Crygasm: Ο συναισθηματικός αντίκτυπος μετά τον οργασμό

Crygasm: Ο συναισθηματικός αντίκτυπος μετά τον οργασμό

Ανακαλύψτε το φαινόμενο του crygasm και πώς επηρεάζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις μετά τον οργασμό. Είχατε ακούσει πιθανότατα για αυτό το φαινόμενο, μέχρι που συνέβη σε εσάς. Είτε κατά τη διάρκεια του σεξ με τον σύντροφό σας είτε μόνες σας μετά από αυνανισμό, όταν ήρθατε σε οργασμό νιώσατε την ανάγκη να κλάψετε, χωρίς απαραίτητα να είστε στεναχωρημένες. Τι μπορεί να προκάλεσε κάτι τέτοιο; Αρχικά, μην ανησυχείτε. Το crygasm είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου.

Μια έρευνα του 2020 ανάμεσα σε 223 γυναίκες και 76 άνδρες διαπίστωσε ότι σχεδόν το 92% των συμμετοχόντων είχαν κάποια συναισθηματική αντίδραση μετά το σεξ. Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν εναλλαγές της διάθεσης και θλίψη, ενώ και οι άνδρες ανέφεραν μειωμένη ενέργεια. Και σχεδόν το 34% αυτών των ανθρώπων είπε ότι βίωσαν αυτά τα συναισθήματα μόνο μετά τον οργασμό.

Για κάποιους ανθρώπους το κλάμα μπορεί να οφείλεται σε φόβο χωρισμού ή να συνδέεται με σεξουαλικά ή άλλα τραύματα που έχουμε συνδέσει κοινωνικά και πολιτισμικά με την ερωτική πράξη. Ωστόσο, για άλλους, το κλάμα μετά τον οργασμό δε συνδέεται με βαθύτερα αισθήματα, αλλά με κάποια έντονη ορμονική αντίδραση, που είναι συνήθως φευγαλαία κι άρα δύσκολο να εξηγηθεί. Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για το περίφημο crygasm.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν έρχεστε σε οργασμό; Ο οργασμός δεν είναι απλώς μια διαδικασία σωματική αλλά, πολύ περισσότερο, εγκεφαλική. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικές ουσίες για να ενισχύσει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, κάτι που ουσιαστικά ενισχύει τον παράγοντα της ευχαρίστησης. Η σωματική ένταση ανακουφίζεται επίσης μέσω μιας σειράς έντονων μυϊκών συσπάσεων. Εν τω μεταξύ, ο εγκέφαλός σας πλημμυρίζει το σύστημά σας με ορμόνες καλής αίσθησης. Η ωκυτοκίνη προκαλεί συναισθήματα εμπιστοσύνης και οικειότητας, ενώ η προλακτίνη προκαλεί ένα αίσθημα ζεστασιάς και κορεσμού που τείνουμε να συνδέουμε με τον οργασμό.

Γιατί μερικοί άνθρωποι κλαίνε μετά τον οργασμό; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να κλάψετε μετά τον οργασμό, συμπεριλαμβανομένης τόσο της ορμονικής καταιγίδας που προκαλείται από την πράξη αυτή όσο και των δικών σας σωματικών και ψυχολογικών αντιδράσεων. Παρόλο που το κλάμα θεωρείται σημάδι θλίψης, το να δακρύζει κανείς μετά τον οργασμό θα μπορούσε παραδόξως να είναι το αποτέλεμα της ευφορίας που νιώθετε εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσετε μεγάλη απελευθέρωση της συσσωρευμένης συναισθηματικής έντασης, όταν κάνετε σεξ με τον σύντροφό σας, ειδικά αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα που δεν έχετε έρθει σε οργασμό.

