Μετά το Λούβρο έργα του Χιροχίτο Αράκι, σκιτσογράφου του γνωστού γιαπωνέζικου manga με τις ατελείωτες περιπέτειες του Τζότζο, θα εκτεθούν για έναν και πλέον μήνα στο Εθνικό Κέντρο Τέχνης του Τόκιο, για πρώτη φορά μετά το αναδρομικό αφιέρωμα στον πατέρα των γιαπωνέζικων κόμικς, τον Οσάμου Τεζούκα, το 1990.
Είναι ήδη τρεις δεκαετίες που ο 58χρονος Αράκι ξετυλίγει «την παράξενη περιπέτεια του Τζότζο» (Jojo’s Bizarre Adventure), μια γοητευτική σειρά χαρακτήρων διαμέσου των αιώνων. Η ιστορική, πλανητική και ατελείωτη εποποιία περιγράφεται σε δεκάδες τόμους και οι πωλήσεις της ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ιαπωνία.
«Οι πρωτότυπες τυπογραφικές πλάκες είναι όντως διαφορετικές από αυτές που τυπώθηκαν και είμαι ευχαριστημένος που τις δείχνω, κυρίως στους νέους, με την ελπίδα αυτά που εκφράζουν να είναι διδακτικά και να τους εμπνέουν για το μέλλον», δήλωσε ο Αράκι.
Ο τελευταίος, του οποίου πολλά σκίτσα εκτέθηκαν στο Λούβρο το 2003 είναι μαζί με τον Τζίρο Τανιγκούτσι (που πέθανε πέρυσι) ή τον Τάιγιο Ματσουμότο, ένας από τους αριστοτέχνες των γιαπωνέζικων manga που συνέβαλε στη συλλογή κόμικς που δημιούργησε το παρισινό μουσείο μαζί με δυτικούς σκιτσογράφους.
Η έκθεση που θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στον Αράκι, από 24 Αυγούστου έως 1η Οκτωβρίου, περιλαμβάνει εκτός από πρωτότυπες σελίδες, 12 τεράστιες πλάκες που ετοιμάστηκαν ειδικά για τη διοργάνωση, πίνακες, ανέκδοτες εικονογραφήσεις αρχίζοντας από αυτήν της αφίσας της εκδήλωσης, σε δύο εκδοχές, μια για το Τόκιο και μια για την Οζάκα στη δυτική Ιαπωνία όπου η έκθεση θα ταξιδέψει τον Νοέμβριο.
«Το μάνγκα του Αράκι ξεπερνά το συνηθισμένο “médiamix” (μάνγκα, κινούμενα σχέδια, παιχνίδια, ταινίες με τον ίδιο ήρωα) για να στραφεί στη σύγχρονη τέχνη και η παρουσίασή της εδώ είναι μια ευκαιρία για διεύρυνση της ακτινοβολίας του μάνγκα», εξήγησε η Τακάκο Μαζούμι, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Τέχνης. Το μουσείο αυτό είναι σημαντικός καλλιτεχνικός χώρος του Τόκιο που πρόσφατα φιλοξένησε εκθέσεις του γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι και μια αναδρομική με έργα του αρχιτέκτονα Ταντάο ‘Αντο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