούτε τις διαχειριστικές ικανότητες για να επανατοποθετεί στην άκρως ανταγωνιστική και ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των ειδών πολυτελείας.

Η διαχείρισή της είχε ανατεθεί στη Haeres Equita που επένδυσε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ για να αυξήσει την παραγωγή, να παρουσιάσει νέα σχέδια και να προωθήσει τη μάρκα σε περισσότερες χώρες, ιδίως στις ΗΠΑ και την Ασία.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που οι προσπάθειες που καταβάλαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια είχαν αίσιο τέλος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Καμπέριο, προσθέτοντας ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη μάρκα. Η εταιρεία απασχολεί 134 εργαζομένους και παράγει περίπου 150.000 καπέλα ετησίως. Πέρσι οι πωλήσεις έφτασαν τα 17 εκατομμύρια ευρώ, από 15,5 εκατομμύρια πριν από δύο χρόνια.

Τα έσοδα από τον πλειστηριασμό θα διατεθούν για την αποπληρωμή των πιστωτών. Η διαδικασία της αγοράς θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play