Μια εικαστική δράση με επίκεντρο τον πανανθρώπινο προβληματισμό για το ρόλο του νερού ως ζωτικού συνεκτικού στοιχείου των ανθρώπινων κοινωνιών θα εξελιχθεί στους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου, από τις 23 Νοεμβρίου. Σ’ αυτήν την όαση παραλίσσιου τοπίου (ο Ιλισσός ήταν ιερός ποταμός για τους αρχαίους Αθηναίους) στο κέντρο της Αθήνας, θα αναπτυχθεί το πρότζεκτ «Water Democracy, νερό-λαός-δημοκρατία» στο οποίο συμμετέχουν με έργα τους 22 νέοι εικαστικοί, ανοίγοντας διάλογο αισθητικό και συμβολικό σχετικά με το υγρό στοιχείο, το χρόνο και τον πολιτισμό.
Η διοργάνωση είναι της μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρείας ΑΜΚΕ τετARTημόριο, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και των Δήμων Αθηναίων και Παλαιού Φαλήρου, σε ειδική επιμέλεια του Νέστορα Κατσιμίχα.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γαλάτος Θωμάς, Κατσούλας Αριστομένης, Κούκου Βασιλική, Κρανιώτη Μαριλένα, Λαμπρινός Νίκος, Λουίζου Μαρία, Μαραγκάκη-Ξηρομάμου Ελένη, Μαρίνης Νίκος, Μπολιεράκη Κωσταντίνα, Μουρκόγιαννη Στέλλα, Μύρκα Ιωάννα, Νέσκες Νίκος, Νικολαΐδη Δανάη, Παπαδόπουλος Λάζαρος Φίλιππος, Παρασκευόπουλος Κυριάκος, Σαγκιώτη Βασιλική, Σαριγιαννίδου Στέλλα, Σοφιανού Βασιλική, Σοφρά Βασιλική, Σταθόπουλος Νίκος, Φάβιος Χρήστος, Φώσκολος Ριχάρδος.
«Και ενώ σε μεγάλο βαθμό, στην εποχή μας καθίσταται ευκολότερη η πρόσβαση στο νερό, ολοένα και περισσότερο βιώνουμε το παράδοξο της ακαταλληλότητας κατανάλωσής του από τον άνθρωπο», λένε οι καλλιτέχνες της εκθεσιακής δράσης. «Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τη μόλυνση των υδροφόρων οριζόντων, καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη σοβαρών μελετών και σχεδίων για την ανάσχεση του παραπάνω προβλήματος ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να μην κινδυνεύσει εντέλει η ίδια η ζωή του πλανήτη. Μια ορθολογική-οικολογική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να κατανοεί τον άνθρωπο ως μέρος της φύσης και όχι ως επικυρίαρχο αυτής».
Η έκθεση «Water Democracy, νερό-λαός-δημοκρατία» θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2020