Ηλίας Αλεξίου: «Μου προκάλεσε ψωρίαση το ότι παντρεύτηκα»

Ηλίας Αλεξίου: «Μου προκάλεσε ψωρίαση το ότι παντρεύτηκα»

Ήμουν την εβδομάδα του μέλιτος γεμάτος. Δεν μου το πυροδότησε η γυναίκα μου όμως! Σαν τεχνολόγος τροφίμων στο σπίτι προσπαθούμε να κάνουμε όσο μπορούμε υγιεινά διατροφή” εξομολογήθηκε ο Ηλίας Αλεξίου.

Ο Ηλίας Αλέξιου, τεχνολόγος τροφίμων, αντιπρόεδρος Π.Ε.Σ.Ε.Τ, και γνωστός ως ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του τηλεπαιχνιδιού του MEGA, «The Chase», και ο ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Δρ. Σαράντης Λιβαδάς, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την χρόνια φλεγμονή και για το κατά πόσο είναι κληρονομική ή εξαρτάται από τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας.

Η θεωρία της χρόνιας φλεγμονής, το γεγονός ότι κάποιο όργανο ή σύστημα του σώματος έχει μία φλεγμονή, που εμείς δεν βλέπουμε αλλά αυτή κάνει την δουλειά της για πάρα πολλά χρόνια, αρχίσει να μπαίνει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων γιατί αποδίδουμε σε αυτή τη φλεγμονή πάρα πολλές παθήσεις, από τα αυτοάνοσα έως και πολλές άλλες.

Μπορούμε να αναγνωρίσουμε εμείς αυτή τη φλεγμονή; Τι μπορούμε να κάνουμε για να τη σταματήσουμε;

Αν έπεφτε ερώτηση στο The Chase σχετικά με την χρόνια φλεγμονή, τι θα απαντούσε ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής»;

«Θα την απαντούσαμε 2-3, έχουμε και τον γιατρό στην παρέα μας. Έχουμε και ασθενή, εμένα. Έχω δύο αυτοάνοσα το ένα απόρροια του αλλού. Το ποσοστό των ανθρώπων που θα εμφανίσουν ψωρίαση, το πρώτο μου αυτοάνοσο, εμφανίζουν και μετά ψωριασική αρθρίτιδα που είναι πολύ χειρότερη όταν τη νιώθεις και παρόλο που η ψωρίαση στο μάτι είναι πιο απεχθής. Για πολλά χρόνια μπορεί να υποβόσκει. Είχα μία ασπρίλα στο δέρμα μου πάντα και αυτό κάποια στιγμή πυροδοτήθηκε και ξαφνικά γεμίζεις και σου χαλάει την ποιότητα ζωής. Μετά η ψωριασική αρθρίτιδα σου δημιουργεί κινητικά προβλήματα», είπε αρχικά.

«Το trigger μου για να εκδηλωθεί η ψωρίαση, όσο και αν φαίνεται περίεργο ήταν που παντρεύτηκα. Ήμουν την εβδομάδα του μέλιτος γεμάτος. Δεν μου το πυροδότησε η γυναίκα μου όμως! Σαν τεχνολόγος τροφίμων στο σπίτι προσπαθούμε να κάνουμε όσο μπορούμε υγιεινά διατροφή. Τρώω όμως και πράγματα που δεν είναι υγιεινά», πρόσθεσε ο Ηλίας Αλέξιου.

