Κορινθία: Ένας θελκτικός προορισμός με μοναδική ιστορία για ποιοτικές διακοπές

Κορινθία: Ένας θελκτικός προορισμός με μοναδική ιστορία για ποιοτικές διακοπές

Με αφετηρία την Αρχαία Κόρινθο ξεκινάει η περιήγησή σε ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Ελλάδας. Ανάμεσα στα δυο χώρια Χιλιομόδι και Κλένια, εκτεινόταν η σημαντική πόλη της Τενέας. Σύμφωνα με τον Παυσανία οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν Τρώες στην καταγωγή που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Έλληνες στην Τένεδο και μεταφέρθηκαν ως αιχμάλωτοι εκεί. Ο Αγαμέμνων τους επέτρεψε να κτίσουν σπίτια. Ο δε Βιργίλιος υποστηρίζει ότι η Τενέα και η Ρώμη ήταν και οι δύο φτιαγμένες από Τρώες. Επίσης, σύμφωνα με τον μύθο είναι το μέρος όπου ο Πόλυβος ανέθρεψε τον Οιδίποδα.

Το πρώτο σημαντικότερο εύρημα της περιοχής είναι ο Απόλλων της Τενέας, ή αλλιώς Κούρος της Τενέας. Το περίφημο άγαλμα του 6ου π.Χ. αιώνα, το οποίο ανασκάφηκε το 1854. Το 2010 βρέθηκαν δύο ακόμα Κούροι, σε θέση όπου αποκαλύφθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο, το οποίο διασχίζει αρχαία οδός και χρονολογείται τον 6ο, 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Οι δύο Κούροι σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου.

Στη συστηματική ανασκαφή που ξεκίνησε το 2013, με επικεφαλής τη δρα Κόρκα, περιμετρικά της ταφής του 1984 εντοπίστηκε οργανωμένο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 6ο αι. έως και τον 3ο αι. π.Χ.

Το 2018 αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά, κατάλοιπα από τον οικιστικό ιστό της πόλης, με πλούσια ευρήματα. Σε έκταση 672 τ.μ. ανασκάφηκαν στεγασμένοι χώροι με θυραία ανοίγματα, οργανωμένοι γύρω από εσωτερικές αυλές. Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε και ένα μοναδικό για την Κορινθία δίχωρο υπέργειο ταφικό μνημείο το οποίο χρονολογείται στον 1ο μ.Χ. αιώνα, ενώ η περίοδος χρήσης του έφτανε στον 4ο αι. μ.Χ.

Αυτή η θαυμαστή αρχαιολογική ανακάλυψη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κυριότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018 από τον ιστότοπο του δικτύου History.

Εκτός από τα ευρήματα, ένας επιπλέον παράγοντας που κάνει την ανασκαφή αυτή ξεχωριστή είναι και οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των μελών της ερευνητικής ομάδας, που οδήγησαν στη δημιουργία του σωματείου «Φίλοι Αρχαίας Τενέας». Ένας σύλλογος που έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του όλου προγράμματος.

Αστεροσκοπείο Στεφανίου

Το Αστεροσκοπείο ιδρύθηκε το 1967 στο Στεφάνι Κορινθίας, στο λόφο της “ Δραγατούρας”, μετά από ενδιαφέρον ξένων επιστημόνων και την ενεργή υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής.

Το παρατηρητήριο αυτό (Stephanion Observatory) είναι το πρώτο σύγχρονο αστεροσκοπείο της Ελλάδος. Την περίοδο 1967 – 1973 πέρασαν από το Στεφάνι πολλοί ανερχόμενοι επιστήμονες που θα αναδεικνύονταν στη συνέχεια σε αστρονόμους παγκοσμίου κύρους όπως ο Ολλανδός Jan van Paradijs, ερευνητής της NASA και ένας από τους κορυφαίους αστροφυσικούς στον κόσμο.

Το πρώτο σύγχρονο τηλεσκόπιο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής του στην Ευρώπη, το κατοπτρικό τηλεσκόπιο των 30 ιντσών, εγκαταστάθηκε στις 25.06.1971 σε οικίσκο στο χώρο, χαράζοντας μια νέα πορεία για το Αστεροσκοπείο Στεφανίου και την ελληνική αστρονομία γενικότερα.

Ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας σε συνεργασία με την Ομάδα Αστρονομίας του ΚΕΠΑΠ δήμου Κορινθίων διοργανώνουν συχνά βραδιές Αστρονομίας και παράλληλες εκδηλώσεις στο χώρο του Αστεροσκοπείου Στεφανίου.

Επίσκεψη στο Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου

 

Το λιμάνι του Λεχαίου, ήταν το βασικό λιμάνι – επίνειο της Αρχαίας Κορίνθου, ένα θαύμα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, που αντιγράφτηκε από τους Καρχηδονίους αρχικά και τους Ρωμαίους στη συνέχεια. Πήρε το όνομά του από τον Λέχη, γιό της Πειρήνης και του Ποσειδώνα. Βρίσκεται στον Κορινθιακό κόλπο και συνδεόταν με την πόλη της Κορίνθου με μακριά τείχη, συνολικού μήκους 2.300μ. Ανάμεσα στα τείχη, υπήρχε η διάσημη οδός του Λεχαίου.

Το λιμάνι, που είχε δύο τμήματα, το εμπορικό και τον πολεμικό ναύσταθμο, ήταν εξ’ ολοκλήρου τεχνητό. Είχε τρεις εσωτερικές λιμενολεκάνες και τρια εξωτερικά λιμάνια. Τα μπάζα από τις εκσκαφές, σωρεύτηκαν σε δύο λοφίσκους, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι εσωτερικές λιμενολεκάνες από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, οι οποίοι υπάρχουν ακόμα. Κατά μήκος των λιμανιών κατασκευάστηκαν πέτρινες προβλήτες, μώλοι, κυματοθραύστες, ράμπες, συνολικού μήκους 7χλμ, καθώς και μεγάλος αριθμός αποθηκών και άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων για τους χιλιάδες τόνους εμπορευμάτων από και προ τις αποικίες της Κορίνθου και στα ΝΔ ένας τεράστιος αριθμός από ναυπηγικές εγκαταστάσεις, όπου ναυπηγούνται τριήρεις για λογαριασμό άλλων πόλεων-κρατών, δημιουργώντας την πρώτη ναυτική πολεμική βιομηχανία, η οποία προσομοιάζει της σημερινής. Η δυναμικότητα των ναυπηγείων αυτών ήταν αναμφίβολα αξιόλογη, αφού το 334 Π.Χ. η Κόρινθος μπορεί να συνεισφέρει στον στόλο τού Μ. Αλεξάνδρου 160 πλήρως εξοπλισμένες τριήρεις, όταν η αντίστοιχη αθηναϊκή συνεισφορά είναι μόλις 20! Στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, υπήρχε η Έπαυλη του Περίανδρου, όπου τοποθετείται το Συμπόσιο των Επτά Σοφών της Ελλάδας, και περικαλλής ναός της Αφροδίτης και του Ολύμπιου Δία. Το λιμάνι του Λεχαίου χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από τον 7ο πΧ αιώνα έως και το 1955, δηλ. για 2655 χρόνια!

Παραλία Καλάμια, μπάνιο στην παραλία – Στιγμές αληθινής χαλάρωσης στο πιο ειδυλλιακό περιβάλλον

Η μεγάλη οργανωμένη παραλία της Κορίνθου με εύκολη πρόσβαση και πάρκινγκ όπου μπορείτε να κολυμπήσετε ξέγνοιαστα με ασφάλεια κάτω από το βλέμμα της ναυαγοσωστικής μας ομάδας. Άμμος και βοτσαλάκι, ρηχά νερά και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Ακριβώς από πάνω πολλά καφέ, μεζεδοπωλεία, σουβλατζίδικα και all day bar -restaurant προσφέρουν ότι τραβάει η όρεξή σας.

Η παραλία Καλάμια εντάσσεται από το 2021 στις βραβευμένες παραλίες της Γαλάζιας Σημαίας. Μια παραλία που από πέρυσι έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη στοχεύοντας στην ευρωπαϊκή αναγνώριση.

