Καταπληκτική συνταγή για γλυκό κουταλιού αχλάδι με μπαχαρικά από τον Άκη Πετρετζίκη. Φτιάξτε το πιο νόστιμο γλυκό του κουταλιού με αχλάδι.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε, είναι:
1,2 κιλά αχλάδια
800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 ml κρέμα βαλσάμικο
100 γρ. μέλι
200 γρ. πηκτίνη
1 στικ κανέλα
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
1/2 κ.γ. πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
Ας μαγειρέψουμε…
- Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τα κουκούτσια, τα κόβουμε στα δύο και κάθε κομμάτι στα 6.
– Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε την κρέμα βαλσάμικο και το μέλι να βράσουν μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα από την αρχική.
– Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια από τα αχλάδια, τη ζάχαρη, τα μπαχάρια και το μείγμα από την κρέμα βαλσάμικο και το μέλι.
– Καλύπτουμε με μια λαδόκολλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.
– Την επόμενη μέρα βάζουμε το μείγμα σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 με 2 λεπτά.
– Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με μια λαδόκολλα. Το αφήνουμε και πάλι για ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο.
– Την επόμενη μέρα περνάμε το μείγμα από ένα λεπτό κόσκινο κάτω από το οποίο έχουμε βάλει ένα μπολ για να κρατήσουμε το σιρόπι.
– Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σιρόπι, το βράζουμε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε όποτε χρειαστεί.
– Αν έχουμε θερμόμετρο θα δούμε ότι όταν η θερμοκρασία στο σιρόπι φτάσει τους 105ο C το σιρόπι θα έχει πήξει αρκετά. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο απλά αφήνουμε 1 με 2 λεπτά να βράσει και θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.
– Προσθέτουμε στο σιρόπι τα κομμάτια αχλαδιού, την πηκτίνη μήλου και βράζουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται και ανακατεύουμε προσεκτικά.
– Βάζουμε το γλυκό κουταλιού σε βάζα και σφραγίζουμε καλά.
Δείτε επίσης: Άκης Πετρετζίκης: Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι