Δωρεά 500.000 δολαρίων στον PEN America από τον Μάρκους Ντόλε

Ανακοίνωση δωρεάς 500.000 δολαρίων στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό PEN America, προχώρησε η Ντόλε, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις απαγορεύσεις βιβλίων στις ΗΠΑ.

O PEN America έχει αποστολή την υπεράσπιση της ελεύθερης έκφρασης μέσω της προώθησης της λογοτεχνίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι απαγορεύσεις βιβλίων, είπε ο Μάρκους Ντολ, σε συνέντευξή του στους «New York Times» είναι «επικίνδυνες» και «αδιανόητες» και πρόσθεσε ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς συνδέεται με το μέλλον της δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

Τους τελευταίους μήνες, οι απαγορεύσεις βιβλίων έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ με τις σχολικές περιφέρειες να έχουν συμπεριλάβει σε μία λίστα απαγορευμένων βιβλίων το «Maus» του Αρτ Σπίγκλμαν, graphic novel για το Ολοκαύτωμα και το «All Boys Aren’t Blue» του δημοσιογράφου Τζορτζ Μάθιου Τζόνσον, μαρτυρία του πως ζουν οι queer μαύροι στην Αμερική.

«Οι απαγορεύσεις βιβλίων είναι «καναρίνια στα ανθρακωρυχεία» δείκτες της κατεύθυνσης προς την οποία κινείται μια κοινωνία» έγραψε ο Ιρανός – Αμερικανός συγγραφέας, Αζάρ Ναφίσι στην Washington Post.

«Η απαγόρευση βιβλίων είναι μορφή φίμωσης και είναι το επόμενο βήμα σε μια συνέχεια, που ανησυχώ ότι προμηνύει ακόμη και στις ΗΠΑ περαιτέρω διολίσθηση προς τον ολοκληρωτισμό» ανέφερε.

Ο Μάρκους Ντόλε, 73 ετών, γεννημένος στο Άρνσμπεργκ της Δυτικής Γερμανίας, μεγαλώνοντας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έμαθε για τους σκοτεινούς καιρούς χάρη στα βιβλία.

Στόχος του είναι η δημιουργία του Dohle Book Defense Fund, (Ταμείο Ντόλε Υπεράσπισης του Βιβλίου) για τη στήριξη κοινοτήτων, στις οποίες γραπτά έργα τίθενται υπό αμφισβήτηση. 

Ο Μάρκους Ντόλε, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος της Random House το 2008 και της Penguin Random House μετά τη συγχώνευση το 2013 με τη Penguin Books είναι επίσης εκτελεστικός αντιπρόεδρος του PEN America.

Δείτε επίσης: Εξελίξεις – Κρίση στην Ουκρανία: «Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στην ανατολική Ουκρανία»