Για τους μικρόσωμους σκύλους επικρατούν ποικίλες αντιλήψεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Η συνήθεια πολλών ανθρώπων να αντιμετωπίζουν τους μικρόσωμους σκύλους ως αξεσουάρ δεν βοηθά στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας. Θεωρούνται «τυχεροί», καθώς είναι συχνά οι αγαπημένοι της οικογένειας και κοιμούνται σε καναπέδες και κρεβάτια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή σκύλων, Πέτρο Σιδερέα, «με μία πιο προσεκτική ανάγνωση του θέματος, θα διαπιστώσουμε ότι μάλλον δεν είναι τόσο τυχεροί, όσο νομίζουμε.»
Ακολουθεί μια ανάλυση έξι μύθων που περιβάλλουν τους μικρόσωμους σκύλους. Ο πρώτος μύθος είναι ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι δεν χρειάζονται βόλτα. «Φυσικά, η παραπάνω άποψη δεν έχει καμία βάση. Οι άνθρωποι που την πιστεύουν αγνοούν βασικές ανάγκες που καλύπτει ο σκύλος στη βόλτα, πέραν της τουαλέτας και της φυσικής άσκησης.» Αρχίζουν να γαυγίζουν και τους παίρνουμε στην αγκαλιά μας ή τους βάζουμε στην τσάντα.
Επιπλέον, πολλοί θεωρούν ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι είναι «κομπλεξικοί». Στην πραγματικότητα, είναι συνήθως η ανατροφή τους και η έλλειψη εκπαίδευσης που τους οδηγεί σε νευρικές συμπεριφορές. Επίσης, αρκετοί πιστεύουν ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι μπορούν να βγαίνουν παντού μαζί μας, γεγονός που μπορεί να είναι προβληματικό και να επηρεάζει αρνητικά την προσωπικότητά τους.
Ένας άλλος μύθος είναι ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι δεν χρειάζονται εκπαίδευση. Όπως τονίζει ο Σιδερέας, «η εικόνα ενός μικρόσωμου σκύλου γεμάτου νεύρα και στρες συχνά αντιμετωπίζεται περιπαικτικά από τους κηδεμόνες τους.» Συχνά, τα προβλήματα συμπεριφοράς που ενδέχεται να προκύψουν δεν γίνονται αντιληπτά από τους κηδεμόνες.
Συνοδεύοντας την ανάλυση, ο Σιδερέας αναφέρει ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι δεν είναι «χαμηλής ενέργειας». Πολλοί από αυτούς έχουν υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις και απαιτούν κατάλληλη εκπαίδευση και δραστηριότητα για να διατηρηθούν υγιείς. Τέλος, οι μικρόσωμοι σκύλοι δεν τα πάνε πάντα καλά με τα παιδιά, καθώς οι τελευταίοι χρειάζονται καθοδήγηση στην σωστή αλληλεπίδραση.
Εν κατακλείδι, όπως επισημαίνει ο Σιδερέας, «είναι λάθος να κρίνουμε τις ανάγκες του σκύλου μας με βάση το μέγεθός του αποκλειστικά.» Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εκτόνωση, την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση του σκύλου μας, ανεξαρτήτως του μεγέθους του.