Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας και η διατροφή πολύ φτωχή σε φρούτα και πλούσια σε αλάτι είναι παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα κρυφό υγειονομικό κόστος που ξεπερνά τα 8.000 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ζητά «επείγουσα δράση» για την αναμόρφωση των παγκόσμιων αγροδιατροφικών συστημάτων.
Αυτό το κόστος των 8.100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχετίζεται με την απώλεια παραγωγικότητας που οφείλεται σε ασθένειες που προκαλούνται από τη διατροφή, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές νόσοι. Η ετήσια έκθεση του οργανισμού αναδεικνύει τη σύνδεση αυτή, προσδιορίζοντας το αόρατο κόστος που προστίθεται στο ήδη γνωστό κόστος των ιατρικών δαπανών.
Αυτό το αόρατο κόστος οδηγεί στον διπλασιασμό του πραγματικού υγειονομικού κόστους της διατροφής μας.