Tο Αρχαίο Λιμάνι των Κεχριών (Κεγχρεών) και το σημείο που ξεκινάει η διαδρομή του Αποστόλου Παύλου

Ήταν το 2ο λιμάνι – επίνειο της Αρχαίας Κορίνθου, όπου επίσης εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές μέθοδοι κατασκευής λιμενικών εγκαταστάσεων. Και σ’ αυτό υπήρχαν δύο τμήματα, το εμπορικό και το πολεμικό. Πήρε το όνομά του από τον Κεγχρία, δίδυμο αδελφό του Λέχη, γιό της Πειρήνης και του Ποσειδώνα. Αυτό το λιμάνι ήταν εν μέρει φυσικό, καθώς είχε βόρεια και νότια ακρωτήρια, και εν μέρει τεχνητό, αφού στην προέκταση των ακρωτηρίων κατασκευάστηκαν δύο κυματοθραύστες – μώλοι σαν πέταλο, ύψους περίπου 30μ από τον πυθμένα της θάλασσας, που δημιούργησαν μία μεγάλη λιμενολεκάνη, αφήνοντας μία είσοδο πλάτους 120μ. Το μεγαλύτερο πλάτος του λιμανιού ήταν 280μ και η μεγαλύτερη απόσταση από τον κεντρικό μώλο έως τους κυματοθραύστες της εισόδου 210-215μ. Στην ΒΑ πλευρά, κατασκευάστηκε προβλήτα πλάτος 17μ και μήκους 106μ και απέναντι άλλη προβλήτα ίδιου περίπου πλάτους και μήκους 170μ. Στην περιοχή σημειώθηκε ταυτόχρονα καθίζηση της ξηράς και ανύψωση της θάλασσας, με αποτέλεσμα τα μεν ρωμαϊκά κτίσματα να είναι στο επίπεδο της θάλασσας, τα δε αρχαϊκά και κλασικά, κάτω από αυτό. Έχουν διενεργηθεί εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές στο λιμάνι και έχουν αποκαλύψει πλήθος πληροφορίες και πολλά ευρήματα, με πιο σπάνιο σειρά πινάκων από υαλοθετήματα (πρόδρομο των σημερινών βιτρώ), που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ισθμίας. Στο λιμάνι, πλέον των πολύ εκτεταμένων αποθηκών, καταστημάτων και δημοσίων κτηρίων, που είχαν την μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ανακαλύφθηκε ναός της Αφροδίτης, της Ίσιδας, καθώς και παλαιοχριστιανικοί ναοί.

Από το λιμάνι αυτό ο Απ. Παύλος ταξίδεψε στην Ρώμη κατά τις μεγάλες περιοδείες για την διάδοση του Χριστιανισμού. Ο Απόστολος Παύλος, μια από τις σημαντικότερες μορφές του πρώιμου χριστιανισμού, επισκέφθηκε την πόλη της Κορίνθου 3 φορές και οι επιστολές του «προς Κορινθίους» αποτελούν εξαίρετα δείγματα χριστιανικού λόγου. Στις μέρες μας, ο Απόστολος Παύλος είναι ο πολιούχος και προστάτης της πόλης.

Επίσκεψη στις Ιαματικές Πηγές της Ωραίας Ελένης με μεγάλη ιστορία που κρατάει αρκετά χρόνια.

Η θεραπευτική δράση των νερών της ήταν γνωστή στους κατοίκους της περιοχής και δεν είναι τυχαίο πως το καλοκαίρι (επειδή τα νερά εκεί είναι πολύ κρύα) η πηγή είναι σημείο συνάντησης πολλών γυναικών (κυρίως), διαφόρων ηλικιών που απολαμβάνουν το μπάνιο τους ή στέκονται στην ουρά προκειμένου να κάτσουν κάτω από ένα βράχο. Αυτό συμβαίνει γιατί στο συγκεκριμένο σημείο απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα αλλά και ισχυρότερα φυσικά υδρομασάζ. Μια εμπειρία ανεπανάληπτη.

Το νερό της ιαματικής πηγής των Λουτρών Ωραίας Ελένης αναβλύζει σε τρία σημεία στην βάση ενός βράχου, δίπλα στην θάλασσα.

