Χρυσές Σφαίρες: Προάγγελος Όσκαρ με… άρωμα Ελλάδας

Του Σταμάτη Βαλασιάδη
Η 76η τελετή απονομής των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών βραβείων «Χρυσές Σφαίρες» πραγματοποιείται την Κυριακή των Φώτων στο Μπέβερλι Χιλς (στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδος), σε μια βραδιά όπου το… ελληνικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο φέτος, καθώς η (αγγλόφωνη) ταινία «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου έχει συγκεντρώσει πέντε υποψηφιότητες.

propoli

Τα 90 περίπου μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ θα επιβραβεύσουν τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που μας πέρασε (που είχαν προβληθεί στους κριτικούς του Λος Άντζελες μέχρι την 1η Δεκεμβρίου) και όσοι κερδίσουν μια Χρυσή Σφαίρα θα ξέρουν ότι αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητές τους να αποκτήσουν και το… πολυπόθητο αγαλματάκι των Όσκαρ στις 24 Φεβρουαρίου.

Την κούρσα, με έξι υποψηφιότητες, οδηγεί η πολιτική κωμωδία «Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία του Άνταμ ΜακΚέι», μια σατιρική ματιά στην καριέρα του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι. Εκτός από την ταινία του Λάνθιμου, πέντε υποψηφιότητες έχουν συγκεντρώσει και Το Πράσινο Βιβλίο του Πίτερ Φαρέλι και το Ένα Αστέρι Γεννιέται του Μπράντλεϊ Κούπερ.

Ακολουθούν με τέσσερις υποψηφιότητες Η Παρείσφρηση του Σπάικ Λι και Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει του Ρομπ Μάρσαλ και με τρεις τα φιλμ Black Panther της Marvel, Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει του Μπάρι Τζένκινς και Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν.

Ρέιτσελ Βάις, Ολίβια Κόλμαν και Έμμα Στόουν, και οι τρεις υποψήφιες για Χρυσή Σφαίρα για τις ερμηνείες τους στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου Η Ευνοούμενη. EPA/ANDY RAIN από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο υποψηφιότητες έχουν τα Bohemian Rhapsody του Μπράιαν Σίνγκερ, Boy Erased του Τζόελ Έτζερτον, Can You Ever Forgive Me? της Μαριέλ Χέλερ, Τρελά Πλούσιοι του Tζον Τσου, Ο Πρώτος Άνθρωπος του Ντέιμιεν Σαζέλ, Το Νησί των Σκύλων του Γουές Άντερσον και Ο Δικός της Πόλεμος του Μάθιου Χάινεμαν. Άλλες 18 ταινίες έχουν από μία υποψηφιότητα.

Η Ευνοούμενη (πρωτότυπος τίτλος The Favourite) είναι υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (μιούζικαλ ή κωμωδίας), Α΄ γυναικείου ρόλου σε μιούζικαλ ή κωμωδία (Ολίβια Κόλμαν), Β΄ γυναικείου ρόλου (δύο υποψηφιότητες, Έμμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις) και σεναρίου (Nτέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα). Ο ίδιος ο Γιώργος Λάνθιμος ωστόσο δεν είναι υποψήφιος στην κατηγορία της σκηνοθεσίας.

«Προάγγελος των Όσκαρ» χαρακτηρίζεται συνήθως στην Ελλάδα η τελετή απονομής, στην οποία φέτος θα είναι οικοδεσπότες η Σάντρα Ο («πρώτη Καναδέζα παρουσιάστρια των Χρυσών Σφαιρών») και ο Άντι Σάμπεργκ.

Καλύτερη ταινία (Δράμα)

Το Ένα Αστέρι Γεννιέται είναι το μεγάλο φαβορί των στοιχηματικών εταιρειών και ακολουθεί το Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει. Τα αουτσάιντερ της κατηγορίας είναι Η Παρείσφρηση και το Black Panther. Την πεντάδα συμπληρώνει το Bohemian Rhapsody.

Α΄ γυναικείος ρόλος (Δράμα)

Η Lady Gaga για το Ένα Αστέρι Γεννιέται είναι το μεγάλο φαβορί της κατηγορίας και η Γκλεν Κλόουζ για την ταινία Η Σύζυγος το αουτσάιντερ. Υποψήφιες είναι επίσης η Νικόλ Κίντμαν (Destroyer), η Μελίσα ΜακΚάρθι (Can You Ever Forgive Me?) και η Ρόζαμουντ Πάικ (Ο Δικός της Πόλεμος).

