Έκθεση ζωγραφικής στην Πινακοθήκη Δ. Αθηναίων: «Τα θεωρητικά αντικείμενα» του Ηλία Παπηλιάκη

Έκθεση ζωγραφικής στην Πινακοθήκη Δ. Αθηναίων: «Τα θεωρητικά αντικείμενα» του Ηλία Παπηλιάκη

Την ατομική έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη με τίτλο «Τα θεωρητικά αντικείμενα. Έργα 2017-2020», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Ηλίας Παπαηλιάκης (γ. 1970), ένας από τους πιο δραστήριους και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, συνδιαλέγεται διαρκώς με την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής.

Η έκθεσή του, με τίτλο «Τα θεωρητικά αντικείμενα. Έργα 2017-2020», περιλαμβάνει έργα της τελευταίας τριετίας: πίνακες, σχέδια και γλυπτά. Το «θεωρητικό αντικείμενο» στο έργο του Παπαηλιάκη είναι αντικείμενο σπουδής και έρευνας: είναι το ανθρώπινο σώμα, η βία και η ιστορία, η τέχνη και η αρχαιολογία, το τοπίο και η φύση, η γενεαλογία της επιθυμίας, η ιστορία του πολιτισμού, «τα πολιτιστικά αχνάρια του παρελθόντος»· είναι η αρχαιότητα και η «μεταθανάτια ζωή της», για να θυμηθούμε τον περίφημο ‘Ατλαντα της Μνημοσύνης του Aby Warburg.

Η έκθεση του Παπαηλιάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη αποτελείται από τις ενότητες:

«Μελέτες για έναν σκεπτόμενο» (2008-2018), δεκαοκτώ λάδια που φανερώνουν το μεταβατικό στάδιο και την έρευνα που προηγήθηκε μέχρι ο καλλιτέχνης να οδηγηθεί στη σχηματική ζωγραφική· «Τα αρχαϊκά μέλη» (2018-2019), επτά έργα με χρώματα λαδιού σε καμβά, στην πλειονότητά τους πορτρέτα, που εγκαινιάζουν τη νέα φάση της ζωγραφικής του· πέντε «ορφανά» έργα, μεταξύ των οποίων Ο Μπαμπαγιάγκος (2019), που δεν ανήκουν σε κάποια σειρά, παρότι υφολογικά σχετίζονται με «Τα αρχαϊκά μέλη»· «Ο πολεμιστής και ο ύπνος» (2019-2020), που απαρτίζεται από εννέα πίνακες ίδιων διαστάσεων (2 times 2 μ.), με πιο αναγνωρίσιμο το Ο γλύπτης και η κοιμωμένη (2019)· καθώς και έξι νέα έργα, όπως τα ‘Αντρας με σύννεφο, Ο βασιλιάς και οι φρουροί, Μοναχός σε χαμηλό ορίζοντα, όλα του 2020. Τις παραπάνω ενότητες συμπληρώνουν 250 σχέδια με μελάνι ή μολύβι σε χαρτί, όπως η σειρά «Το σχήμα του ουρανού» (2020) και πέντε μεγάλα έργα από τη σειρά «Ορλάντο» (2019), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Virginia Woolf, μια σειρά ακουαρέλες μικρού μεγέθους και αφαιρετικής τεχνοτροπίας, καθώς και δύο ζωόμορφα γλυπτά από χαρτόνι με τίτλο Ο αριστερός φρουρός και Ο αριστερός φρουρός αμυνόμενος, αμφότερα του 2020.

Την έκθεση επιμελείται ο  ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος.
Στον εκθεσιακό χώρο θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Διάρκεια έκθεσης: 17 Σεπτεμβρίου – 29 Νοεμβρίου 2020

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play