Ο Δημήτρης Καταλειφός επιστρέφει τη σεζόν 2024-25 στο θεατρικό σανίδι, επιλέγοντας να σκηνοθετήσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον εμβληματικό Θείο Βάνια του Άντον Τσέχωφ. Ο ίδιος θα κρατήσει τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο, πλαισιωμένος από ένα υποκριτικό καστ που περιλαμβάνει τους Κλεοπάτρα Τολόγκου, Παναγιώτη Μπουγιούρη, Βαγγέλη Ρόκκο, Μενέλαο Χαζαράκη, Αμαλία Νίνου, Τζένη Θεωνά, Στέλλα Κρούσκα και Φοίβο Σαμαρτζή. Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως το πιο “τσεχωφικό” από τα έργα του Ρώσου συγγραφέα και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματολογίας. Ο Τσέχωφ σε αυτό σκιαγραφεί με επιδεξιότητα τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που κυοφορούνται και οραματίζεται ένα μέλλον πιο κοντά στις ανθρώπινες αξίες.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Δημήτρη Καταλειφού θα στηριχτεί πάνω στη στιβαρή μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη, με σκηνικά της Μικαέλας Λιακατά, κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, φωτισμούς του Ανδρέα Σινάνου και μουσική/σχεδιασμό ήχου του Σταύρου Γασπαράτου.
Το έργο Ο Θείος Βάνιας πρωτοπαρουσιάστηκε το 1899, σε σκηνοθεσία Κονσταντίν Στανισλάφσκι. Η υπόθεση του έργου, που ο Τσέχωφ χαρακτηρίζει σκηνές από τη ζωή στο χωριό σε τέσσερις πράξεις, διαδραματίζεται σε μια αγροτική έπαυλη στη Ρωσία και εξετάζει τις ζωές ανθρώπων που νιώθουν παγιδευμένοι σε μια κατάσταση ματαιότητας και απογοήτευσης.
Η ιστορία επικεντρώνεται στον Θείο Βάνια, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διαχείριση του κτήματος της οικογένειας για λογαριασμό του κουνιάδου του, του συνταξιούχου καθηγητή Σερεμπριάκωφ. Η παρουσία του Σερεμπριάκωφ και της νεαρής συζύγου του Γιελένα προκαλεί ταραχή, με τον Βάνια να συνειδητοποιεί πως έχει σπαταλήσει τα χρόνια του σε μάταιες προσπάθειες. Παράλληλα, οι έρωτες του γιατρού Αστρώβ για τη Γιελένα και της Σόνιας για τον Αστρώβ, χωρίς ανταπόκριση, προκαλούν συναισθηματική σύγχυση.
Η σκηνοθεσία υπογραμμίζει διαχρονικά θέματα, όπως η απογοήτευση και η αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Σε σημείωμα του σκηνοθέτη αναφέρεται: Ο Τσέχωφ ήταν και παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς μου…
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους συντελεστές και τις παραστάσεις, οι θεατές μπορούν να επισκεφθούν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.