Διεθνές επιστημονικό συνέδριο υπό το φως των πρόσφατων ανασκαφών που οδήγησαν στην ανακάλυψη της αρχαίας Τενέας

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο υπό το φως των πρόσφατων ανασκαφών που οδήγησαν στην ανακάλυψη της αρχαίας Τενέας

Ένα διεθνές συνέδριο που για πρώτη φορά συνδέει τρεις αρχαίες πόλεις με κοινό μυθολογικό παρελθόν, την Τροία, την Τενέα και τη Ρώμη, πραγματοποιείται αύριο 5 Δεκεμβρίου στην Κόρινθο.

«Δεν έχει ξαναγίνει μια τέτοια συνάντηση γιατί τώρα υπάρχει η αρχαία Τενέα, που είναι το επίκεντρο δυο κόσμων: της Ανατολής και της Δύσης. Για πρώτη φορά επίσης σμίγουν διακεκριμένοι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, από την Ελλάδα, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κύπρο στη χώρα μας, συγκεκριμένα στην Κόρινθο που είναι και η μητρόπολη δίπλα στην Τενέα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Έλενα Κόρκα, διευθύντρια της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας της αρχαίας Τενέας, της πόλης που ήρθε στο φως το 2018 κοντά στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Η κ. Κόρκα διοργανώνει το συνέδριο μαζί με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Φίλοι Αρχαίας Τενέας».

«Τα καινούργια δεδομένα φέρνουν νέο φως στις έρευνες και νομίζω ότι θα αναζωπυρώσει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την άλωση της Τροίας, τι επακολούθησε, τι σημασία είχε στην πράξη. Γιατί ο μύθος είναι το πλαίσιο, αλλά η Τενέα υπάρχει, η Ρώμη ιδρύθηκε και όλοι έχουν το κοινό μυθολογικό παρελθόν το οποίο δεν χάθηκε μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Διατηρήθηκε ζωντανή αυτή η μνήμη και όταν το 146 π. Χ. οι Ρωμαίοι ήρθαν στην Κόρινθο, την οποία κατέστρεψαν, με τους Τενεάτες αγκαλιάστηκαν ως αδέλφια. Κι αυτό φυσικά το βλέπουμε και στα αρχαιολογικά κατάλοιπα.

Άρα προσμένουμε πολλά πράγματα από το συνέδριο, που αγκαλιάζεται και από την τοπική αυτοδιοίκηση και από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Το Σωματείο των Φίλων της Αρχαίας Τενέας, μάλιστα, ουσιαστικά βοηθάει στη διοργάνωση του συνεδρίου. Όλο αυτό λοιπόν είναι ένα άνοιγμα προς την κοινωνία ευρύτερα, γιατί εμείς μέσα από το ανασκαφικό μας πρόγραμμα επιδιώκουμε, πέρα από το επιστημονικό κομμάτι, να φέρνουμε κοντά στον πολιτισμό της τοπική κοινωνία», προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την επόμενη της ημερίδας οι σύνεδροι θα επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, όπου έχουν ενταχθεί ευρήματα από παλαιότερες ανασκαφές στην Τενέα, όπως η μοναδική αρχαϊκή σαρκοφάγος του Χιλιομοδίου, αλλά και οι περίφημοι Κούροι της Κλένιας, προϊόν λαθρανασκαφής, οι οποίοι κατασχέθηκαν από την αστυνομία το 2010 μετά από συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ.

«Η κατάσχεση αυτή δείχνει πόσο σημαντική τέχνη είχε αναπτύξει η αρχαία Τενέα. Το ξέρουμε βέβαια και από τον εξόριστο Κούρο του Μονάχου, που είχε φυγαδευτεί ήδη από τον 19ο αιώνα, και φυσικά από άλλα ευρήματα που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού και δυστυχώς από πολλές αρχαιότητες από την τόσο πλούσια Τενέα που διακινούνται στο μαύρο εμπόριο. Άρα λοιπόν ένα συνέδριο, όπως αυτό που οργανώνουμε, ευαισθητοποιεί επίσης τον κόσμο να προστατεύει την κληρονομιά του και να ενημερώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία για τυχόν λαθρανασκαφές, ώστε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί από την πλευρά της και η Πολιτεία», σημειώνει η κ. Κόρκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όσο για τα πρακτικά του συνεδρίου, η ίδια μας ενημερώνει πως του χρόνου θα υπάρχουν. «Πρέπει να μείνει αυτό το υλικό για την παγκόσμια βιβλιογραφία. Όλοι οι σύνεδροι έχουν δηλώσει ότι αμέσως μετά το συνέδριο θα ετοιμάσουν τα κείμενά τους για να τα εκδώσουμε. Υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον από πολλούς φορείς να υπάρξει η συνέχεια αυτής της συνάντησης», καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το διεθνές συνέδριο «Τροία-Τενέα-Ρώμη», που οργανώνεται με αφορμή το Έτος Τροίας που ήταν το 2018 και παρατάθηκε το 2019, θα διεξαχθεί από τις 9.00 το πρωί ως περίπου τις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου ‘’Θωμάς Θωμαΐδης” (Δαμασκηνού 57, Κόρινθος 201 00). Τελείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO και του Ελληνικού ICOMOS.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play