Επιπλέον, το κλάμα μπορεί να συνδέεται με προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες, όπως το σύνδρομο μεταοργασμικής δυσφορίας (PCD), όπου το άτομο αισθάνεται λύπη ή ανησυχία μετά το σεξ. Το PCD μπορεί να προκαλέσει κλάμα ή ένα αίσθημα γενικευμένης λύπης, άγχους, ευερεθιστότητας ή απογοήτευσης και η έρευνα δείχνει ότι το φαινόμενο είναι σχετικά κοινό. Μια έρευνα του 2015 σε 195 ετεροφυλόφιλες γυναίκες νεαρής ηλικίας διαπίστωσε ότι το 46% παρουσίασε PCD τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Ερευνητές από διάφορες μελέτες έχουν συνδέσει το PCD με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής δυσφορίας που σχετίζεται με το άγχος και το τραύμα, προβλήματα αυτοπεποίθησης και αυτοεικόνας, καθώς και τη σεξουαλική δυσλειτουργία, που μπορεί να επηρεάζει την επιθυμία και τη διέγερση. Επιπλέον, για αυτό το αίσθημα δυσφορίας μπορεί να ευθύνεται το μη ικανοποιητικό σεξ, λόγω ανεπαρκούς λίπανσης, σωματικού πόνου ή συναισθηματικής απόστασης με τον σύντροφο ή με το ίδιο μας το σώμα και τις επιθυμίες μας.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα βαθύτερων ψυχολογικών αιτίων, όπως η ένταση στις διαπροσωπικές σχέσεις ή οι άλυτες εσωτερικές συγκρούσεις. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι οι επιζώντες της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης κρατούν μεγάλο μέρος αυτού του τραύματος στο σώμα τους, ακόμα κι όταν δεν έχουν πολλές ξεκάθαρες αναμνήσεις για το τι τους συνέβη. Σημαντικό είναι να δούμε το κλάμα μετά τον οργασμό ως φυσική αντίδραση που δεν απαιτεί ανησυχία, εκτός εάν επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή.

Και ενώ η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη του έρωτα, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα φόβου ή άγχους σε ορισμένους ανθρώπους. Η απελευθέρωση ωκυτοκίνης σε άτομα που είχαν τραυματικές αναμνήσεις σχετικά με το σεξ ή τον έρωτα, μπορεί να προκαλέσει κλάμα αμέσως μετά το high του οργασμού. Αυτή η αντίδραση μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν βρίσκεστε σε μια υγιή, ασφαλή σχέση, αλλά δεν έχετε ακόμη επεξεργαστεί τα θαμμένα συναισθήματα που μπορεί να βγαίνουν στην επιφάνεια σε ιδιαίτερα ευάλωτες στιγμές.

Πότε πρέπει να μιλήσω με έναν ειδικό; Η αλήθεια είναι πως ακόμη κι αν σας συμβαίνει συχνά το crygasm, το κλάμα δηλαδή κατά τη διάρκεια ή μετά τον οργασμό, αυτό δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικό. Ωστόσο, αν το κλάμα συνοδεύεται από έντονη δυσφορία, η συζήτηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των βαθύτερων αιτίων και στη βελτίωση της σεξουαλικής και συναισθηματικής ευημερίας σας.

Επιπλέον είναι καλό να ενημερώσετε τον σύντροφό σας για αυτήν την κατάσταση. Δεν υπάρχει λόγος για ντροπή, μπορείτε απλά να πείτε Να ξέρεις πως όταν έρχομαι σε οργασμό, βιώνω αρκετά έντονα συναισθήματα. Μην το πάρεις προσωπικά, απλά να γνωρίζεις ότι ίσως να χρειαστώ παραπάνω αγκαλιές και φροντίδα μετά το σεξ. Αν θέλετε να σκάψετε βαθύτερα και να βρείτε τα αίτια για αυτήν την αντίδραση, τότε δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και θα σας αποκαλύψει αυτός τα triggers του. Επεξεργαστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας είτε μόνες σας είτε με τον σύντροφό σας, αλλά προτιμήστε να κάνετε αυτή τη συζήτηση όταν θα έχετε ηρεμήσει και τα αισθήματά σας θα έχουν ρυθμιστεί.

Σημειώστε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο. Ξεκινήστε ρωτώντας τον εαυτό σας: πώς νιώθετε, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά; Πού στο σώμα σας αισθάνεστε αυτά τα συναισθήματα; Η συνεχής επανάληψη αυτής της άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ορισμένα μοτίβα. Αργότερα, θα μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις στον εαυτό σας σχετικά με τα βαθύτερα συναισθήματά σας όσον αφορά τον αυνανισμό, το σεξ, τη σεξουαλικότητά σας, τις επιθυμίες σας, τα τραύματά σας, τις φαντασιώσεις σας, το κοινωνικό στίγμα και την αίσθηση ντροπής, που ενδεχομένως να μην έχετε καν συνειδητοποιήσει ότι νιώθετε. Το σεξ και ο αυνανισμός μπορεί να είναι βιολογικές λειτουργίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι κοινωνικές και πολιτισμικές νόρμες δεν έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους πάνω τους.

Loading

Play