Γιατί δεν πρέπει να ανακατεύετε wasabi με σάλτσα σόγιας όταν τρώτε σούσι

Όταν τρώτε σούσι, ίσως συνηθίζετε να ανακατεύτε μέσα στο μπολάκι με τη σάλτσα σόγιας και λίγο wasabi και στη συνένεια βουτάτε μέσα σε αυτό τα σούσι σας.

Αν το κάνετε, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε την αγαπημένη σας συνήθεια.

Η παράδοση της ιαπωνικής κουζίνας και η φιλοσοφία που τη διέπει είναι πολύ σεβαστές, και οι Ιάπωνες σέβονται τη γεύση και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν στα πιάτα τους. Στην περίπτωση του συνδυασμού wasabi και σόγιας, οι παραδοσιακοί Ιάπωνες σεφ αποφεύγουν να ανακατεύουν τα δύο υλικά για διάφορους λόγους:

Γεύση: Το wasabi και η σόγια έχουν ισχυρές, ξεχωριστές γεύσεις. Ανακατεύοντάς τα, καταλήγετε να εξουδετερώσετε ή να αλλοιώσετε τις γεύσεις τους, και κατά συνέπεια, να μειώσετε την απόλαυση της ποικιλίας γεύσεων που προσφέρει η ιαπωνική κουζίνα.

Σεβασμός στον σεφ: Οι Ιάπωνες σεφ προετοιμάζουν τα πιάτα τους με πολλή φροντίδα και επιλέγουν την κατάλληλη ποσότητα wasabi και σόγιας για κάθε πιάτο, ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία γεύσης. Ανακατεύοντας τα δύο υλικά, μπορεί να εκληφθεί ως απρεπής πράξη ή αδιαφορία για την προσπάθεια του σεφ και την παράδοση πίσω από το πιάτο.

Ισορροπία: Στην ιαπωνική κουζίνα, η ισορροπία των γεύσεων είναι ζωτικής σημασίας. Η ιδέα είναι να εμπλουτίσετε και να συμπληρώσετε τη γεύση του πιάτου, όχι να την κυριαρχήσετε με τα έντονα υλικά, όπως το wasabi και η σόγια. Ανακατεύοντάς τα, κινδυνεύετε να καλύψετε τη γεύση του κύριου συστατικού, όπως το ψάρι στο σούσι ή το σασίμι.

Συνοδευτικά: Οι Ιάπωνες σεφ χρησιμοποιούν το wasabi και τη σόγια για να συμπληρώσουν τη γεύση των πιάτων τους. Για παράδειγμα, το wasabi προστίθεται στο σούσι για να τονίσει τη γεύση του ψαριού, ενώ η σόγια χρησιμοποιείται για να προσθέσει ένα αλμυρό στοιχείο. Με το να ανακατεύετε τα δύο υλικά, θα παραβλέπετε την προσεκτική επιλογή των συνοδευτικών και την ισορροπία των γεύσεων που προσφέρει η ιαπωνική κουζίνα.

Στη Δύση, είναι συνηθισμένο για πολλούς ανθρώπους να ανακατεύουν το wasabi με τη σόγια, και αυτό δεν θεωρείται απαραίτητα λάθος. Τελικά, η εμπειρία της τροφής είναι προσωπική και η κύρια προτεραιότητα είναι να απολαμβάνετε το γεύμα σας.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε την παράδοση, είναι καλύτερο να απλώσετε λίγο wasabi στο κύριο συστατικό (π.χ. στο ψάρι του σούσι) και να βουτήξετε ελαφρώς το πιάτο στη σόγια. Αυτό θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τη γεύση και το άρωμα κάθε υλικού ξεχωριστά, αντί να τα ανακατεύετε.

Το wasabi είναι μία ιδιαίτερα πικάντικη πράσινη πάστα, που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Wasabia japonica, μιας ποικιλίας κρεμμυδιού που καλλιεργείται κυρίως στην Ιαπωνία. Το wasabi χρησιμοποιείται ευρέως στην ιαπωνική κουζίνα, όπως στα πιάτα σούσι, σασίμι και άλλες παραδοσιακές συνταγές, και είναι γνωστό για τη ξεχωριστή του πικρή και πικάντικη γεύση.

Η σάλτσα σόγιας (soy sauce) είναι μια σκούρα, σχεδόν μαύρη υγρή σάλτσα που παρασκευάζεται από τη ζύμωση των σπόρων της σόγιας, σιταριού ή κριθαριού, αλατιού και νερού. Προέρχεται από την ασιατική κουζίνα και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές κουζίνες της Ανατολής, όπως η ιαπωνική, κινεζική, κορεάτικη και άλλες.

Δείτε επίσης: Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι;

Loading