«Τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα» ο θάνατος του Κλοντ Λαζμάν

Σε δηλώσεις σχετικά με τον θάνατο ενός από τους δημοφιλέστερους σκηνοθέτες, του Γάλλου κινηματογραφιστή και συγγραφέα Κλοντ Λανζμάν, που έγινε γνωστός μέσα από την ταινία του «Shoah» (Ολοκαύτωμα), προέβησαν τόσο αξιωματούχοι του ισραηλινού όσο και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

propoli

Πιο συγκεκριμένα, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμανουέλ Νασόν έκανε λόγο για μια τεράστια απώλεια.

«Ο θάνατος του Κλοντ Λανζμάν αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα για τον εβραϊκό λαό. Ο Κλοντ Λανζμάν έδωσε και πάλι φωνή στα εκατομμύρια των Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους ναζί και έκανε τον κόσμο να ανακαλύψει την απεραντοσύνη αυτής της τραγωδίας. Ας είναι ευλογημένη η μνήμη του», ανέφερε σε ομιλία του ειδικά αφιερωμένη για τον θάνατο του Γάλλου κινηματογραφιστή, ο Νασόν.

Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας  μέσω μηνύματός του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, απέτισε με την σειρά του και αυτός φόρο τιμής ισχυριζόμενος ότι με την ταινία του «Shoah», ο Λανζμάν επέτρεψε μια «συμφιλίωση».

«Καθένας από εμάς που αναρωτιέται ποια είναι η ευθύνη μας ως Γερμανών θα έπρεπε να δει το ‘Shoah’. Χάρη στη δουλειά μνήμης που έκανε, ο Κλοντ Λανζμάν κατέστησε δυνατή μια συμφιλίωση. Και αυτό θα διαρκέσει. Θα λείψει».

Loading