Ο φυσικός πόρος «νερό Λουτρών Ωραίας Ελένης», έχει θερμοκρασία 20,1 βαθμούς C, η παροχή νερού των πηγών είναι 100 κυβικά ανά ώρα και ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως υπερτονικό, χλωριονατριούχο, ασβεστούχο, οξυανθρακικό, στροντιούχο, βρωμιούχο, βοριούχο, αλκαλικό, υπόθερμο ιαματικό νερό.

Tο νερό των πηγών της Ωραίας Ελένης μπορεί να χρησιμοποιείται για λουτροθεραπεία και ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, για νοσήματα περιφερικού αγγειακού συστήματος, καθώς και για δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις. Ταυτόχρονα το νερό των ιαματικών πηγών αντενδείκνυται για μεταδοτικά νοσήματα, συστηματικά και κακοήθη νοσήματα, αλλά και για ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Γεύμα στην παραδοσιακή ταβέρνα «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ» στο Στεφάνι Κορινθίας

Ένας γαστρονομικός παράδεισος για καλοφαγάδες

Για όσους γνωρίζουν από καλό ψητό η εξόρμηση στο Στεφάνι Κορινθίας και συγκεκριμένα στην ταβέρνα, η Βελανιδιά, είναι μια ξεχωριστή γαστριμαργική εμπειρία !

Ντόπια κρέατα, ευχάριστη εξυπηρέτηση και μερίδες για τους πιο απαιτητικούς , ζυμωτό ψωμί που φτιάχνεται σε πέτρινο φούρνο και έρχεται στο τραπέζι με τοπικό λάδι και ρίγανη, μαριναρισμένα μπριζολάκια αγριογούρουνο, μπιφτέκι σε δύο πεντανόστιμες εκδοχές (αρνίσιο, προβατίνας), αλλά και τεράστιες ζουμερές μοσχαρίσιες.

Παραδοσιακό πρωινό στο χωριό Σολομός Κορινθίας στο Φούρνο “ Πιέτρης”

Πέρασαν σχεδόν πέντε δεκαετίες από τότε που δύο αυτοδημιούργητοι άνθρωποι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον πρώτο ξυλόφουρνο στο ισόγειο της οικίας τους, στο Σολομό Κορινθίας

Σήμερα η τρίτη γενιά, πιστοί στην τεχνική παρασκευής άρτου (το προζυμένιο καρβέλι του Σολομού) κατάφεραν τόσο να διατηρήσουν το κατάστημα στον Σολομό, όσο και να εξελιχθούν και να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες σε Αττική και Κορινθία.

Από το 1995 έως και σήμερα, το όνομα Πιέτρης έγινε «brand name» στην παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής συνεχίζοντας την παράδοση, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας και οργάνωσης. Μέρα – μέρα , με πολύ κόπο και επιμονή, ο οικογενειακός φούρνος έγινε αρτοβιομηχανία, αποκτώντας τη σημερινή νομική του με την επωνυμία «Hellenic Bakery» και έδρα την Κόρινθο πλησίον του Ισθμού.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων δήλωσε: “Η φιλοξενία των δημοσιογράφων στον Δήμο Κορινθίων στο πλαίσιο του press trip αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την προβολή και ανάπτυξη της περιοχής μας. Μέσα από τις εμπειρίες τους και τις δημοσιεύσεις τους, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, την φυσική ομορφιά και τις μοναδικές τουριστικές δυνατότητες που προσφέρει ο Δήμος Κορινθίων. Το όραμά μας για τη σύγχρονη Κόρινθο είναι να γίνει ένας προορισμός που συνδυάζει την ιστορία με τις σύγχρονες υποδομές, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη και αξέχαστη εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας με τα μέσα ενημέρωσης θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.”

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Παιδείας, κα Δήμητρα Τσουλουχά, δήλωσε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε διακεκριμένους δημοσιογράφους στον Δήμο Κορινθίων. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον πλούσιο πολιτισμό, την ιστορία και τη φυσική ομορφιά της περιοχής μας, ενισχύοντας την τουριστική προβολή και ανάπτυξη για το 2024.”

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play