Α΄ ανδρικός ρόλος (Δράμα)

Και εδώ το μεγάλο φαβορί προέρχεται από το Ένα Αστέρι Γεννιέται (Μπράντλεϊ Κούπερ). Το αουτσάιντερ είναι ο Ράμι Μάλεκ, που υποδύεται τον Φρέντι Μέρκιουρι στο Bohemian Rhapsody. Υποψήφιοι είναι επίσης ο Γoυίλεμ Νταφόε (ενσαρκώνει το Βίνσεντ βαν Γκογκ Στην Πύλη της Αιωνιότητας), ο Λούκας Χέτζις (Boy Erased) και ο Τζον Ντέιβιντ Ουάσιγκτον (Η Παρείσφρηση).

Καλύτερη ταινία (Μιούζικαλ ή κωμωδία)

Το The Favourite δεν είναι… φαβορί, καθώς οι στοιχηματικές εταιρείες «προτιμούν» Το Πράσινο Βιβλίο. Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου πάντως είναι το αουτσάιντερ της κατηγορίας, μαζί με το Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία. Την πεντάδα συμπληρώνουν Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει και οι Τρελά Πλούσιοι.

Α΄ γυναικείος ρόλος (Μιούζικαλ ή κωμωδία)

Η Ολίβια Κόλμαν, που ενσαρκώνει την Άννα (τελευταία βασίλισσα της Αγγλίας και της Σκωτίας –ως χωριστών βασιλείων– και πρώτη βασίλισσα της ενωμένης Μεγάλης Βρετανίας) στο The Favourite, είναι φαβορί σ’ αυτήν την κατηγορία, με αουτσάιντερ την Έμιλι Μπλαντ, η οποία υποδύεται τη Μαίρη Πόππινς που… επιστρέφει 54 χρόνια μετά τη βράβευση της Τζούλι Άντριους για τον ίδιο ρόλο τόσο με Χρυσή Σφαίρα όσο και με Όσκαρ. Υποψήφιες είναι ακόμα η Κόνστανς Γου (Τρελά Πλούσιοι), η Σαρλίζ Θέρον (Tully) και η Έλσι Φίσερ (Eighth Grade).

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά είναι υποψήφιος για την πρωτότυπη μουσική της ταινίας κινουμένων σχεδίων του Γουές Άντερσον Το Νησί των Σκύλων. Είναι η 10η υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα του Ελληνογάλλου συνθέτη, που έχει κερδίσει ήδη δύο (τελευταία φορά πέρσι, για το σάουντρακ της ταινίας Η Μορφή του Νερού). EPA/MIKE NELSON από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Α΄ ανδρικός ρόλος (Μιούζικαλ ή κωμωδία)

Ο Κρίστιαν Μπέιλ, που ενσαρκώνει τον Ντικ Τσέινι στο Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία, και ο Βίγκο Μόρτενσεν για την ερμηνεία του στο φιλμ Το Πράσινο Βιβλίο είναι τα φαβορί της κατηγορίας, με αουτσάιντερ το κινηματογραφικό «αντίο» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, που υποδύεται τον μετρ των αποδράσεων Φόρεστ Τάκερ στο Ο Κύριος & το Όπλο. Επίσης υποψήφιοι είναι ο Τζον Σι Ράιλι στο ρόλο του Όλιβερ Χάρντι στην ταινία Χοντρός και Λιγνός και ο Λιν-Μανουέλ Μιράντα για το Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει.

Β΄ γυναικείος ρόλος

Η Ρετζίνα Κινγκ είναι η επικρατέστερη για τη Χρυσή Σφαίρα του β΄ ρόλου (ενιαία κατηγορία για δράμα και μιούζικαλ ή κωμωδία) για την ερμηνεία της στο Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει. Αουτσάιντερ η Έιμι Ανταμς, που υποδύεται τη Λιν Τσέινι στο Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία. Η Έμμα Στόουν (Η Ευνοούμενη), η Κλερ Φόι (ενσαρκώνει τη σύζυγο του Νηλ Άρμστρονγκ στην ταινία Ο Πρώτος Άνθρωπος) και η Ρέιτσελ Βάις (επίσης από το The Favourite του Λάνθιμου) είναι οι υπόλοιπες τρεις προταθείσες για το συγκεκριμένο βραβείο.

Β΄ ανδρικός ρόλος

Ο Μαχέρσαλα Αλί για Το Πράσινο Βιβλίο (πρώτος μουσουλμάνος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ πρόπερσι για το Moonlight) και ο 23χρονος Τιμοτέ Σαλαμέ για το Ένα Όμορφο Αγόρι (υποψήφιος και πέρσι για α΄ ρόλο στο δράμα Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου) είναι τα φαβορί της κατηγορίας. Αουτσάιντερ είναι ο Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ για το Can You Ever Forgive Me?, αλλά και ο Σαμ Ρόκγουελ, που ενσαρκώνει στο Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο. Την πεντάδα συμπληρώνει ο Άνταμ Ντράιβερ για την ταινία Η Παρείσφρηση.

