Έρευνα της Nissan: “Ηλεκτρικό όχημα” ψηφίζει το 70% των Ευρωπαίων οδηγών ως επόμενο αυτοκίνητό τους

Το 70% των Ευρωπαίων οδηγών, μετά από σχετική έρευνα της Nissan, θα θεωρούσε ως ενδεδειγμένη επιλογή για επόμενο αυτοκίνητό τους ένα ηλεκτρικό όχημα.

Η έρευνα ουσιαστικά καταρρίπτει με το αποτέλεσμά της πολλές από τις προκαταλήψεις και τους μύθους που θεωρητικά μέχρι τώρα εμποδίζουν τους οδηγούς να προχωρήσουν στη μεγάλη μετάβαση, ενώ εκτιμάται οτι ίσως ο πιο δημοφιλής λόγος για τους οδηγούς που εξετάζουν σοβαρά μια τέτοια αγορά, είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη που εγγυάται ένα όχημα μηδενικών εκπομπών (αυτό επέλεξε ως βασική αιτία της επιλογής το 49% των ερωτηθέντων).

Η Nissan διεξήγαγε την έρευνα σε 7.000 αυτοκινητιστές σε όλη την Ευρώπη, ξεχωρίζοντας το δείγμα των ερωτηθέντων αυτοκινητιστών σε κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) και σε κατόχους αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE).

Τα αρχικά ευρήματα που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ότι η ικανοποίηση των οδηγών από ένα ηλεκτρικό όχημα (EV) βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, με το 89% των οδηγών EV να δηλώνουν ότι η μετάβαση σε EV ήταν η ενδεδειγμένη και σωστή επιλογή.

Το 74% αισθάνονται πιο άνετοι και το 77% το βρίσκουν πιο ξεκούραστο στην οδήγηση, συγκριτικά με ένα όχημα ICE.

Το 97% των οδηγών EV δήλωσαν ότι η μετάβαση από τους συμβατικούς κινητήρες στα ηλεκτρικά οχήματα ήταν πιο εύκολη από αυτό που φανταζόταν αρχικά.

Επίσης, η πλειοψηφία (70% ) των οδηγών παραδέχτηκε ότι η αυτονομία των EVs τους είναι καλύτερη από την αρχικώς προσδοκώμενη, πριν προχωρήσουν στην αγορά.

Παρόλες τις αντιθέσεις που προκύπτουν μεταξύ των αυτοκινητιστών EV και των συμβατικών αυτοκινήτων, η σημασία της βιωσιμότητας παραμένει σαφέστατη, με σχεδόν το 85% όλων των οδηγών που μπήκαν στο ερωτηματολόγιο να εκτιμούν την αξία των πρώτων για το γεγονός είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Η έρευνα απεικονίζει την ηλεκτρική οδήγηση ως επιθυμητή και ευχάριστη, με το 89% των Ευρωπαίων οδηγών EV να είναι ικανοποιημένοι με την εμπειρία τους και το 78% να παραδέχεται ότι είναι ανώτερη από αυτό που ανέμεναν.

Επιπρόσθετα, πάνω από το 1/3 (34%) των οδηγών EV αποφάσισαν να επιλέξουν τη μεγάλη αλλαγή, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία που παρέχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αποδεικνύοντας το σημαίνοντα ρόλο που παίζουν αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην ενίσχυση της αίσθησης απόλαυσης πίσω από το τιμόνι.

Σχεδόν το 1/3 (31%) των οδηγών αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης που εξετάζουν την αγορά ενός EV, επιβεβαιώνουν ότι η εξελιγμένη τεχνολογία τους αποτελεί μεγάλο δέλεαρ και κίνητρο για τη “στροφή” αυτή, καθιστώντας τον ρόλο του ηλεκτρικού οχήματος στην ηλεκτρική επανάσταση πιο έντονο από ποτέ.

Η έρευνα φανέρωσε ότι σχεδόν οι μισοί (49%) από τους οδηγούς αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης (ICE) προσανατολίζονται στη μεταστροφή στην ηλεκτροκίνηση, δεδομένου οτι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, με το 40% των οδηγών EV να έχουν προχωρήσει στη συγκεκριμένη αγορά για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Το 33% των οδηγών EV πήρε την απόφαση, λόγω των μηδενικών εκπομπών των ηλεκτρικών οχημάτων, αναδεικνύοντας τη σημασία της φιλικής προς το περιβάλλον κινητικότητας.

Η προοπτική χαμηλού κόστους χρήσης εξιτάρει το 31% των οδηγών ενός αυτοκινήτου ICE που σκέφτονται να το αλλάξουν με ένα EV. Τέλος, έχοντας επιχειρήσει τη συγκεκριμένη αλλαγή, το 83% των οδηγών EV παραδέχεται ότι το EV τους έχει πιο μικρό κόστος χρήσης από το προσδοκώμενο.

Δείτε επίσης: Διαθέσιμη πλέον και στην Ελλάδα η εξηλεκτρισμένη Mercedes C-Class

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