Λ. Μενδώνη: Aναγκαία η αρραγής εθνική στάση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Λ. Μενδώνη: Aναγκαία η αρραγής εθνική στάση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στην ανάγκη αρραγούς εθνικής στάσης για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς,αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την παράταση της συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και βυζαντινού εκκλησιαστικού εθνολογικού υλικού μέχρι και τον 15ο αιώνα μ.Χ. της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Η κύρωση αυτής της Συμφωνίας είναι ένα απαραίτητο καθήκον του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της υλοποίησης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική διαδικασία «ευκαιρία για μια αρραγή εθνική στάση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς από παράνομες ενέργειες, από τα διεθνή αρχαιοκαπηλικά κυκλώματα, τα οποία, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, παραμένουν κραταιά και αφορούν όλες τις χώρες οι οποίες έχουν αρχαίους πολιτισμούς».

«Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής σήμερα, συμφωνεί με την κύρωση του παρόντος Μνημονίου, αν μη τι άλλο υποδεικνύει ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση» είπε η κ. Μενδώνη, καθώς το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ 25. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Η υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι «για πρώτη φορά σε συνεργασία με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, ενεργοποιείται διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί με το ν.3658 και αφορά ακριβώς τα θέματα της αρχαιοκαπηλίας και πώς μπορούν τα υπουργεία να συντονιστούν καλύτερα». Επανέλαβε επίσης, ότι «στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, άμεση προτεραιότητά είναι η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας της διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, με δεδομένο ότι διεθνώς, το πλέον επιτυχημένο πρότυπο είναι αυτό που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία σχετικά χρόνια στην Ιταλία». Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με την ιταλική πλευρά, και μέσα στο χρόνο θα μεταβεί κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Πολιτισμού στη Ρώμη, προκειμένου να αντλήσει τεχνογνωσία, σημείωσε.

Αναφορικά με τον κατάλογο των αντικειμένων και το χρονικό εύρος που καλύπτει η συμφωνία, η υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε ότι το θέμα της κατάρτισης του καταλόγου των απαγορευμένων προς εισαγωγή ελληνικών πολιτιστικών αγαθών, προέκυψε μετά από μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση και των δύο πλευρών – κυρίως της ελληνικής πλευράς – και είχε στόχο τα αντικείμενα που θα υπαχθούν σε αυτόν, να μπορούν να προσδιορίζονται, αφενός μεν ως ελληνικά έργα τέχνης και αφετέρου να μην ανήκουν στις κατηγορίες που ήδη από την αρχαιότητα αποτελούσαν προϊόντα εμπορίου, και βρίσκονται κατά μεγάλες ποσότητες και σε εδάφη εκτός της σημερινής ελληνικής επικράτειας, δηλαδή στην Ιταλία, στην Τουρκία και στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play