Κίνητρα γάμου στην Κίνα: Πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναστρέψει τη δημογραφική κρίση

Κίνητρα γάμου στην Κίνα: Πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναστρέψει τη δημογραφική κρίση

Ένα ζευγάρι νεαρών Κινέζων ποζάρουν χαμογελαστοί στο γραφείο του δημάρχου, όπου πήγαν για να παντρευτούν, καμαρώνοντας και κρατώντας στα χέρια σημειώσεις που τους έδωσαν οι αρχές για να τους ενθαρρύνουν να παντρευτούν.

Η πόλη Λουλιάνγκ, στην επαρχία Σανξί (βόρεια), είναι μία από τις πολλές περιοχές της Κίνας που προσφέρει κίνητρα σε ζευγάρια να παντρευτούν ή να αποκτήσουν παιδιά λόγω της δημογραφικής κρίσης. Τα 1.500 γιουάν (197 ευρώ) που έλαβε το ζευγάρι είναι μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να τονώσει το ποσοστό γεννήσεων.

Ο πληθυσμός της Κίνας αναμένεται να μειωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2024. Ο αριθμός των γάμων στην Κίνα μειώθηκε κατά περισσότερο από 20% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Οι νεαροί Κινέζοι είναι όλο και πιο απρόθυμοι να παντρευτούν, λόγω του οικονομικού κόστους, ιδιαίτερα της ανατροφής των παιδιών, αλλά και εξαιτίας της αγοράς εργασίας που έχει γίνει πιο δύσκολη και αποτρεπτική για γάμο. Όταν ανακοινώθηκε η επιδότηση των αρχών της Λουλιάνγκ τον περασμένο χρόνο, πολλοί χρήστες του διαδικτύου θεώρησαν ότι η βοήθεια ήταν πολύ μέτρια σε σύγκριση με το κόστος ζωής.

Η επιδότηση, η οποία αφορά γυναίκες κάτω των 35 ετών, αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που έλαβε η πόλη. Στο ληξιαρχείο της Λουλιάνγκ, η ροή προσέλευσης των ζευγαριών ήταν σταθερή: βρίσκονταν εκεί για να επωφεληθούν από το μπόνους που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου.

Οι πληρωμές γίνονται με τη βοήθεια ενός αυτόματου μηχανήματος, το οποίο μετράει τα χαρτονομίσματα των 100 γιουάν που καταβάλλονται στα ζευγάρια. Ωστόσο, η μεγάλη προσέλευση οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις σε έλλειψη χρημάτων, όπως ανέφερε ο 36χρονος Γουάνγκ Γιανλόνγκ, ο οποίος βρισκόταν εκεί για να εισπράξει το μπόνους μετά τον γάμο του.

Εντούτοις, το ερώτημα παραμένει: μπορεί αυτό το οικονομικό μέτρο να αναστρέψει πραγματικά τη μείωση του αριθμού των γάμων; Στο γραφείο της στη Λουλιάνγκ, η επαγγελματίας προξενήτρα Φενγκ Γιουπίνγκ εκφράζει αμφιβολίες για την επιτυχία του μέτρου, σημειώνοντας ότι η πλειονότητα των πελατών της είναι γυναίκες και δυσκολεύεται να τους βρει σύζυγο.

«Ένας άνδρας με μεταπτυχιακό που εργάζεται σε μια κρατική επιχείρηση», μια αξιοζήλευτη θέση στην Κίνα, «δεν ενδιαφέρεται για μια γυναίκα που εργάζεται στη δημόσια διοίκηση, ακόμα κι αν έχει μεταπτυχιακό», δήλωσε η 48χρονη Φενγκ, προσθέτοντας ότι «η εικόνα που έχουν για τον γάμο ορισμένοι άνδρες παραμένει πρόβλημα».

Loading

Play