Σκηνοθεσία

Ο Αλφόνσο Κουαρόν για το Ρόμα είναι το μεγάλο φαβορί· ο Μπράντλεϊ Κούπερ για το Ένα Αστέρι Γεννιέται μπορεί να είναι ο επικρατέστερος για τη Χρυσή Σφαίρα α΄ ανδρικού ρόλου σε δράμα, σ’ αυτήν όμως την κατηγορία είναι το… αουτσάιντερ. Ο Άνταμ ΜακΚέι (Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία), ο Σπάικ Λι (Η Παρείσφρηση) και ο Πίτερ Φαρέλι (Το Πράσινο Βιβλίο) είναι οι υπόλοιποι τρεις της πεντάδας.

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ και η Lady Gaga είναι τα μεγάλα φαβορί για τις Χρυσές Σφαίρες Α΄ ανδρικού και Α΄ γυναικείου ρόλου για τις ερμηνείες τους στο τρίτο επίσημο ριμέικ του δράματος του 1937 Ένα Αστέρι Γεννιέται. Ο πρώτος είναι επίσης υποψήφιος για τη σκηνοθεσία και η δεύτερη για τραγούδι της ταινίας. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο είχε κερδίσει τις Χρυσές Σφαίρες α΄ ρόλου (στην κατηγορία του μιούζικαλ όμως) τόσο στο ριμέικ του 1954 (Τζούντι Γκάρλαντ ‐ Τζέιμς Μέισον) όσο και σε αυτό του 1976 (Μπάρμπρα Στράιζαντ ‐ Κρις Κριστόφερσον). EPA/CLAUDIO ONORATI από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι υπόλοιπες κατηγορίες

Σενάριο

  • Αλφόνσο Κουαρόν (Ρόμα)
  • Nτέμπορα Ντέιβις, Τόνι ΜακΝαμάρα (Η Ευνοούμενη)
  • Μπάρι Τζένκινς (Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει)
  • Άνταμ ΜακΚέι (Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία)
  • Νικ Βαλλελόνγκα, Μπράιαν Κέρρι, Πίτερ Φαρέλι (Το Πράσινο Βιβλίο)

Καλύτερη ταινία (Κινούμενα σχέδια)

  • Οι Απίθανοι 2
  • Το Νησί των Σκύλων
  • Η Μιράι Του Μέλλοντος
  • Ραλφ Εναντίον Ίντερνετ
  • SpiderMan: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν

Καλύτερη ταινία (Ξενόγλωσση)

  • Καπερναούμ (Λίβανος)
  • Κορίτσι (Βέλγιο)
  • Μην Κοιτάζεις Μακριά (Γερμανία)
  • Ρόμα (Μεξικό)
  • Κλέφτες Καταστημάτων (Ιαπωνία)

Πρωτότυπη Μουσική

  • Μάρκο Μπελτράμι (Ένα Ήσυχο Μέρος)
  • Αλεξάντρ Ντεσπλά (Το Νησί των Σκύλων)
  • Λούντβιχ Γκόρανσον (Black Panther)
  • Τζάστιν Χέργουιτς (Ο Πρώτος Άνθρωπος)
  • Μαρκ Σέιμαν (Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει)

Πρωτότυπο Τραγούδι

  • «All The Stars» (Black Panther). Κέντρικ Λαμάρ, Άντονι Τίφιθ, Μαρκ Σπίαρς, Σολάνα Ρόου, Αλ Σάκμπεργκ
  • «Girl in the Movies» (Dumplin’). Ντόλυ Πάρτον, Λίντα Πέρι
  • «Requiem For A Private War» (Ο Δικός της Πόλεμος). Άνι Λένοξ
  • «Revelation» (Boy Erased). Γιόνσι, Τρόι Σιβάν, Μπρετ ΜακΛάφλιν
  • «Shallow» (Ένα Αστέρι Γεννιέται). Lady Gaga, Μαρκ Ρόνσον, Άνθονι Ροσομάντο, Άντριου Γουάιατ

Χρυσή Σφαίρα Σέσιλ Μπι Ντε Μιλ

Το βραβείο συνολικής προσφοράς στον κινηματογράφο θα απονεμηθεί στον 69χρονο Τζεφ Μπρίτζες, που το 2010 κέρδισε το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα α΄ ρόλου για την ερμηνεία του στο δράμα Crazy Heart. Ήταν υποψήφιος άλλες έξι φορές για Όσκαρ και άλλες τέσσερις φορές για Χρυσή Σφαίρα. Αξέχαστες οι ερμηνείες του στις ταινίες Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι, Αληθινό Θράσος και Σχέσεις πάθους.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 04 Ιανουαρίου 2019

Loading