Η Πόλη του κρασιού στο Μπορντό δέχτηκε πέρυσι 421.00 επισκέπτες 180 διαφορετικών εθνικοτήτων, περνώντας στα τέλη Αυγούστου το συμβολικό όριο του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών από τότε που άνοιξε τις πύλες της το 2016.
Παρότι η πλειοψηφία των επισκεπτών είναι Γάλλοι (62%), οι ξένοι τουρίστες αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 22% σε σχέση με το 2017, με τις περισσότερες αφίξεις να γίνονται από Βρετανούς, Αμερικανούς και Ισπανούς.
Το Ίδρυμα πολιτισμού και πολιτιστικών παραδόσεων του κρασιού, που διαχειρίζεται την Πόλη του κρασιού στο Μπορντό, ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει μαζί με κινέζους εταίρους στην ίδρυση ενός μεγάλου μουσείου κρασιού στο Πεκίνο. Θα είναι η πρώτη φορά που η Πόλη του κρασιού θα μετάσχει σε ένα πρόγραμμα στο εξωτερικό. Η αποστολή του θα είναι κυρίως συμβουλευτική, όπως εξηγεί εκπρόσωπός του.
Κάθε χρόνο η Πόλη του κρασιού διοργανώνει μια προσωρινή έκθεση με τίτλο «προσκεκλημένος αμπελώνας» που είναι αφιερωμένη σε έναν διαφορετικό αμπελώνα από κάποιο σημείο του πλανήτη. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα προσφέρει σε μια αμπελουργική περιοχή (περιφέρεια ή χώρα) τη δυνατότητα να παρουσιάσει έναν «προσκεκλημένο αμπελώνα» κάθε φθινόπωρο. Ο στόχος είναι το ευρύ κοινό να ανακαλύψει μια αμπελουργική περιοχή υπό την πολιτιστική και πολιτισμική σκοπιά, μέσα από μια πρωτότυπη και καλαίσθητη έκθεση, συνδυασμένη με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η Γεωργία ήταν ο πρώτος «προσκεκλημένος αμπελώνας» το φθινόπωρο του 2017 ως η πιο παλιά αμπελουργική χώρα στον κόσμο. Την έκθεση, η οποία συνδιοργανώθηκε από το γεωργιανό κράτος και το Εθνικό Μουσείο της Τιφλίδας, επισκέφθηκαν περισσότεροι από 50.000 ενδιαφερόμενοι που ανακάλυψαν τον ιστορικό πλούτο και την ποιότητα της κληρονομιάς της χώρας αυτής.
Από τον Οκτώβριο του 2018 έως τις 6 Ιανουαρίου του 2019 η Πόλη του κρασιού υποδέχτηκε την πορτογαλική περιοχή του Πόρτο, πρώτη ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης στον κόσμο, της οποίας το τοπίο του Άνω Δούρου περιλαμβάνεται στον κατάλογο πολιτιστικών τοπίων της UNESCO.
Το φθινόπωρο του 2019 η Αργεντινή θα είναι η τιμώμενη χώρα στο Μπορντό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