Γιατί μπαρ και εστιατόρια ξεμένουν από παγάκια στην Ισπανία

Γιατί μπαρ και εστιατόρια ξεμένουν από παγάκια στην Ισπανία

Στην αρχή του έτους, οι παγοποιοί περιόρισαν την παραγωγή τους εν μέσω αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και αβεβαιότητας

Στην Ισπανία, ο καύσωνας και οι υψηλές τιμές στην ενέργεια έχουν προκαλέσει, μεταξύ άλλων, ελλείψεις σε… παγάκια!

Τα σούπερ μάρκετ επιβάλλουν περιορισμούς στις ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κάθε πελάτης και τα μπαρ ξεμένουν από παγάκια για τα ποτά που σερβίρουν. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mercadona έχει περιορίσει τις πωλήσεις πάγου σε πέντε σακούλες ανά πελάτη. Μια άλλη αλυσίδα, η Consum, επιτρέπει μόνο δύο.

Στην αρχή του έτους, οι παγοποιοί περιόρισαν την παραγωγή τους εν μέσω αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και αβεβαιότητας (λόγω Covid-19) για τα επίπεδα της ζήτησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με τον τουρισμό όμως να έχει ανακάμψει – πλησιάζοντας σε επίπεδα προ πανδημίας – και το φετινό καλοκαίρι να είναι ένα από τα πιο ζεστά στην ιστορία της Ισπανίας, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και την διανομή παγοκύβων… τρέχουν και δεν φτάνουν. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την χαλάρωση των περιορισμών κατά της πανδημίας εκτόξευσαν τη ζήτηση.

Ο Ρικάρντο Μπλάσκο, ιδιοκτήτης ενός εκ των παλαιότερων παγοποιείων στη Μαδρίτη, του Blasco Ice, λέει πως οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 50-60% από τις αρχές του έτους και καθυστέρησε την έναρξη της φετινής παραγωγής (ξεκίνησε τον Μάιο αντί για τον Μάρτιο) ώστε να αντισταθμίσει εν μέρει το αυξημένο κόστος.

Το εργοστάσιό του λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα. Ο Μπάσκο εξηγεί πως δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του και έχει χάσει τον ύπνο του λόγω της ανησυχίας ότι οι πελάτες του θα μείνουν δυσαρεστημένοι. «Είναι δύσκολο όταν δεν μπορείς να ικανοποιήσεις τους πάντες, ακόμη και αν το θέλεις», λέει και διαβεβαιώνει: «Πραγματικά, κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Δείτε επίσης: Τρία νέα φορτία δημητριακών αναχώρησαν από την Ουκρανία

Loading

Play