Απονομή σήματος Αναγνώρισης στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος από το ΥΠΠΟΑ

Απονομή σήματος Αναγνώρισης στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος από το ΥΠΠΟΑ

Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής και σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή απονομής του σήματος αναγνώρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (ΔΜΚΟ). Πρόκειται για το πρώτο μη κρατικό μουσείο που λαμβάνει αυτή την πιστοποίηση. Το μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2005, στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων, τόπο μαρτυρίου για τους κατοίκους της πόλης, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Σήμερα, 77 χρόνια μετά, αποτελεί έναν ιστορικό χώρο μνήμης, που προωθεί τη συμφιλίωση των λαών.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που φθάσαμε σήμερα, έστω και με καθυστέρηση στην πρώτη πράξη Αναγνώρισης Μουσείου στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό ότι η πρώτη αυτή αναγνώριση αφορά στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ήταν από τους πρώτους φακέλους που η τότε αρμόδια Διευθύντρια, η κ. Τέτη Χατζηνικολάου, και πρόεδρος σήμερα της επιτροπής για την πιστοποίηση, έθεσε υπόψη μου, όταν ανέλαβα τη γενική γραμματεία του Υπουργείου τον Μάιο του 1999. Επομένως, έχω κάθε λόγο να χαίρομαι που, έστω και είκοσι χρόνια μετά, το συγκεκριμένο μουσείο απολαμβάνει αυτής της τιμής. Ελπίζω και εύχομαι το παράδειγμα αυτό, τη διαδικασία της πιστοποίησης, να επισπευσθεί και όλο και περισσότερα μουσεία να ακολουθήσουν το πρότυπο του Μουσείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος» ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το ΔΜΚΟ είναι το πρώτο ελληνικό μουσείο που ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο της διαδικασίας Αναγνώρισης και του απονεμήθηκε το Ειδικό Σήμα από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει οργανωθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τα επαγγελματικά και επιστημονικά πρότυπα που το ΥΠΠΟΑ έχει θεσπίσει.

Η διαδικασία της Αναγνώρισης μουσείου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 45 του Ν. 3028/2002 αφορά στην αξιολόγηση μη κρατικών μουσείων (με τριετή τουλάχιστον λειτουργία) αναφορικά με την επάρκειά τους σε προσφερόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες, σε προσωπικό, σε κτηριακές υποδομές και, φυσικά, στη διαχείριση των συλλογών τους. Η διαδικασία της Αναγνώρισης δεν έχει χαρακτήρα αδειοδότησης αλλά στοχεύει στη διαδικασία της βελτίωσης μέσω της αυτοαξιολόγησης και αναμένεται ότι θα ανοίξει έναν κύκλο αναβάθμισης όλων των μουσείων της χώρας, με απώτερο στόχο ένα νέο και καλύτερο μουσειακό τοπίο στην Ελλάδα.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play