«Οι εξαγγελίες μας δεν παραμένουν λόγια και σχέδια αλλά υλοποιούνται παρά την πανδημία», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που εξελίχθηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε πως «η ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης που το υπουργείο χάραξε και διαμόρφωσε από τον Ιούλιο του 2019 είχε ως μοναδικό γνώμονα την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν συσσωρευτεί στον τομέα του πολιτισμού και την εξάλειψη χρόνιων παθογενειών».
Απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν στηρίζεται ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του, η κ. Μενδώνη θύμισε πως το νομοσχέδιο για το «ΑΚΡΟΠΟΛ» που είναι ο φορέας που αναλαμβάνει να μεγιστοποιήσει το όφελος των επενδυόμενων πόρων στον Πολιτισμό και να στηρίξει τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό κλάδο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε.
Χαρακτήρισε «αδιανόητο να ερωτάται το υπουργείο Πολιτισμού για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας» σημειώνοντας πως «αυτά αποφασίζονται από τις αρμόδιες επιτροπές και το υπουργείο τα εφαρμόζει κατά γράμμα σε όλες τις φάσεις της πανδημίας».
Απάντησε στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για έλλειψη στήριξης του Πολιτισμού και των καλλιτεχνών, και ανέφερε αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης και τα ποσά που έχουν δοθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Ειδικότερα, είπε πως «η κυβέρνηση αντιμετώπισε τους επαγγελματίες του Πολιτισμού όπως αντιμετώπισε και το σύνολο των πληττόμενων κλάδων. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών μισθωτοί και επαγγελματίες του Πολιτισμού εντάχθηκαν τον Μάρτιο στα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης. Η ένταξη των ΚΑΔ του Πολιτισμού στα οριζόντια μέτρα στήριξης έλαβε χώρα ταχύτατα με άμεση πρωτοβουλία μας. Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας προχώρησε και σε επόμενες κινήσεις ώστε να καλυφθούν υποπεριπτώσεις εργαζομένων και ιδιαιτερότητες του πολιτιστικού κλάδου, όπως και έγινε. Το υπουργείο Πολιτισμού παραμένει σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προκειμένου να καλύψει και άλλες περιπτώσεις εργασιακών σχέσεων και να στηρίξει αναδρομικά και άλλους συμπολίτες μας. Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτο στάδιο εντάχθηκαν οι δικαιούχοι εποχικού επιδόματος του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου του 2019. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κατέστησαν δικαιούχοι του ποσού των 800 ευρώ. Επειδή ακριβώς το μέλημά μας ήταν η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων του πολιτισμού στα μέτρα, προχωρήσαμε και σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες. Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ κατέστησαν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πριν τον συμβατικό τους χρόνο κατά τη χρονική περίοδο 15 Φεβρουαρίου του 2020 έως τις 20 Μαρτίου του 2020. Ομοίως εντάχθηκαν στα οριζόντια μέτρα και καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνταν με βραχυχρόνιες συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, όπως συμβάσεις μίας ή δύο ημερών, με συμβατικό χρόνο έναρξης και λήξης εντός του ιδίου ως άνω χρονικού διαστήματος, δηλαδή από 15 Φεβρουαρίου έως 20 Μαρτίου του 2020 σε μία ή περισσότερες επιχειρήσεις και εργοδότες. Επίσης, με την τροποποίηση αυτή εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά στα μέτρα οικονομικής στήριξης και όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πάνω από ένα εργοδότη και κάποιος ή κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν θέσει τις συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή και εφόσον οι εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 50% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας από τις 15 Μαρτίου έως 20 Απριλίου του 2020. Τέλος, εντάχθηκαν και καλύφθηκαν αναδρομικά στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης όσοι εργαζόμενοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες του Πολιτισμού, που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων σύμφωνα με το e-ΕΦΚΑ, απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις ή εργοδότες και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ».
Μητρώο Καλλιτεχνών
Σχετικά με το Μητρώο Επαγγελματιών του Πολιτισμού, η υπουργός είπε «χάρη σε αυτό το «εργαλείο» που κατακρίνεται, περίπου 16.250 άνθρωποι του Πολιτισμού οι οποίοι δεν εντοπίζονται σε άλλα αρχεία καταγράφηκαν και πήραν το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και στην επέκτασή του θα το λάβουν για ένα ακόμα δίμηνο. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι από εχθές αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν επιδόματα στήριξης ύψους 17,3 εκατ. ευρώ, που εάν δεν υπήρχε το Μητρώο δεν θα μπορούσαν να τα πάρουν.
