Μαγειρική με ξύλινη κουτάλα: Πόσο ασφαλής είναι;

Μαγειρική με ξύλινη κουτάλα: Πόσο ασφαλής είναι;

Η ξύλινη κουτάλα είναι ένα από αυτά τα απαραίτητα εργαλεία για τις πολλές χρήσεις της στην κουζίνα. Δεν χαράζει τις κατσαρόλες σας, ούτε χαλάει το αντικολλητικό φινίρισμα των τηγανιών.

Παράλληλα, δεν μεταδίδει στο φαγητό τυχόν γεύσεις και αρώματα, όπως για παράδειγμα τη μεταλλική γεύση που αφήνουν τα μεταλλικά εργαλεία. Επίσης, μπορείτε να την πιάσετε ακόμη κι αν την έχετε ξεχάσει μέσα στο καυτό φαγητό, αφού δεν καίει.

Από την άλλη μεριά, σε αντίθεση με το ανοξείδωτο, το πλαστικό ή τη σιλικόνη, το ξύλο λειτουργεί διαφορετικά. Το ξύλο έχει πόρους, κάτι το οποίο είναι και καλό και κακό. Από τη μια είναι πιο εύχρηστο ως υλικό καθώς είναι πιο ελαφρύ από ένα αντίστοιχο μεταλλικό εργαλείο, αλλά η πορώδης σύστασή του μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά.  Πιο συγκεκριμένα, οι ξύλινες κουτάλες ενδέχεται να απορροφήσουν το χρώμα του φαγητού, καθώς και το άρωμα ή τη γεύση του.

Είναι ασφαλές να μαγειρέψει κανείς ωμό κρέας με μια ξύλινη κουτάλα;
Είτε σοτάρετε κιμά, είτε κομμάτια κρέατος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ξύλινη κουτάλα όταν μαγειρεύετε ωμό κρέας. Κι ενώ το πορώδες χαρακτηριστικό του ξύλου δεν μας ανησυχεί σχετικά με τα βακτήρια, ωστόσο απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προσοχή. Το κατάλληλο πλύσιμο και φροντίδα των ξύλινων κουταλών είναι απαραίτητο για να αποφύγουμε τυχόν διασταυρούμενη μόλυνση.

Πώς να πλύνετε και να φροντίσετε τις ξύλινες κουτάλες
Για να πλύνετε καλά τις κουτάλες σας από ξύλο, πλύντε τις καλά με καυτό νερό και ένα ήπιο σαπούνι για πιάτα. Αφήστε τις να στεγνώσουν με τον αέρα, χωρίς να τις σκουπίσετε με μια πετσέτα κουζίνας, γιατί αυτό μπορεί να διασπείρει τα μικρόβια. Αφήστε τις να στεγνώσουν επαρκώς για 24 ώρες και βάλτε τις να στραγγίξουν με τη λαβή προς τα κάτω, ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί καλά γύρω από το κοίλο μέρος της κουτάλας.

Αν και το πλύσιμο είναι επαρκές, μπορείτε επιπλέον να τις αποστειρώσετε. Πώς; Αφού τις πλύνετε, βυθίστε ένα πανάκι με μικροΐνες σε λευκό ξίδι. Σκουπίστε τις κουτάλες, συμπεριλαμβανομένων των χερουλιών και αφήστε τες για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Ξεβγάλτε τις κουτάλες και έπειτα ξαναπλύντε με τα παραπάνω βήματα. Αυτή η διαδικασία αποστείρωσης μπορεί να εφαρμοστεί και στην ξύλινη επιφάνεια κοπής σας. Τι θα πρέπει να προσέξετε; Τυχόν ρωγμές και φθορές στο ξύλο, που μπορεί να συσσωρεύσουν βακτήρια. Γι’ αυτό αν δείτε κάτι από αυτά, καλύτερα να αντικαταστήσετε την κουτάλα σας.

Ένας άλλος τρόπος να διατηρήσετε τις ξύλινες κουτάλες για περισσότερο χρονικό διάστημα είναι να τις λαδώσετε. Μια σταγόνα ελαιόλαδο σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας κάνει μια χαρά τη δουλειά του όταν βλέπουμε πως το εργαλείο κουζίνας έχει αρχίσει να φθείρεται.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Θέλω να πείσω τους αναποφάσιστους

Loading