Σχετίζεται η χρόνια φλεγμονή με την κληρονομικότητα ή αφορά στον τρόπο ζωής;

Σύμφωνα με τον κ. Λιβαδά, «είναι αλληλεπίδραση πραγμάτων. Το δεύτερο είναι ότι έχω κάτι που διαδράμει μέσα μου, με χαλάει και δεν το αντιλαμβάνομαι, μετά έρχεται κάτι άλλο κολοσσιαίο και βγαίνει στην επιφάνεια. Αυτό θα γίνει ή σωρευτικά ή σιγά σιγά. Άμα αλλάξεις ή βελτιώσεις τον τρόπο ζωής μπορεί να καθυστερήσεις ή τρόπον τινά να ιαθείς. Με τις καινούριες θεωρήσεις όλα τα νοσήματα έχουν φλεγμονώδη χαρακτήρα. Έχεις ένα ανοσοποιητικό διεγερμένο, βγάζει κυτταροκίνες, καταστρέφει τον υπόλοιπο οργανισμό, μιλάει με τις ορμόνες και οι ορμόνες αντί να σε βοηθήσουν να επιβιώσεις σου αλλάζουν την ποιότητα ζωής και μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο».

«Όταν είσαι νέος δεν αξιολογείς τα σημάδια που βλέπεις. Ξεκίνησε στην εφηβεία μου ως ένα σημάδι στον αγκώνα, μετά είχα και κόπωση αλλά το αγνοούσα. Αν έπρεπε να προσέξω κάτι από μικρός θα ήταν ότι θα πρόσεχα περισσότερο την διατροφή μου, όχι στο να μην τρώω αλλά στο να τρώω ό,τι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για τα νοσήματα αυτά», πρόσθεσε ο Ηλίας Αλεξίου.

Πώς γίνεται η συσχέτιση της παχυσαρκίας με την φλεγμονή;

Σύμφωνα με τον ειδικό, κ. Λιβαδά, «φλεγμονή σημαίνει ότι έχω ένα ανοσοποιητικό διεγερμένο. Το ανοσοποιητικό πρέπει να κατασταλεί, και γι΄αυτό βγάζει κορτιζόλη από τα επινεφρίδια για να καταστείλει το ανοσοποιητικό. Όταν όμως σου βγάζει πολλή κορτιζόλη αυτό σου χαλάει την ινσουλίνη και έτσι παθαίνεις πολύ εύκολα. Εξ΄ ορισμού η διατροφή θα παίξει ρόλο, αλλά χωρίς άσκηση που θα σου καταστείλει το στρες και την κορτιζόλη, δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα».

Ποια συμπτώματα μας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά;

Πόνος, δυσθυμία, κακοκεφιά, μάγκωμα αρθρώσεων, ατονία. Ωστόσο μπορεί να μην έχουμε κανένα σύμπτωμα. Να σεβαστούμε το σώμα μας, τι λέει και τι θέλει.

Ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του Chase, πρόσθεσε πως, «Οι γιατροί που συνεργάστηκα πριν έρθει η ψωριασική αρθρίτιδα είχαν βασιστεί στην συμπτωματική θεραπεία και δεν κοιτούσαν το υπόβαθρο. Μόνο στην τελευταία φάση που είχα την ψωρίαση έγινε εντρύφηση από τον γιατρό για το πώς έγινε».

«Είναι λάθος η εξετασιολαγνεία. Το να έχεις συμπτώματα και να πας στον γιατρό, που είναι ο ρευματολόγος για τα αυτοάνοσα, προφανώς και πρέπει να κάνει πολλά. Το ανάποδο που κάνουμε στη χώρα μας, που κάνουμε ερήμην εξετάσεις για χιλιάδες πράγματα, πιο πολύ θα πανικοβάλει και θα στιγματίσει παρά θα σε κατευθύνει σε μία διάγνωση αν δεν έχεις συμπτωματολογία. Ένας κάλος γιατρός μπορεί να το υποπτευθεί και να σε στείλει στον κατάλληλο γιατρό. Η ιατρική είναι ιστορικό, δεν είναι εξετάσεις», επεσήμανε ο κ. Λιβαδάς.

Δείτε επίσης: Ελένη Τσολάκη: «Η ψυχαγωγία πληρώνει καλύτερα» – Λάμπρος Κωνσταντάρας: «Η ενημέρωση έχει άλλες πηγές εσόδων»

Loading

Play