Στήριξη φορέων
Η υπουργός Πολιτισμού, πρόσθεσε ότι από τον Μάρτιο δημιουργήθηκε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα δεσμεύοντας κατ’ αρχάς 15 εκατ. ευρώ, τα οποία σήμερα έχουν φτάσει περίπου στα 25 εκατ. ευρώ. Θεσμοθετήσαμε με ΠΝΠ για πρώτη φορά τη δυνατότητα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων και αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού. Εκδόθηκαν πέντε ΚΥΑ τον Ιούνιο του 2010 και ισάριθμες προσκλήσεις που αφορούν την επιχορήγηση του θεάτρου, καθώς και την επιχορήγηση φορέων, επιχειρήσεων, φυσικών και νομικών προσώπων και αυτοαπασχολούμενων στο video game development, στο design, στον χορό και στα εικαστικά. Εκδόθηκαν συνολικά δεκατρείς προσκλήσεις για την οικονομική ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων και ΑΜΚΕ και συνολικού ποσού 8,5 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των επιχορηγήσεων έχει ήδη δρομολογηθεί προς τους δικαιούχους. Διπλασιάστηκαν τα ποσά επιχορήγησης των θεατρικών ομάδων από 1 σε 2 εκατ. ευρώ και των χορευτικών ομάδων από 605.000 ευρώ σε 1,2 εκατ. ευρώ. Ενισχύθηκαν οι ενεργές ΑΜΚΕ στον Πολιτισμό με περίπου 2 εκατ. ευρώ. Επιχορηγήθηκαν οι περιφέρειες με 1,5 εκατ. ευρώ για τη διοργάνωση μουσικών συναυλιακών εκδηλώσεων. Ενισχύθηκαν με έκτακτες χρηματοδοτήσεις τα ΔΗΠΕΘΕ, τα οποία φέτος έλαβαν το συνολικό ποσό του 1.723.000 ευρώ, με σκοπό την τόνωση των θεατρικών σκηνών και του πολιτισμού στην περιφέρεια, καθώς και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού τους έργου. Δημιουργήθηκε ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», όπου απασχολήθηκαν περίπου 2.000 άτομα από την ελεύθερη αγορά. Εκδόθηκε ειδική πρόσκληση για τον ψηφιακό πολιτισμό συνολικού ποσού 1.200.000 ευρώ. Εκδόθηκε ειδική πρόσκληση για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, βάσει της οποίας χορηγήθηκαν 81 δράσεις με 628.000 ευρώ. Δημιουργήθηκε ειδικό πρόγραμμα στήριξης του βιβλίου σε συνεργασία και μέσω του ΟΑΕΔ, ύψους 1.250.000 ευρώ. Δημιουργήθηκε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης του κινηματογράφου μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου συνολικού προϋπολογισμού 3.800.000 ευρώ, ενώ στα μέτρα στήριξης του κινηματογράφου υπήρξε και το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής κινηματογραφίας και των κινηματογραφικών αιθουσών, το οποίο ανακοινώθηκες προχθές και είναι προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ. Η υπουργός ανέφερε πως «εάν εδώ προσθέσουμε τις περίπου 500.000 ευρώ, με τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν 31 ειδικές δράσεις στον τομέα του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών, το συνολικό πακέτο για τον κινηματογράφο ξεπερνά τα 5.600.000 ευρώ. Ποσό που ποτέ δεν είχε διαθέσει το υπουργείο Πολιτισμού για την τέχνη του κινηματογράφου και τους επαγγελματίες του».
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επισήμανε στους βουλευτές πως «είναι η πρώτη φορά που διατίθενται από το υπουργείο σχεδόν 40 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των 14,5 εκατ. που ενισχύουν τους εποπτευόμενους φορείς μας, για την τόνωση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του σύγχρονου πολιτισμού και των δημιουργών του, τα οποία προστίθενται στα ποσά που έχουν συμπεριληφθεί στα οριζόντια μέτρα που έλαβε και λαμβάνει η κυβέρνηση».
