Την «αναγκαιότητα διασύνδεσης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων με άλλους τομείς και ιδιαίτερα με τον τουρισμό, με έμφαση στην Ασημένια Οικονομία, με στόχο την ανάπτυξη της Ηλείας», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού κατά την ομιλία της στο αναπτυξιακό συνέδριο «Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο Επίκεντρο», που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης της περιοχής
Αναφερόμενη στην ανταποδοτικότητα των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες, στην τοπική οικονομία και στην εθνική οικονομία, η κ. Μενδώνη επεσήμανε ότι, σήμερα, στα μνημεία της Ηλείας, το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί έργα ύψους 12.000.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ.
«Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας υπάρχουν πολύ σημαντικά ρωμαϊκά μνημεία, τα οποία, εφόσον αναδειχθούν, μπορούν εφόσον αποκατασταθούν σωστά να προσδώσουν επιπλέον στρέμματα στον αρχαιολογικό χώρο και κυρίως να αναδείξουν τη μεγάλη ιστορική διαχρονία της Αρχαίας Ολυμπίας και των Ολυμπιακών Αγώνων», συνέχισε η υπουργός Πολιτισμού τονίζοντας ότι «από το 2020, το ΥΠΠΟΑ έβαλε στόχο την ανάδειξη αυτών των μνημείων και ότι «ήδη τρία από τα μνημεία αυτά -το συγκρότημα των Νοτίων Θερμών, οι Θέρμες του Λεωνιδαίου, η παλαιοχριστιανική βασιλική ή εργαστήριο του Φειδία- έχουν ήδη ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα δύο -οι Θέρμες του Καλδέου και η λεγόμενη οικία του Νέρωνα ή Οκτάγωνο είναι ώριμα προς ένταξη». Σκοπός μας, είπε, «είναι να επιμηκύνουμε τον χρόνο παραμονής του επισκέπτη στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς αυτός ο χρόνος έχει άμεση συνάφεια με την τοπική ανάπτυξη και την τοπική οικονομία».
Η Λίνα Μενδώνη τόνισε την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην Ασημένια Οικονομία με υπηρεσίες για τους πολίτες 65+. «Πρόκειται για επισκέπτες», σημείωσε, «οι οποίοι αναζητούν χώρους που συνδυάζουν φυσικό περιβάλλον και πολιτισμό, τους οποίους όμως να μπορούν να προσεγγίζουν με ευκολία και να αντλήσουν πληροφορίες με ψηφιακή πρόσβαση. Στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας μπορούν να κινηθούν golf carts, όπως συμβαίνει στην Αρχαία Μεσσήνη και στην Ακρόπολη, για να διευκολύνονται οι επισκέπτες κάνοντας οικονομία χρόνου και δυνάμεων».
Η υπουργός ανέφερε στην ομιλία της ότι τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η μελέτη και δημοπρατείται το νέο πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας από τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων και αναφέρθηκε στη μεγάλη αποδοχή που έχει το πρόγραμμα επηυξημένης πραγματικότητας, που υλοποίησε η Microsoft σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, μέσα από το οποίο, το ολυμπιακό ιδεώδες και οι οικουμενικές αξίες του Ολυμπισμού είναι προσβάσιμες παντού, με χιλιάδες ψηφιακούς επισκέπτες, καθημερινά, οι οποίοι είναι εν δυνάμει και επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας.
Στην ομιλία της, η κ. Μενδώνη επεσήμανε την ανάγκη να ενταχθούν στους τουριστικούς προορισμούς χώροι, όπως η Αρχαία Ηλιδα στην οποία το 2004 έγινε ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και ένα σημαντικό μουσείο με πολύ μικρή επισκεψιμότητα, το Χλεμούτσι, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνος τα ιαματικά λουτρά του Καϊάφα και να διασυνδεθούν με τις κρουαζιέρες που προσεγγίζουν στο λιμάνι του Κατάκολου. «Είναι σημαντικό», είπε, «πέρα από τις υποδομές που δημιουργεί το κράτος, να υπάρξουν συνέργειες, με όλους τους τοπικούς φορείς, για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στο πλαίσιο μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στην Αρχαία Ολυμπία και στην Ηλεία».
Το αναπτυξιακό συνέδριο διοργανώθηκε από τη διαΝΕΟσις και αποτελεί την εναρκτήρια διοργάνωση της προσπάθειας που γίνεται για την εκπόνηση μιας ολιστικής αναπτυξιακής μελέτης για την περιφερειακή ενότητα Ηλείας. Στόχος της είναι να αναδείξει και να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής.