Με το παγωμένο matcha και τον pumpkin spice latte να κάνουν το εποχιακό ντεμπούτο τους, το κακάο συχνά παραβλέπεται ενώ αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά superfoods. Το κακάο είναι η πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή στον πλανήτη, και μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη από τον καφέ ή το τσάι. Ποια είναι όμως τα οφέλη του και αξίζει επιχειρεί να αντικαταστήσετε τον καφέ σας με το κακάο;
Το κακάο περιέχει θεοβρωμίνη, μια φυσική ένωση που προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών. Ενώ περιέχει λίγη καφεΐνη (λιγότερη από ένα φλιτζάνι καφέ), τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στο σώμα. Σε αντίθεση με τον καφέ ή το τσάι, που μπορεί να οδηγήσουν σε νευρικότητα ή κρίσεις ενέργειας, το κακάο προσφέρει μια πιο ήπια, διαρκή αύξηση της ενέργειας.
Είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, κάνοντάς το μία από τις υψηλότερες φυσικές πηγές μαγνησίου. Περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο, όλα απαραίτητα για πολλές σωματικές λειτουργίες. Τα αντιοξειδωτικά του, ειδικά φλαβονοειδή και κατεχίνες, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς και του δέρματος.
Πέρα από τα φυσικά του οφέλη, το κακάο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για συναισθηματικά και πνευματικά οφέλη. Πιστεύεται ότι «ανοίγει» το τσάκρα της καρδιάς σας, σύμφωνα με την επιστήμη της Αγιουρβέδα. Συνδυασμένο με τον διαλογισμό, μπορεί να προσφέρει μια εμπλουτισμένη πρακτική ενσυνειδητότητας.
Για να φτιάξετε κακάο στο σπίτι, μπορείτε να διαλύσετε σκόνη κακάο σε ζεστό νερό, πειραματιζόμενοι με μπαχαρικά όπως δεντρολίβανο ή κανέλα. Μετατρέψτε το σε ρόφημα latte, προσθέτοντας αφρόγαλα και μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, αν επιθυμείτε μια γλυκιά γεύση.