Ταμείο Ανάκαμψης
Επισήμανε πως «το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο σύντομα θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και φυσικά και για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος μας είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη των προβλημάτων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και τη βιωσιμότητά του. Έχουμε την τεχνογνωσία να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος και το ξέρετε και εσείς, άσχετα αν δεν το παραδέχεστε».
Βιβλίο
Σχετικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική του βιβλίου, η κ. Μενδώνη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για όψιμο ενδιαφέρον λέγοντας πως «με τεράστια καθυστέρηση και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές ως κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για τη θέσπιση φορέα βιβλίου το οποίο όμως έδινε βαρύτητα όχι στο βιβλίο, αλλά στη θέσπιση ενός δύσκαμπτου, πολύπλοκου, πολυπληθούς και κοστοβόρου μηχανισμού αμφίβολης αποτελεσματικότητας, ο οποίος κατά γενική ομολογία δεν ήταν σε θέση να θεραπεύσει τις πληγές του χώρου ούτε να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματικοί κλάδοι που συνδέονται με το βιβλίο». Εμείς είπε έχουμε ξεκινήσει διάλογος με τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών προκειμένου να προκύψει μία ενιαία πολιτική για το βιβλίο και συνακόλουθα ένας ενιαίος φορέας, που άμεσα και χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογουμένων θα υπάρξουν λύσεις για το βιβλίο. Παράλληλα, υλοποιούμε σειρά μέτρων και δράσεων για τη στήριξη του βιβλίου και των επαγγελματιών του χώρου».
Έργα
Η υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι αυτούς τους 19 μήνες επαναδραστηριοποιήσαμε χώρους και εργοτάξια που την προηγούμενη πενταετία λίμνασαν και ήταν σε απόλυτη αδράνεια όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Τατόι, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Η υπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση στα θέματα της πολιτιστικής κληρονομίας προτάσσει την εξυπηρέτηση ιδιωτικών και ιδιοτελών συμφερόντων, λέγοντας ότι το υπουργείο εδώ και 19 μήνες έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «χάρη στην καθοριστική συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση, στην Ακρόπολη εκτελείται ένα σημαντικό έργο. Πριν από λίγες εβδομάδες αποδόθηκε στο κοινό ο φωτισμός, ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας που συνέβαλε καθοριστικά στην προβολή της χώρας και έλαβε πολλά εύσημα. Στις 3 Δεκεμβρίου παραδίδεται προς χρήση ο νέος ανελκυστήρας, ένα εξαιρετικά δύσκολο από τεχνική άποψη έργο, σε συνδυασμό με τις νέες διαστρώσεις, οι οποίες δεν είναι τσιμέντο, όπως λέτε σας είχε απαντήσει ο κ. Κορρές, όπως και εγώ». Μάλιστα στις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εάν είχε ενημερωθεί η UNESCO για αυτά τα έργα στον βράχο της Ακροπόλεως, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι «το ελληνικό Τμήμα της UNESCO ουδέποτε σχολίασε το θέμα αυτό. Ο Βράχος θα είναι προσβάσιμος στο σύνολο των πολιτών και των επισκεπτών του, αφήνοντας στη λήθη τις ντροπιαστικές εικόνες στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ».
Η υπουργός Πολιτισμού, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να λέει «ψέματα» σχετικά με τον σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι είναι «ανεπίτρεπτο με τις αιτιάσεις σας να αμφισβητείτε το κύρος των μελών του ΚΑΣ, που όλοι τους είναι άτομα εγνωσμένου επιστημονικού βάρους και εσχάτως να αφήνετε σαφείς υπόνοιες για την αντικειμενικότητα και τη λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας… Δεν καταλαβαίνω την αγωνία σας να επιμένετε ότι λέμε ψέματα. Αυτά, όμως, που σας λέω τεκμηριώνονται με έγγραφα. Σύμφωνα με την απόφαση του 2020, οι αρχαιότητες που αποσπώνται, επανατοποθετούνται σε ποσοστό 92%. Δεν διαλύονται, όπως συστηματικά θέλετε να λέτε. Κατά 92% επανατοποθετούνται.
Η υπουργός Πολιτισμού, μεταξύ άλλων απάντησε και στο θέμα του «Ταμείου Αλληλοβοηθείας» λέγοντας ότι θέλετε να με εμπλέξετε «εμένα προσωπικά στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και πάση θυσία να κατασκευάσετε ένα πολιτικό σκάνδαλο, δουλειά που ξέρετε να την κάνετε πολύ καλά». Σας επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι «το Ταμείο έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Με την εκκαθάριση θα αποτιμηθεί το ενεργητικό και το παθητικό και θα κλείσουν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες του με σκοπό την πραγματική εξυγίανσή του» και τόνισε πως «οι πειθαρχικές υποθέσεις βρίσκονται στη φάση της κύριας ανάκρισης. Θα ασκήσω τα πειθαρχικά μου καθήκοντα, όταν και εφόσον εκδοθούν τα παραπεμπτικά βουλεύματα μετά το πέρας της κύριας ανάκρισης».
Αντιπολίτευση
Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτη υπογράφουσα την Επίκαιρη Ερώτηση Σία Αναγνωστοπούλου επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας πως η ΠΟΘΑ και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχουν εκθέσει με τα πιο μελανά χρώματα μάλλον, αυτά που συμβαίνουν στον ολιτισμό σήμερα. Δεν έχετε κανένα σχέδιο ούτε και αντανακλαστικό, για να στηρίξετε τον Πολιτισμό. Σας είχαμε, είπε ζητήσει να έρθετε στη Βουλή και να εξετάσουμε συναινετικά τι θα γίνει με το κλείσιμο των χώρων του πολιτισμού. Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια και οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτόν δεν είναι αμελητέα επαγγελματική τάξη ούτε ένας ιδιόρρυθμος χώρος. Υποστήριξε πως και στην πολιτιστική κληρονομιά «αποτυπώνεται η σφραγίδα μίας κυβέρνησης για το τι σημαίνει δημοκρατικός πολιτισμός για όλους». Χαρακτήρισε εγκληματικό τον κατακερματισμό των αρχαιοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στην Σαλαμίνα, είπε, στερήσατε από αυτήν την περιοχή το εμβληματικό μνημείο, όπως και στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, στην Κοιλάδα των Μουσών της Βοιωτίας, την Αίγλη Ζαππείου, ενώ για τα έργα και τις παρεμβάσεις στον Βράχο της Ακρόπολης, είπε, πως «το ελληνικό τμήμα της Ουνέσκο ασκεί δριμεία κριτική για τις παρεμβάσεις. Σχετικά με το Μητρώο Καλλιτεχνών, η βουλευτής είπε πως «φτιάξατε μία φούσκα … Ο κόσμος πεινάει… «και ζήτησε να ξανανοίξει τώρα». Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογία όπου με προτεινόμενη διάταξη δημιουργείται μία εθνική ομπρέλα προστασίας της εγχώριας δημιουργίας και των νέων δημιουργών, ενισχύονται οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και ο συντελεστής του ΦΠΑ κατεβαίνει στο 6% για ψηφιακά βιβλία, ψηφιακή ή ηχητική μορφή μουσικής, για πώληση όλων των υλικών των φορέων και των ψηφιακών αρχείων εγγραφής ήχου και εικόνας και για όλες τις υπηρεσίες πολιτισμού.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ελλιπέστατη πολιτική στον Πολιτισμό» και είπε ότι «αφήσατε τον κόσμο του Πολιτισμού στην τύχη του». Χαρακτήρισε τα μέτρα «ημίμετρα» γι’ αυτό σήμερα «έχουμε πτώση του τζίρου, για παράδειγμα, στον τομέα του τραγουδιού κατά 95%, ενώ είναι εκτός πάνω από τους μισούς ανθρώπους της καλλιτεχνικής δημιουργίας από τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει και βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με εικόνες συσσιτίων στη Βόρεια Ελλάδα , για αυτό οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι συντριπτικά απέναντί σας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την υπουργό «να μην τσιγκουνεύεστε τα χρήματα στον Πολιτισμό. Ο Πολιτισμός έφαγε ένα μεγάλο «χαστούκι» τα προηγούμενα χρόνια του μνημονίου, δεν αντέχει δεύτερο».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντινόπουλος επέμεινε στις προτάσεις που έχει υποβάλλει το κόμμα του για την στήριξη του Πολιτισμού και του κλάδου. Σημείωσε ότι στα οριζόντια μέτρα δεν εντάχθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού. Από το ειδικό πρόγραμμα στήριξης του Πολιτισμού ανέφερε πως τα χρήματα δεν έχουν φτάσει στις τσέπες των δικαιούχων. Ζήτησε να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αρωγής γιατί μόνο αυτό μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Να υπάρξει νέο πρόγραμμα με την ΚΕΔΕ για πολιτιστικές δραστηριότητες. Να αλλάξει ο τύπος υπολογισμού της επιδότησης για τις κενές θέσεις σε θέατρα και κινηματογράφους Ο κόσμος του Πολιτισμού, τόνισε, θέλει λύσεις και όραμα. Τα ΔΗΠΕΘΕ μαραζώνουν, πρέπει να δημιουργηθεί η δημόσια σχολή αρχαίου δράματος στην Ελλάδα και τόνισε πως πολλά μουσεία έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε ότι την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στον Πολιτισμό την γνωρίζει πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτήν υπηρέτησε και εκείνος. Πρόκειται είπε «για την εμπορευματοποίηση κάθε είδους πολιτιστικού αγαθού και την αιχμαλωσία του εν γένει σε μοχλό και υποζύγιο της κερδοφορίας και των μεγάλων επιχειρήσεων». Το πρόβλημα είπε «θα πάψει να είναι πρόβλημα, όταν η τέχνη θα πάψει να είναι εμπόρευμα και όταν το μέτρο για την ανάπτυξη και την πρόοδο μιας κοινωνίας δεν θα είναι το επιχειρηματικό κέρδος, αλλά οι ανάγκες των εργαζόμενων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «είναι λυπηρό για τους καλλιτέχνες ότι το υπουργείο δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αγνοείτε επιδεικτικά την τέχνη και τους ανθρώπους της τέχνης σαν να μην υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, δεν είναι όλοι σούπερ σταρ με τα μεγάλα συμβόλαια. Είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι στην πείνα, πεινάνε και δεν τους στηρίξαμε καθόλου μα, καθόλου».
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου ανέφερε ότι οι καλλιτέχνες και όσοι απασχολούνται στην παραγωγή του πολιτιστικού προϊόντος δοκιμάζονται από την έναρξη της πανδημίας. Αποκλείονται όχι μόνο από την εργασία τους, αλλά και από οποιαδήποτε στήριξη. Έχουν έρθει αντιμέτωποι όχι μόνο με την έλλειψη μέτρων στήριξης, αλλά ακόμη και με την απαξίωση. Το Μητρώο Καλλιτεχνών, είπε είναι ένα θετικό βήμα όμως δεν έχουν προλάβει να εγγραφούν όλοι. Ανέφερε πως ο κλάδος βιώνει φτωχοποίηση και οι άνθρωποι της Τέχνης είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του επαγγελματικού και οικονομικού αφανισμού τους. Σημείωσε ότι ο Πολιτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους αγοραίους .Ζήτησε να ενισχυθούν οι πόροι για τον Πολιτισμό. Απεμπλοκή των κομμάτων και των οργανωμένων και συντεχνιακών συμφερόντων από τον χώρο του Πολιτισμού. Την ίδρυση ταμείου πολιτιστικής αλληλεγγύης δημιουργών και οργανισμού προώθησης ελληνικού πολιτιστικού προϊόντος στο εξωτερικό. Προστασία της εγχώριας πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παραγωγής με ποσοστώσεις εγχώριου περιεχομένου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ενδυνάμωση του θεσμού των καλλιτεχνικών και μουσικών γυμνασίων και λυκείων σε όλη την επικράτεια. Προβλέπουμε ειδικό φόρο 2% επί της τιμής πώλησης smartphones, tablets και υπολογιστών ως αντιστάθμισμα της τερατώδους πειρατείας στο διαδίκτυο. Καθώς και ένα 3% με 5% των εισόδων από τις πλατφόρμες «Facebook», «Amazon», «Netflix», «Google» και «Spotify» να επιστρέφουν μέσω των διαφόρων δικαιωμάτων ως ανακυκλούμενη οικονομική στήριξη στους δημιουργούς, στους ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό.